ТОП 6 відмінностей магістратури в США та Європі


							альт Корисно знати: Вища освіта

Навчання за кордоном дарує студентам безліч можливостей. Але які ці можливості будуть і які перспективи дасть це навчання залежить від регіону. Пропонуємо порівняти особливості навчання на магістратурі в країнах Європи та США, аби кожен з вас міг визначитися, що краще підходить вам.

1. Процес вступу

Хоча кожен заклад вищої освіти США самостійно визначає правила вступу, однак прослідковується загальна тенденція, що вступ на магістратуру в США це складніший процес. Це проявляється в кількості документів, які мають надати абітурієнти, наявності результатів обов’язкових додаткових іспитів, інтерв’ю, необхідності надати рекомендаційні листи. Зокрема мова йде про такі іспити як GMAT або GRE. Якщо результати одного з цих іспитів відсутні або нижче норми, студенти зобов’язані пройти спеціалізовані програми підготовки до вступу на магістратуру в США.

В європейських країнах вступ простіший. Зазвичай європейські університети вимагають менше документів. Інколи університети та коледжі Європи допускають студентів до вступу на магістратуру навіть без інтерв’ю. Все залежить від специфіки обраної магістерської програми. Якщо мова йде про вузькоспеціалізовану програму, наприклад, MBA, то і вимоги будуть жорсткіші.

2. Вартість навчання на магістратурі в США та Європі

Вартість навчання – вагомий фактор при виборі країни і закладу навчання. Американські університети та коледжі мають славу не найдешевших закладів вищої освіти. Вартість навчання на магістратурі в Європі залежить від двох факторів:

  • Чи є ви громадянином країни, яка входить до ЄС чи ні?
  • Яку країну для навчання на магістратурі ви обрали?

Так, вартість навчання для громадян країн, які не входять до Європейського Союзу, завжди вища. Але рішення вчитися на магістратурі в Європі дає більше можливостей вибору. Адже ви можете обирати навчання в дорожчих країнах або навпаки в країнах, які не поступаються якістю освіти, однак є фінансово доступнішими. Наприклад, більшість університетів Великобританії та Ірландії не поступаються один одному в рівні якості освіти, але навчання в Ірландії обійдеться вам в меншу суму. В тому числі це буде менша сума, ніж в середньостатистичному університеті США.

3. Роль кампусу

Напевно кожен, хто дивився американський фільм про життя студентів, уявляє кампус як епіцентр активності університету і це дійсно правда. Всі спортивні, соціальні та культурні заходи відбуваються на одній території. Та більше, слід зазначати, що працюють студенти в США теж виключно на території кампусу.

В Європі ситуація інакша. Так, європейські університети теж можуть мати великий і розвинутий кампус з низкою навчальних і спортивних центрів, однак студентські активності не обмежуються лише територією навколо університету. Часто студенти європейських університетів можуть навчатися в одному районі міста, а жити, займатися спортом, працювати – в іншому.

Кампуси в Європі більше зосереджуються на академічному досвіді та на позакласній підтримці. У США життя кампуса більше зосереджується на відносинах, побудові зв'язків та неформальному досвіді. Тому переїжджаючи на навчання на магістратурі в США слід звертати увагу на активність кампусу, а в Європі – на активність міста.

4. Навчальний підхід та взаємодія з викладачами

Американські університети фокусуються на відносинах зі студентами та їх підтримці, коли заклади вищої освіти Європи уособлюють в собі місце мудрості та розвитку критичної думки. Ці два підходи впливають на те, як студенти взаємодіють з викладачами в обох регіонах.

Навчання протягом всього року та фінальні оцінювання у Сполучених Штатах орієнтовані на більшу взаємодію студента і викладача, ніж у європейському університеті. Професори також мають більше робочого часу, присвяченого студентам, які потребують допомоги у виконанні завдань та вивченні навчальних матеріалів.

У Європі університети використовують більш індивідуалістичний стиль навчання. Ви можете знайти навчальні курси, які оцінюють знання сотень студентів одночасно, а лекції можна переглядати в Інтернеті. Крім того, європейські університети пишаються тим, що вони навчають своїх студентів мислити, а не орієнтуються лише на обмін знаннями.

5. Структура магістерської програми

Важлива відмінність магістерських програм в університетах США та Європи полягає в їхній структурі. У США навчальна програма будується за принципом major-minor, де major – це основна ваша спеціалізація, а minor – додаткова спеціалізація, відповідно до якої ви обираєте свої факультативні заняття. Такий підхід дозволяє сформувати самотужки навчальний план, що буде відповідати конкретно вашим інтересам – як особистісним, так і професійним. В Європі ж працюють за більш традиційним і звичним для України підходом до формування навчальної програми. Магістерські програми європейських університетів мають чітко визначений перелік обов’язкових до вивчення курсів.

6. Оцінювання прогресу студентів

Як ми вже відзначали, європейські університети практикують більш індивідуалістичний стиль навчання. Формат оцінювання знань також відповідає цьому підходу. Більшість європейських університетів оцінюють прогрес студентів на єдиному великому іспиті, що має значний вплив на остаточну оцінку за курс. Такий іспит триває від 1,5 до 3 годин і проводиться наприкінці семестру. В разі наявності усної частини іспиту, на неї приділяють орієнтовно до 20 хвилин. Такий формат навчання та оцінювання прогресу студента дозволяє студентам мати гнучкі умови вивчення відповідно до того стилю навчання, що імпонує їм, а не диктується викладачем. Крім того, більшість викладачів видають студентам допоміжні матеріали, які доповнюють цей курс, і допомагають успішно скласти іспит, підвищивши глибину своїх знань.

Американські університети навпаки мають більш різноманітну систему оцінювання успішності студента. Зазвичай протягом семестру є кілька основних різних форматів оцінювання прогресу студента у вигляді вікторин, роботи над індивідуальними та груповими проектами, презентаціями та написання тестів. Викладачі та їхні асистенти підсумовують результати всіх цих видів робіт в один загальний бал в кінці вивчення курсу. Такий підтримуючий підхід дозволяє професору своєчасно надавати студентові зворотний зв'язок. Також це дає можливість викладачу краще зрозуміти, на що з навчального матеріалу слід знов звернути увагу в майбутньому.

Таким чином, ми бачимо, що відмінність між навчанням на магістратурі в Європі та США не обмежується лише географією чи мовою викладання, а знаходиться в глибшій площині. Дізнавшись чим саме відрізняються системи навчання на магістратурі в обох регіонах, ви можете визначити, який підхід більш ефективний для вас і що відповідає саме вашим цілям. І це ще один ваш крок до усвідомленого та успішного майбутнього. А які конкретні університети та коледжі підпадають саме під вашу зону інтересів дізнавайтеся на консультації за телефоном (044) 499 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація