5 фактів про англомовну вищу освіту за кордоном


							альт Корисно знати: Вища освіта

Навчання за кордоном англійською мовою – це типовий запит, з яким працює команда Mudra. І працюючи з ним, наша команда виділила 5 важливих фактів, про які варто знати, якщо ви плануєте здобувати вищу освіту за кордоном саме англійською. Розповімо про них детальніше у цьому матеріалі.

Країна навчання – англомовна чи неангломовна?

Якщо ви обираєте між англомовною і неангломовною країнами, то будьте готові до того, що мінімальні вимоги до знання мови у цих країнах будуть відрізнятися. Зазвичай в неангломовних країнах мінімально допустимий рівень англійської для навчання на англомовних програмах нижчий. Наприклад, ви хочете вивчати на бакалавраті бізнес та менеджмент. Якщо у неангломовній Угорщині в Budapest Metropolitan University для вступу на англомовну програму з цією спеціалізацією достатньо мати 5.5 по IELTS, то на аналогічну спеціальність у британському Bournemouth University вам треба мати щонайменше 6.0 по IELTS.

Просто загального бала недостатньо

Досить поширеною є практика, коли університет вимагає надати сертифікат IELTS, TOEFL або Duolingo не просто з мінімально необхідним загальним балом, а й визначає мінімально допустимі бали по кожному з пунктів тесту  – Listening, Reading, Speaking, Writing. Наприклад, у тому ж Bournemouth University, про який ми вже згадували раніше, для вступу на бакалаврат недостатньо показати лише 6.0 по IELTS. Важливо, щоб по кожному компоненту бал був не нижче 5.5 (IELTS).

А навчання точно англійською?

А цей пункт є сюрпризом для тих, хто планує навчання за кордоном в неангломовній країні. Поширена ситуація, коли в джерелах загального доступу зазначається, що програма англомовна, але згодом з’ясовується, що деякі курси програми викладають німецькою/ іспанською/ португальською, тобто державною мовою неангломовної країни, в якій ви навчаєтесь. Саме тому освітні консультанти Mudra, проводячи платний пошук і підбір програм для студентів, перевіряють це, вивчаючи навчальні плани кожної програми.

Шанс є, головне – діяти

Ще однією досить поширеною серед абітурієнтів є наступна ситуація: готуємось до вступу, збираємо документи, складаємо тестування з англійської та, ніби й готувалися, але зайве хвилювання зіграло злий жарт і в сертифікаті маємо нижчий бал, ніж потрібно, а дедлайн подачі вже на носі. Чи означає це, що вступ переноситься ще на рік? Ні. Часто у таких ситуаціях студент подає сертифікат який вже є, а потім готується і перездає тест. Чи можливо так вчинити саме у вашій ситуації під час вступу на конкретну програму в конкретному університеті? Треба досліджувати кожну ситуацію індивідуально. Саме цим, наприклад, і займається команда супроводу Mudra, під час зарахування студента на програму.

Це, звичайно, не стосується ситуацій, коли, наприклад, для вступу потрібно мати щонайменше 6.5 по IELTS, а у вас 4.0. Чому? Бо навіть підготовчі програми теж мають свої мінімальні вступні критерії.

У такій ситуації за позитивним сценарієм розвитку подій ви ще раз готуєтесь до тесту, оплачуєте і проходите його, а потім досилаєте новий сертифікат. Умовно найгірший варіант у такій ситуації – університет запропонує вам вступ через підготовчу програму. Але принаймні ви не втратите шанс почати навчання з осені 2023 року і дійсно добре підготуєтесь до навчання.

Специфіка спеціальності

Часто вступні вимоги по рівню мови відрізняються ще й в залежності від спеціальності. Це пов’язано зі специфікою конкретних спеціальностей і навичок, які потрібні для фахівців цих спеціальностей. Студент не знає мову на мінімально потрібному рівні? Тоді краще вступати через підготовчу програму. Це буде краще в першу чергу для самого студента, який за 1-2 семестри підтягне свій рівень підготовки, щоб потім ефективніше опрацьовувати основний матеріал навчальної програми.

Безкоштовне тестування та консультація від Mudra

Знання мови – це важливий критерій для вступу. Особливо це актуально, якщо вас цікавить умовно безкоштовна освіта або ж спеціальні знижки на навчання для українців в умовах війни. Чи будуть такі спеціальні пропозиції у 2023 році? Так. Але це не означає, що українець, який претендує на такі спеціальні умови, не має відповідати мінімальним вступним критеріям. Якщо ви не знаєте, який у вас рівень англійської, перейдіть за цим посиланням і дізнайтеся більше про безкоштовне тестування в Mudra.

Якщо ж вас цікавить безкоштовна консультація про шляхи до навчання за кордоном, то звертайтеся до команди Mudra у зручний для вас спосіб:

  1. Телефонуйте (098) 115 115 0, (095) 115 115 0 або (063) 115 115 0  
  2. Залишайте запит у формі на сайті mudra.ua
  3. Пишіть у Viber, Telegram або WhatsApp (095) 686 30 55
Підписатися на новини
Безкоштовна консультація