Складаємо тести IELTS та TOEFL. Що? Де? Як?


							альт Корисно знати: Мовні курси

Ні для кого не секрет, що для тих студентів, які збираються їхати за кордон навчатися або на літні мовні курси необхідно мати сертифікат IELTS або TOEFL. Розбираємося з особливостями кожного тесту, як та де до нього найкраще підготуватися.

 

Якщо ви складаєте тести на знання мови з метою навчання за кордоном, то вам необхідно визначитися з країнами в які ви збираєтеся подавати документи. Так, якщо ви подаєте документи до навчальних закладів Британії, Ірландії, Нової Зеландії або інших країн Європи, які надають програми англійською мовою, то тест IELTS буде для вас оптимальним варіантом. Якщо ваша мета США чи Канада, то краще скласти тест TOEFL, розроблений організацією ETS. Проте, ідеальний варіант – коли ви точно знаєте і країну, і конкретні ВНЗ, щоб перевірити який рівень мови необхідний та який тип тесту приймає навчальний заклад.  

Особливості і формат тестування:

IELTS:

Загалом тестування складається з 4 частин: Аудіювання, Читання, Письмо та Мовлення, тест виконується в паперовому форматі. Всі компоненти, окрім мовлення складаються в один день, тривалість іспиту 2 години 45 хвилин без перерв. Мовлення складається за тиждень до чи після тесту.  

Для навчання існує два типи тесту: академічний IELTS та IELTS загальної підготовки. Вони різняться між собою читанням та письмом. Академічний IELTS більше підходить для тих, хто збирається вступати на вищу освіту, а загальної підготовки для тих, хто спрямований закінчувати середню школу за кордоном. Розглянемо детальніше структуру тесту.

Під час аудіювання студенти слухають 4 записи: діалог двох людей на побутові теми, монолог, групове обговорення певної теми і монолог на академічну тематику, після цього відповідають на запитання в письмовій формі, 10 запитань на кожен запис (всього 40). На це відводиться 30 хвилин.

Читання відбувається у вигляді тестування, яке складається з 40 питань та займає 60 хвилин. Якщо академічний IELTS має різноманітні вправи на розуміння текстів, то загальний має 3 секції, кожна містить короткі тексти різної складності і остання один довгий текст.

Письмо складається з двох завдань та займає годину часу. В академічному тесті перше завдання – це пояснити чи описати своїми словами графік чи таблицю, а друге – пояснити свою думку на якусь проблематику та аргументувати свою думку. А в тесті загальної підготовки академічне письмо також складається з двох завдань, перше – відповісти на лист або пояснити певну ситуацію, друге – написати есе, аргументувати свою позицію щодо певної проблематики.

Мовлення як вже зазначалось, проходить в інший день. Іспит є усним та представляє собою розмову на 15 хвилин, яка складається з 3 частин. Перша – перевірка здатності говорити на побутові теми, у студента спитають про хоббі, інтереси, роботу. Друга частина є монологом, студентові буде запропонована певна тема та він матиме декілька хвилин підготуватися, необхідно буде підготувати короткий виступ на 1-2 хвилини та відповісти на декілька запитань.

 

IELTS оцінюється за шкалою від 0 до 9, де 9 найвищий бал. Для більшості університетів середній рівень 6.0-6.5 є достатнім для вступу на бакалаврат.

TOEFL:

Тест TOEFL складається на комп’ютері, включаючи розділи письма та мовлення, триває 4 години 30 хвилин, включаючи паузу на 10 хвилин та реєстрацію.

Типовий розклад тесту виглядає так:

Мовлення також складається на комп’ютері – студент має прослухати певне запитання та відповісти на нього.

TOEFL оцінюється від 0 до 120 балів, де 120 найвищий бал. Для університетів необхідний рівень 80 і вище, а залежності від навчального закладу.

 

Підготовка до тестів.

Наразі існує безліч мовних центрів та шкіл, які готують до складання тестів. Так само існує безліч програм підготовки до IELTS та TOEFL за кордоном. Звісно, підготовка в ангомовному середовищі набагато ефективніша. Оскільки ви навчитеся і розуміти краще акцент, що буде використовуватися під час тесту, покращити мовні навички, а також повністю зануритеся в мову. Про причини, чому готуватися за кордоном ефективніше тут.

Офіційний центр з тестування IELTS, щоб підготуватися радить:

  1. Покращити мову, використовуючи її щодня
  2. Зрозуміти формат тесту та правила
  3. Практикуватися, проходити пробні тести
  4. Спробувати розслабитися за день до тестування
  5. Не завищувати та не занижувати очікування

 

Корисні ресурси для підготовки до тестування тут.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація