Чим займається освітній консультант?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Професійний освітній консультант – це фахівець, який є ходячою енциклопедією з систем освіти різних країн світу. Саме він знає, чому випускники української школи не можуть одразу вступити на бакалаврат в Німеччину чи коли краще починати навчання в ірландській школі. Але це не все, що варто знати про освітнього консультанта. Детальніше про специфіку цієї професії та на що зважати при виборі освітнього консультанта Mudra розповість у цьому матеріалі.

Роботу освітнього консультанта можна умовно поділити на 2 етапи – до та після підписання угоди про співпрацю.

Етап до підписання договору передбачає:

  • з’ясування потреби клієнта;
  • визначення вихідного рівня підготовки студента : рівень освіти, вид спеціалізації (якщо є), знання мови, наявність особливих спортивних або академічних досягнень, хобі, досвід волонтерської роботи тощо.

Володіючи цією інформацією, освітній консультант розуміє, де розташована точка А «Що є?», і вже може підготувати план прокладання шляху до точки В «Що хочу?». В залежності від ситуації, освітній консультант може запропонувати 1-2 або навіть більше варіантів такого «шляху». Наприклад, для навчання в якомусь європейському університеті студент може вступити напряму, через підготовчу програму Foundation, через мовний курс, після 1 року навчання в українському виші або комбінуючи одразу кілька варіантів з наведених.

Після прописування такої «дорожньої карти», освітній консультант озвучує, який бюджет для цього необхідний. Якщо клієнт згодний з усім, то сторони підписують угоду і переходять на наступний етап.

На другому етапі в компанії Mudra з клієнтами працює менеджер по супроводу.

Чим займається менеджер по супроводу?

  • збір документів і зарахування студента на програму;
  • збір і подача документів для візи;
  • підготовка до від'їзду (створення індивідуальної пам'ятки для студента, купівля і бронювання квитків, організація зустрічі студента в аеропорту в іншій країні тощо).

По приїзду на кампус і в залежності від того, який період прописаний в договорі, менеджер по супроводу вже під час навчання допомагає студенту у вирішенні різних питань. Це може бути будь-що: від допомоги в організації поїздки додому на канікули до комунікації з місцевою сім'єю, з якою живе студент.

По суті менеджер з супроводу під час навчання студента займається координацією дій між освітнім закладом та студентом\батьками. Крім того, на цьому етапі менеджер по супроводу часто залучає до роботи штатного психолога, якщо у студента виникають труднощі в адаптації.

Як обрати освітнього консультанта?

По-перше, слід розуміти, що ідеальних фахівців, які будуть відповідати всім вашим критеріям, немає. Інша справа, чи готовий той чи інший фахівець бути гнучким у вирішенні проблемних ситуацій і чи викликає він у вас довіру. Це суто психологічний аспект, який розкривається на початкових етапах взаємодії.

По-друге, варто з серйозністю підійти до організаційних моментів, зокрема до договору про надання послуг. Всі аспекти співпраці мають бути прописані у договорі і обговорені усно. Крім того, обговорити все усно необхідно до фінального підписання договору та оплати послуг. Це важливо, адже це впливає на сам хід взаємодії. Наприклад, для вступу у деяких країнах і для отримання студентської візи необхідно продемонструвати наявність на рахунку 50 тисяч доларів. Якщо у студента немає таких грошей, то він не відповідає вимогам вступу і без зміни попереднього плану, заплативши за послуги освітнього консультанта, людина просто викине гроші на вітер. Тому досвідчений фахівець має на старті згадати про всі нюанси, а клієнт – прямо запитувати, що він має знати і врахувати у питаннях вступу.

По-третє, запитувати «А яка вартість ваших послуг?» – це неінформативно. Коли говорять про освітні послуги, то зазвичай йде мова про комплекс послуг. Ви не платите окремо за підбір програми чи університету. Тому перш ніж обирати якусь компанію, орієнтуючись лише на прайс, уточніть, що конкретно передбачено конкретною ціною.

По-четверте, уже в процесі співпраці важливо, аби освітній консультант регулярно давав клієнту зворотний зв'язок, аби той розумів, на якому етапі роботи він перебуває. Це є запорукою довірливих відносин між сторонами і продуктивної співпраці.

Якщо вас зацікавила можливість отримати безкоштовну консультацію від освітнього консультанта Mudra, залишайте запит на сайті або телефонуйте за номером (098) 115 115 0, (095) 115 115 0 або (063) 115 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація