6 важливих питань про проживання іноземних студентів у місцевих сім’ях


							альт Корисно знати: Вища освіта

Проживання у місцевій сім’ї часто сприймається з подивом українськими батьками як тип проживання і викликає безліч запитань. Mudra зібрала найпоширеніші з них, і детально відповіла у цьому матеріалі.

Які умови проживання забезпечуються в сім’ї?

Іноземні студенти завжди проживають в окремій повністю мебльованій кімнаті. Інколи вони мають власну ванну кімнату, але найчастіше користуються спільною разом з усією родиною.

Зазвичай неповнолітні іноземні студенти харчуються у місцевій сім’ї двічі на день у будні і тричі на день у вихідні. Повнолітні студенти можуть обрати харчування разом з сім’єю або самостійне приготування їжі.

Для кого підійде такий варіант проживання?

Проживання у місцевій сім’ї – це тип проживання, що не має вікових обмежень на відміну від проживання у резиденції. Але цей варіант проживання має свої особливості і підходить:

  • для тих, хто готовий і може комунікувати, адаптуючись до правил родини;
  • для тих, хто хоче познайомитися з новою культурою та традиціями країни;
  • для тих, кому важче спілкуватися з однолітками, і легше спілкуватися з дорослими;
  • для тих, хто прагне більше практикувати свою іноземну мову з місцевими;
  • для тих, хто не хоче самостійно організовувати свій побут;
  • для тих, хто прагне зекономити.

До яких труднощів має бути готовий студент під час проживання у сім’ї?

Якщо дитина замкнена сама по собі, то ця її риса буде проявлятися і під час проживання в сім’ї, і під час проживання в гуртожитку. Тут вже мова йде більше про психологічну готовність дитини взагалі навчатися за кордоном.

Також рівень володіння мовою може вплинути на відносини з місцевою сім’єю. Часто непорозуміння виникають саме на підґрунті того, що студент не знає добре мову і досить замкнений в собі. Тому важливо, аби сам студент був готовий говорити, коли йому щось не зрозуміло або не подобається.

Що впливає на вибір сім’ї?

У своїй анкеті студент вказує побажання щодо умов проживання, на які консультанти зважають під час підбору родини. Варто розуміти, що пошук сім’ї ведеться по базі, в яку потрапили родини, у яких перевірили і умови проживання, і чи не мали члени родини проблем з законом.

Також важлива дата подачі документів. Чим раніше ми подаємо заявку студента, тим більша ймовірність, що він отримає більше варіантів сімей для проживання, які живуть географічно ближче до школи/університету.

Чи є специфіка проживання у місцевій сім’ї у різних країнах?

Специфіка проявляється у харчуванні та правилах співіснування. Тому важливо заздалегідь уточнювати все, в тому числі, чи можна студентові буде приводити в гості друзів, який розпорядок дня, які продукти стандартно входять до раціону родини тощо. Уточнення таких прискіпливих деталей є запорукою уникнення конфліктних ситуацій і непорозумінь у майбутньому.

До кого звертається студент, якщо у нього є якісь проблеми?

Найпростіший варіант – це до членів сім’ї, з якими він живе. Також якщо у студента є договір супроводу з освітнім консультантом, то він звертається до нього. Якщо мова йде про неповнолітнього студента, то у нього обов’язково є ще опікун – це людина, яка представляє інтереси дитини в цій країні. Про передачу батьківських прав, звичайно, жодним чином мова не йде, це просто одна з обов’язкових формальностей на випадок, якщо батьки знаходяться за межами цієї країни, де навчається студент.

Якщо у вас залишилися питання про проживання в іноземній сім’ї чи можливостях навчання за кордоном, не втрачайте нагоду отримати безкоштовну консультацію за тел. (098) 115 115 0, (095) 115 115 0, (063) 115 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація