Незнайомі терміни та поняття з якими стикаються студенти за кордоном.


							альт Корисно знати: Вища освіта

Як і в кожній галузі, в освіті за кордоном є свої професійні терміни та поняття. Сьогодні ми відкриваємо завісу та ділимося з вами словником термінів, які вам можуть зустрітися під час вступу та навчання за кордоном.

 

Кредити

Це фактична кількість витрачених академічних годин на навчання. Кожен студент для того, щоб завершити академічну програму має набрати певну кількість кредитів. В багатьох країнах не обов’язково навчатися 3 чи 4 роки на бакалавраті, а можна завершити набагато швидше, якщо навчатися інтенсивніше та взяти більше предметів в семестр. До речі, в деяких університетах ви не будете сплачувати за рік навчання, а виключно за кількість кредитів, що ви взяли. 

 

Major\Minor

Major – сфера, в який студент спеціалізується та яка є основним об’єктом вивчення під час навчання. Студент, як правило, більшу частину предметів вивчає саме з теми обраного major.

Minor – другорядна спеціальність студента, яка зазвичай доповнює major та займає меншу частину навчального плану.

Зазвичай Major та Minor використовуються в американській системі освіти. Одним з прикладів може бути програма з бізнесу та маркетингу, де бізнес – основний напрям (major), а маркетинг додатковий (minor).

 

Boarding school 

Це школа-пансіон, яка дуже поширена на території Британії. В школі-пансіоні діти і навчаються і проживають.

 

Foundation

Розроблений в Великобританії навчальний курс, призначений для того, щоб майбутні студенти могли наздогнати академічну різницю між поточним рівнем кваліфікації та необхідним для вступу на ступінь бакалавра в міжнародний університет. Оскільки українська система освіти передбачає 11-річне навчання, тоді як, наприклад, в Британії діти навчаються 12 років.

Більше про програми Foundation можна прочитати тут.

Intake 

Вступна кампанія у навчальні заклади. В переважній більшості університетів є від 2 до 5 вступних кампаній за рік, тобто ви можете розпочати навчання не тільки осінню.

 

Term

Навчальний семестр.

 

Studiennkolleg

Підготовчі курси в Німеччині на базі університету для іноземних студентів. Там вивчають в основному німецьку мову та базові предмети з обраної спеціальності. Studiennkolleg дає можливість брати участь в конкурсі на вступ до університету, а також наздогнати на рік навчання місцевих школярів . Задля вступу на курси необхідно здати вступні екзамени – німецьку мову, на деякі спеціальності математику.

Альтернатива Studiennkolleg - провчитись декілька років у вітчизняному ВНЗ, але в такому разі є великий ризик щодо здачі тесту на знання мови, оскільки конкурентна перевага буде в тих, хто закінчив курси та краще володіє мовою.

 

Програми інтеграції

Інтеграція – це унікальне рішення для іноземного студента від 2 до 24 тижнів стати учнем приватної школи і зрозуміти, чи готовий він до навчання за кордоном, чи підходить йому країна навчання, та звикнути до проживання без батьків.

Більше про програми інтеграції тут. 

 

Pathway Program

Підготовча програма, яка розроблена спеціально для іноземних студентів. Під час програми студенти підтягують академічну англійську мову та паралельно вивчають деякі предмети зі спеціальності, та отримують за них кредити.

Такі програми особливо важливі для тих студентів, хто хоче навчатися за кордоном, проте не володіє англійською мовою на достатньому рівні.

 

Tuition fee

Це плата за навчання, яка не включає в себе витрати на проживання, харчування та навчальні матеріали.

 

Homestay accommodation 

Проживання в приймаючій родині. За кордоном дуже поширена практика брати до себе до дому іноземного студента. Для вас це додатковий досвід спілкування іноземною мовою і занурення в культуру та традиції іншої країни.

 

Scholarship

Стипендія, на відміну від України стипендія має інше значення - це знижка або повне покриття вартості навчання. Зазвичай стипендії дають найкращим студентам, які не тільки добре навчаються, а й ведуть активну громадську діяльність – беруть участь в різних конкурсах, заходах.

 

Full board

Триразове харчування. Якщо ви їдете за кордон на мовну програму, навчатися в школі, в університеті або, навіть, просто в туристичну подорож, зверніть увагу на харчування. Full board передбачає триразове харчування без перекусів посеред дня.

 

En-suit

Особиста ванна кімната. При виборі типу житла, навіть якщо ви орендуєте одномісну кімнату, ванна кімната може бути на поверсі або бути спільною на декілька кімнат. Якщо ж ви хочете мати особисту ванну кімнату, має бути позначка еn-suit.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація