Інженерна освіта за кордоном: перспективи, спеціалізації та де навчатися.


							Інженерна освіта за кордоном: перспективи, спеціалізації та де навчатися. | Mudra Корисно знати: Вища освіта

Чому технічна освіта за кордоном? Чому саме інженерія?

Чим займається інженер? Одразу, можливо, і не відповіси, хоча ж відповіді довкола нас. В смартфоні, з якого ви отримуєте доступ до інтернету, в автівках, на яких ми їдемо на роботу або навчання, на дорогах, по яким прокладені наші маршрути – результати роботи інженерів скрізь.

Інженери – це фахівці, від професійних компетенцій яких залежать напрямок розвитку сучасних технологій. Інженерія – це наука, котра завдяки технологічним здобуткам розв’язує повсякденні конкретні проблеми людства. Для фахівців інженерних спеціальностей важливі знання математики та інших точних наук в залежності від специфіки обраної спеціалізації. Виділяють 5 основних підгалузей інженерії, кожна з яких налічує інші підвиди інженерної науки:

  • Будівельна інженерія
  • Електротехніка
  • Машинобудування
  • Нафтогазова інженерія
  • Хімічні технології

На тлі стрімкого розвитку технологій з’являються нові підвиди інженерної науки і потреба в нових спеціалістах проявляється все сильніше.

Види інженерних спеціальностей

Аерокосмічний інженер (Aerospace Engineer) – фахівець, який займається дослідженням, проектуванням, розробкою та виробництвом повітряних і космічних апаратів.

Агрокультурний інженер (Agricultural Engineer) – фахівець, який опікується ресурсами аквакультури, сільського та лісового господарства завдяки новим технологічним розробкам.

Автомобільний інженер (Automotive Engineer) – фахівець, який досліджує, проектує та розробляє транспортні засоби та все для них необхідне.

Біомедичний інженер (Biomedical Engineer) – фахівець, який в своїй роботі об’єднує знання з біології, медицини та техніки. Біомедичні інженери займаються розробкою складного медичного обладнання, а також дослідженнями та розробками у сфері медичних інновацій. Зокрема, саме вони займаються розробкою протезів.

Хімік-інженер (Chemical Engineer) – фахівець, який своїй роботі об’єднує знання хімії, фізики та техніки. Результати роботи хіміка-інженера використовують у розробці нових матеріалів в нанотехнологіях та технологіях зберігання енергії.

Інженер-будівельник (Civil Engineer) – фахівець, який займається проектуванням та будівництвом автомобільних, мостових, будівельних та водопровідних систем.

Комп’ютерний інженер (Computer Engineer) – фахівець, який займається розробкою та вдосконаленням програмного та апаратного забезпечення. Фахівці цієї професії спеціалізуються або на програмному, або апаратному забезпеченні. Комп’ютерні інженери, які опікуються програмним забезпеченням, спеціалізуються на роботі як з операційними системами, так і з окремими програмами. Комп’ютерні інженери апаратного спрямування розробляють апаратні засоби комп'ютерів, включаючи материнські плати, графічні та аудіокарти тощо.

Інженер-проектувальник і розробник (Drafting and Design Engineer) – фахівець, який займається розробкою та проектуванням продуктів та машин. Цей фахівець займається підготовкою механічних або цифрових креслень та схем, як цілісних виробів, так і окремих їх частин.

Інженер-електрик (Electrical Engineer) – це фахівець, який проектує, розробляє, перевіряє і контролює виробництво електротехнічного обладнання. Цей фахівець займається електромонтажем в будівлях, автомобілях і літаках.

Інженери-екологи (Environmental Engineer) – це фахівець, який використовує нові технічні можливості для захисту і поліпшення навколишнього середовища. Інженери-електрики опікуються дослідженням якості повітря, води та ґрунту, займаються розробкою систем утилізації відходів, розробляють і удосконалюють технології промислової гігієни.

Інженер-геолог (Geological Engineer) – це фахівець, який в своїй роботі використовує знання з геології, цивільного будівництва, гірничої справи, лісового господарства та географії. Інженери-геологи проводять геотехнічні дослідження схилів та ґрунту, проводять екологічні дослідження та планування будівельних майданчиків, досліджують підземні води і пов’язані з ними небезпеки.

Морський інженер (Marine Engineer) – це фахівець, відповідальний за розробку та будівництво морських суден і споруд. Морські інженери розробляють бортові електричні, екологічні та рушійні системи на різноманітних морських суднах (від нафтових платформ до круїзних суден).

Інженер-механік (Mechanical Engineer) – фахівець, який займається розробкою та покращенням елементів транспортних засобів, двигунів, приладів, та керують виробничими потужностями.

Інженер нафтової промисловості (Petroleum Engineer) – фахівець, який спеціалізується на розробці технологій і методів видобування нафти та газу.

Розробник програмного забезпечення (Software Engineer) – фахівець, відповідальний за тестування, розробку та обслуговування комп'ютерного програмного забезпечення для корпоративного та особистого користування.

Де здобувати інженерну освіту?

Напрями найпопулярніших країн для отримання інженерної освіти за кордоном перегукуються з переліком країн, де найактивніше розвиваються новітні технології. Іноземні заклади вищої освіти інвестують багато ресурсів в розвиток інженерної освіти:

  • облаштовують лабораторії та кабінети для практики відповідно до останніх технологічних новинок;
  • налагоджують партнерські відносини з провідними компаніями світу, аби студенти мали змогу пройти стажування серед визнаних професіоналів своєї справи;
  • запрошують викладати практиків справи, визнаних фахівців, які не просто добре обізнані в теорії, а й знають на практиці, що являє собою обрана інженерна спеціальність.

Де вчитися на інженера за кордоном:

1. США (The University of Vermont, College of Environmental Science and Forestry at Syracuse University, Colorado State University, New Jersey Institute of Technology, University of Bridgeport, South Connecticut State University)

2. Великобританія (Cranfield University, City University London, Bournemouth University, University of Birmingham, University of Surrey)

3. Китай (Nankai University, Jiangsu Science and Technology University, Fudan University, Shandong Normal University, Sun Yat-Sen University)

4. Канада (Camosun College, Sheridan College, Red Deed College, University of Manitoba, Fanshawe College)

5. Австрія (Technische Universität Wien)

6. Ірландія (Dublin City University, IT Sligo, Maynooth University, Dublin Institute of Technology)

7. Малайзія (Asia Pacific University of Technology & Innovation)

Чому студенти вирішують здобувати інженерну освіту?

Інженер – професія, на яку є попит в будь-якій сфері діяльності і з часом, коли технології заполонили майже всі сфери повсякденного життя, попит на фахівців цієї сфери буде рости і рости. Це є гарантією того, що досвідчені і кваліфіковані інженери будуть забезпечені стабільним високим доходом.

Інженерна освіта перспективна ще й тому, що студенти цієї спеціальності можуть податися на професійну стипендію. Не тільки університети, а й уряди країн, громадські організації та міжнародні компанії спонсорують стипендіальні програми та фонди, які надають стипендії студентам інженерних спеціальностей. Серед них CFSR Grants in Science and Engineering for Developing Countries від Canon Foundation, Women’s Engineering Society Awards, BMW/SAE Engineering Scholarship та багато інших.

Інженерія дає можливості розвиватися в різних сферах діяльності: захист навколишнього середовища, фармацевтика, хімічна промисловість, програмування, розробка веб-додатків, аерокосмічна сфера, робототехніка, громадська безпека, дизайн, логістика, наукові дослідження та новітні технологічні розробки. Саме тому обрати розвиток в інженерії – це обрати добре оплачувану професію майбутнього в цікавій для вас сфері діяльності з великими кар’єрними перспективами.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація