Готуємося до навчання за кордоном: універсальний 12-місячний план підготовки


							Готуємося до навчання за кордоном: універсальний 12-місячний план підготовки | Mudra Корисно знати: Вища освіта

Перспектива навчатися за кордоном звучить як мрія і складний процес водночас? Те, що це мрія для багатьох це правда, але насправді ця мрія здійсненна. А з детально розробленим планом підготовки цей процес не здається таким вже й складним. Що треба для того, щоб навчання за кордоном перетворилося з мрії на реальність, читайте далі.

12 місяців до навчання

Цей період, коли ви в полоні натхнення та мотивації слід використати не лише для фантазування, як ви крокуєте в кампус вулицями Лондона чи Берліна, а й для підготовки «фундаменту», на основі якого ви будете рухатися далі.

1. Розробіть власний перелік цілей, навіщо ви їдете навчатися за кордоном. Ви плануєте залишитися після навчання за кордоном? Тоді звертайте увагу на країни, де випускники бакалаврських та магістерських програм отримують дозвіл на працевлаштування, уточнюйте, на який період надається дозвіл і для яких спеціальностей.

2. Визначтесь, які навчальні програми вас цікавлять. Не орієнтуйтеся на престиж університету, адже часто за менші гроші можна отримати хорошу підготовку на потужній програмі менш відомого закордонного університету.

Якщо цілі вашого навчання обмежуються лише бажанням подорожувати і познайомитися з новою культурою, то можливо легше буде поїхати в мандри під час канікул? Якщо ж ви хочете дещо більше, наприклад, пройти стажування в іноземній компанії чи підвищити знання іноземної на мовній програмі, то акцентуйте свою увагу саме на таких програмах.

3. З’ясуйте для себе, на якому «фундаменті» ви будете рухатися далі:

  • Який ваш бюджет
  • Коли ви плануєте навчатися за кордоном
  • Який рівень навантаження на курсі

11 місяців до навчання

Старт є, фундамент є – рухаємось далі! На цьому етапі вам знадобиться консультація фахівця, який допоможе розібратися в усіх бюрократичних тонкощах по програмах, які ви обрали. Які академічні вимоги для абітурієнтів? Які документи потрібні? Можливо потрібно спочатку пройти навчання на підготовчій програмі? Все це важливо уточнити і, в разі необхідності, підготувати всі потрібні документи чи пройти навчання на підготовчих програмах.

Якщо ви студент, який хоче поїхати на семестр вчитися за кордоном або продовжувати навчання на магістратурі за кордоном, зв’яжіться з центром освіти за кордоном вашого університету. Можливо ваш заклад вищої освіти має партнерські відносини з якимось з іноземних університетів або деякі курси можуть вам зарахувати в обох університетах.

9 місяців до навчання

Коли ви остаточно визначились з програмою і напрямком руху, займіться детальніше планування фінансування програми. Дізнайтеся про можливості фінансування вашого навчання. Чи є можливість отримати стипендію в університеті, де ви плануєте навчатися, що для цього потрібно? Можливо спеціалізовані стипендії надають громадські організації чи уряд країни, де ви плануєте навчатися? Які академічні вимоги до стипендіатів? Який мінімальний і максимальний розмір стипендії?

Крім того, часто іноземні студенти паралельно з навчання працюють. Дізнайтесь, чи мають іноземні студенти в країні, де ви плануєте навчатися, право на роботу і за якими правилами. Це буде не лише спосіб отримати досвід роботи за кордоном, а й можливість трохи заробити на витрати для проживання.

8 місяців до навчання

Важливий етап підготовки для кожного іноземного студента – це подача документів. Терміни подання документів залежать від країни, закладу вищої освіти та навчальної програми. Тому уточнюйте це індивідуально. Краще почати заздалегідь, ніж не встигнути подати документи. Дізнайтесь, які документи потрібні, де необхідно надати переклади українських документів підтверджених нотаріально, можливо вам знадобляться рекомендації від українських викладачів – важливо врахувати всі деталі, адже від цього залежить ваш успіх.

Також уважно перевіряйте вказані контакти, аби процес вступу не зіпсували лише неправильно вказана електронна пошта чи мобільний телефон.

6 місяців до навчання

Уточніть всі питання щодо візи. Якщо ви їдете навчатися за короткою літньою чи зимовою програмою, часто студентам дозволяють перебувати в іншій країні по туристичній візі. Але все це індивідуально і потребує додаткових консультацій з менеджером з питань навчання за кордоном.

5 місяців до навчання

Незалежно від тривалості вашої програми питання безпеки як ніколи актуальне, тому підготуйтеся заздалегідь. По-перше, займіться оформленням медичного страхування. Медичне страхування – це мінімальна необхідність для будь-якої програми навчання за кордоном незалежно від ЇЇ тривалості. Ще під час вибору програми навчання, уточніть, чи включено в програму страховку.

4 місяці до навчання

Це чудовий час почати більше дізнаватися про місцеві свята, традиції, кулінарні делікатеси тощо. Знайдіть тематичні блоги в соцмережах, створіть власний список обов’язкових для відвідин місць, аби не впустити нічого і не жалкувати про це по поверненню додому.

3 місяці до навчання

Квитки треба купувати якомога раніше, щонайменше – за 3 місяці до дати відльоту. Так ви можете знайти вигідні і доступні пропозиції. Краще всього підписатися на спеціальні розсилки, завдяки яким можна дізнатися більше про вигідні пропозиції та акції.

Скоординуйте питання з приводу проживання під час навчання, з’ясуйте, чи не буде ніяких проблем по приїзду, з’ясуйте, як добиратися від навчального корпусу до місця проживання, який вид транспорту краще використовувати.

2 місяці до навчання

Цей період призначений для підготовки необхідних речей та розв'язання нагальних питань з банком. Складіть перелік необхідних вам речей, зробіть копії важливих документів. Варто розв'язувати всі питання з банком, з’ясувати, чи зможете користуватися своєю карткою за кордоном і на яких умовах. З’ясуйте також питання щодо мобільного зв’язку, чи можливо використовувати ваш нинішній номер за кордоном чи необхідно буде завести картку місцевого мобільного оператора.

1 місяць до навчання

Займаючись остаточними приготуваннями, дбайте про те, щоб взяти лише найважливіше. Речі, які можна придбати за кордоном, краще придбати по приїзду. Не забудьте поміняти готівку. Завантажте додатки, які допоможуть вам краще орієнтуватися в новому місті. Переконайтесь, що нічого не забули. Беріть з собою гарний настрій і відправляйтеся до нових пригод та знань!

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація