Вибір професії. Як не помилитися?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Звертаючись до теми професійного вибору, ми з вами змушені визнати наявність великого багажу напрацювань в цій галузі фахівців минулих років і, разом з цим, їх малу практичну корисність в сучасних умовах. Величезна кількість застарілих тестових методик «кочує» з сайту на сайт і носить скоріше розважальний характер, як правило, не наближаючи підлітка до межі визначення «Ким я хочу бути?».

Поряд з цим, я спостерігаю зростання числа підлітків, що зазнають серйозних труднощів у одниму з головних виборів на своєму життєвому шляху. Розгубленість юнаків і дівчат часто підкріплена розгубленістю батьків і пасивністю педагогів.

Є чимало об'єктивних причин, які ускладнюють задачу професійного вибору. На сторінках інтернет простору все частіше пишуть про стрімку мінливість ринку праці, появу все нових професій, а також нам відомі великі труднощі для українських школярів щодо ознайомлення з різними професіями.
На мій погляд, будь-які об'єктивні причини завжди будуть вторинними обставинами, що формують складнощі вибору професії. На перше місце я б поставила перебування підлітків у наївному невіданні щодо себе, слабке формування знання підлітка про самого себе, його власних якостей.

Завдання профорієнтації, безперечно, є складним і відповідальним, і без співпраці з дорослими часто буває не під силу для підлітка. І коли підліток намагається знайти своє покликання, складно переоцінити роль підтримки батьків. Вона надзвичайно важлива.

Профорієнтація - комплексна система надання допомоги підліткам з виявлення та розвитку їх особистісних якостей і здібностей, пізнавальних та професійних інтересів, а також готовності до праці і професійної діяльності.

Наша програма кар'єрного планування спрямована на формування професійного розвитку особистості підлітка і пошук шляхів її реалізації.
Ми ретельно підбираємо питання, тестові методики, досліджуючи разом з підлітком його готовність до самовизначення, його очікування, інтереси, здібності і можливості. Ми не робимо вибір замість підлітка! Але, досліджуючи того, хто вибирає, ми допомагаємо йому робити якісний і усвідомлений вибір.

Професійне самовизначення - це не одномоментний акт, а процес, що складається з ряду етапів.

Ми намагаємося зробити наш внесок в цей процес вагомим, сучасним і професійним.

Розвиток особистості визначає вибір і підготовку до професії, і в той же час сам цей вибір і розвиток тієї чи іншої професійної діяльності визначає стратегію розвитку особистості підлітка. Ми готові вирішити будь-яке профорієнтаційне завдання і завжди раді бачити вас в компанії Мудра.

Автор: Наталя Бойченко, практичний психолог (психоаналітик, член Української Асоціації Психоаналізу (УАП-ЄКПП-Україна)), фахівець з індивідуальної терапії дорослих та підлітків, професійний бізнес-тренер, міжнародний тренер-эксперт з кризової психотерапії, провідний психолог по кар'єрі і профорієнтації ТОВ «Мудра».

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація