Все, що вам потрібно знати про навчання в Ірландії


							альт Корисно знати: Вища освіта

Нещодавно ми відвідали Ірландію, щоб більше дізнатися про те, чому щороку все більше іноземних студентів, в тому числі і з України, їдуть навчатися до цієї країни. Ми завітали до місцевих денних шкіл, шкіл-пансіонів, коледжів, університетів та сімей, які приймають іноземних студентів, поспілкувалися з представниками освітнього сектору Ірландії і маємо, що вам розповісти про цю країну як ідеальний напрям для українських студентів.

Особливості системи освіти Ірландії

Система освіти Ірландії включає початковий рівень освіти, середній та вищий рівні освіти, а також післядипломну підготовку для дорослих. Розповімо детальніше про кожен з рівнів.

Діти в Ірландії йдуть до першого класу з 6 років. Початкові школи, як правило, перебувають у приватній власності релігійних громад (або рад губернаторів), але фінансуються державою.

Система середньої школи в Ірландії передбачає 6 років навчання, які поділяються на 2 цикли – молодший та старший цикли.

Молодший цикл включає 3 роки навчання. Навчання в середній школі починається в 12 років після 6 років навчання в початковій школі. По завершенню навчання на молодшому циклі середньої школи, студенти складають зовнішній державний іспит та отримують Junior Certificate. Студенти всього вивчають до 9 предметів. Для іноземних студентів обов’язкові два предмети – англійська мова та математика, а також вони обирають декілька факультативних дисциплін. Серед них може бути наука та техніка, інші іноземні мови, мистецтво, музика, історія, географія.

Четвертий рік навчання в середній школі – це перехідний рік між молодшим і старшим циклами. Програма цього року може відрізнятися в кожній школі, але вона менш академічна, ніж навчальні програми інших років. Зазвичай студенти в цей період не лише вивчають певні предмети, а й отримують перший досвід роботи. Це чудовий час, коли іноземні студенти 15-16 років приєднуються до навчання в Ірландії. Все тому, що перехідний рік дозволяє іноземним студентам зосередитися на додаткових заняттях з англійської мови і на навчанні на курсах з розвитку життєвих навичок.

П’ятий та шостий роки навчання в середній ірландській школі – це старший цикл. По завершенню навчання студенти складають іспит та отримують атестат Leaving Certificate Examination. Він є свідченням того, що студент закінчив школу та може продовжити навчання в закладі вищої освіти. Важливо зауважити, що ірландський Leaving Certificate Examination високо цінують представники університетів і коледжів США, Великобританії та інших країн Європи. Іноземні студенти, навчаючись на старшому циклі, вивчають щонайменше 6 предметів, з яких два основні – це англійська мова і математика.

Сектор вищої освіти Ірландії представлений закладами освіти кількох типів:

  • Університети, які фінансує держава, але вони автономні. Тут готують студентів на бакалаврських, магістерських програмах та докторантурі.
  • Технологічні університети та технологічні інститути, які готують студентів за сертифікатними, дипломними, бакалаврськими та магістерськими програмами. Ці заклади вищої освіти готують фахівців в таких галузях як бізнес, наука, інженерія, лінгвістика та музика.
  • Педагогічні коледжі готують викладачів початкової школи.
  • Приватні коледжі, які готують студентів за сертифікатними, дипломними, бакалаврськими і магістерськими програмами.

Післядипломна підготовка для дорослих орієнтована на студентів, які вже здобули певний освітньо-кваліфікаційний рівень та прагнуть підвищити рівень своєї експертизи.

Чому слід поїхати навчатися в Ірландію?

Різноманіття країн, куди можна поїхати здобувати якісну і доступну освіту дійсно вражає. Відвідавши Ірландію, ми переконалися, що ця країна здатна очолити список «ТОП країн Європи, де можна здобути якісну і доступну освіту». В чому ж справа? Розповідаємо про все по черзі.

1. Історичний зв'язок Ірландії з Великобританією зумовив значний британський вплив на країну, в тому числі і на освіту. Більшість ірландських закладів середньої та вищої освіти засновані британцями і працюють за британськими традиціями й педагогічними підходами. Але є одне приємне але – навчання і проживання в Ірландії дешевше, ніж в сусідній Великобританії.

2. Для багатьох студентів дуже важливо заробляти гроші під час навчання за кордоном. У Ірландії уряд дозволяє студентам подавати заяву на отримання зеленої картки, яка також відома як дозвіл на роботу. Багато університетів також надають можливості стажування, щоб допомогти студентам набути практичний досвід у своїй професії ще під час навчання.

3. Влада Ірландії та керівництво навчальних закладів зацікавлені в тому, щоб до них приїздило якомога більше вмотивованих іноземних студентів. Все тому, що Ірландія є країною з економікою, що динамічно розвивається і тут раді кваліфікованим кадрам та талановитим студентам.

4. Цей пункт дуже чітко пов'язаний з попереднім, адже позитивне ставлення ірландської влади до іноземних студентів впливає і на міграційну політику країни. Випускники бакалаврських програм отримують дозвіл на працевлаштування на 1 рік, випускники магістратури – на 2 роки. Ще через 5 років проживання в Ірландії можна отримати громадянство Ірландії.

5. Ірландія – це країна активного розвитку передових сфер діяльності, зокрема, ІТ. Низка міжнародних компаній не тільки Європи, а й США відкривають свої представництва саме в Ірландії, адже за цією країною міцно закріпилося звання IT столиці Європи.

6. Високий рівень підготовки в ірландських закладах вищої освіти оцінили і на міжнародному рівні. Завдяки дослідницьким та освітнім заслугам Trinity College Dublin, University College Dublin, University College Cork та безліч інших закладів вищої освіти Ірландії регулярно обіймають високі позиції в рейтингах Європи та світу.

7. Навчання в Ірландії дешевше, але це жодним не впливає на якість. Якщо порівнювати з сусідньою Великобританією, то рік навчання на бакалаврській програмі зі спеціалізацією в бізнесі там в середньому обійдеться вам в 20 тисяч євро, а в Ірландії –10 тисяч євро за навчання на аналогічних програмах. До речі, в Ірландії доступніша по вартості не лише освіта, а й умови проживання.

Умови для навчання і проживання в Ірландії

Де проживає іноземний студент під час навчання в Ірландії напряму залежить від навчального закладу. Студенти, які навчаються в денних ірландських школах або коледжах можуть жити в місцевій сім’ї. Кожну сім’ю ми ретельно спільно з ірландськими колегами підбираємо індивідуально для кожного студента, орієнтуючись на його потреби і вимоги.

Ми мали змогу відвідати сім’ї, з якими живуть деякі наші студенти і були приємно вражені тим, що побачили. В кімнатах студентів є все необхідне для зручного навчання і проживання: зручні ліжка, робоча зона, шафки для власних речей. Будинки сімей, в яких проживають українські діти, розташовані за 15-30 хвилин поїздки на автобусі від школи. Ми на власному досвіді переконалися, що ірландські консультанти дійсно обирають саме такий варіант проживання, що має хороше транспортне сполучення зі школою. Будинки розташовані в зелених районах з тихими вуличками, де сама атмосфера налаштовує на продуктивне навчання. В кожному будинку є власний внутрішній зелений дворик, де студенти разом з членами сім’ї відпочивають та веселяться.

Також деякі студенти з України зацікавлені тому, щоб здобути класичну середню освіту, навчаючись в європейській школі-пансіоні. Зазвичай це навчальні заклади, в яких окремо навчаються дівчатка та хлопчики. Більшість шкіл-пансіонів в Ірландії розташовані в зеленій тихій місцевості. Керівництво таких закладів освіти з серйозністю підходить до облаштування інфраструктури школи. Всі школи мають просторі навчальні кабінети, технічно обладнанні лабораторії, спортивні майданчики для заняття різними видами спорту і кабінети для творчості.

Студенти коледжів, які обирають життя і навчання в Дубліні, часто зупиняють свій вибір на резиденції. Що ж стосується цін на проживання, наприклад, на ті ж продукти, то все залежить від району. Якщо ви зайдете до центрального району Дубліна, то ціни тут звичайно будуть орієнтовані на пересічного туриста. Тому пляшка води вам обійдеться в 1-2 євро, склянка йогурту – 1 євро, а салат на обід – 12-15 євро. Але перевага в тому, що більшість студентів живе в передмісті, де вартість проживання буде в рази дешевше.

Огляд популярних напрямків

Розповімо більше про ті заклади освіти, які ми мали змогу відвідати.

Середня освіта в Ірландії

Rockbrook Park – денна школа для хлопчиків в Дубліні. Вік студентів – від 12 до 18 років. Завдяки технічно обладнаним лабораторіям студенти Rockbrook Park не лише відмінного готуються до занять, а й мають змогу спробувати свої сили в різних предметних областях, обравши в такий спосіб майбутню спеціалізацію. Студенти Rockbrook Park з інших країн проживають в місцевих сім’ях, які живуть неподалік від школи. Значну увагу в цій школі приділяють спортивній активності студентів. Для цього в Rockbrook Park є все необхідне: 3 футбольні поля, баскетбольне поле та доріжки для бігу. Крім того, значну увагу в Rockbrook Park звертають на позанавчальні активності студентів в клубах по інтересах. Серед них, зокрема, дебатний клуб, шаховий клуб, туристичний клуб, творчий клуб, клуб креативних письменників, науковий клуб та безліч інших. Завдяки заняттям в таких клубах студенти не тільки різнобічно реалізовують свій потенціал, а й покращують свої комунікаційні навички, рівень англійської мови та дізнаються більше про культуру інших країн.

The King's Hospital School – це денна школа та школа-пансіон в Дубліні, де разом навчаються дівчатка та хлопчики віком від 12 до 18 років. Ця школа відома не лише на теренах Ірландії, а й за її межами. У 2019 році школа відсвяткувала 350-й день народження з дня, коли перший студент переступив поріг King's Hospital School. Вікова історія в поєднанні з глибинними традиціями та орієнтацією на сучасні методики навчання робить King's Hospital School однією з найбільш популярних шкіл серед іноземних студентів в Ірландії. Випускники King's Hospital School, маючи хорошу базу знань та вмінь, без проблем стають студентами найвідоміших університетів світу. Серед випускників King's Hospital School політики, бізнесмени та відомі науковці. Іноземні студенти живуть в King's Hospital School як в школі-пансіоні. Завдяки цьому вони мають можливість приєднатися до численних соціальних, спортивних та культурних активностей, познайомитися з іншими студентами та краще пізнати культуру Ірландії. Живуть студенти в просторих кімнатах для 2-5 студентів, де вони мають все необхідне для зручного проживання та наполегливого навчання.

Вища освіта в Ірландії

Dublin City University – це один із 4 університетів Дубліна, який має всього 5 кампусів. Dublin City University відомий своїми потужними програмами підготовки в сфері інженерії та біотехнологій. Саме тому Dublin City University зазвичай обирають студенти, які прагнуть розвиватися в цих сферах. Крім цих сфер, в Dublin City University також є навчальні програми в сфері гуманітарних і соціальних наук, охорони здоров’я та освіти. Проживають іноземні студенти Dublin City University в студентських апартаментах, де вони живуть в кімнаті для 1-2 осіб, користуючись спільними кухнею, вітальнею та їдальнею.

Griffith College  – це один з найбільших коледжів Ірландії. Випускники Griffith College досягають успіху в бухгалтерській справі, бізнесі, IT, дизайні, моді, праві. Всього в Griffith College пропонують на вибір студентів понад 170 навчальних програм. Серед них є як короткострокові, так і довготривалі програми бакалаврату та магістратури. Навчальні кампуси Griffith College мають зручне розташування, що особливо важливо для іноземних студентів. Проживають студенти Griffith College в резиденції коледжу або місцевих сім’ях.

Dublin Business School – це ще один з найбільших закладів вищої освіти Ірландії, що пропонує потужну програму підготовки в сфері бізнесу. Крім цієї сфери, в Dublin Business School також студенти вивчають право, мистецтво, інформаційні технології, журналістику, психологію та соціальні науки. Dublin Business School не має власної резиденції, але представники Dublin Business School допомагають іноземним студентам знайти житло відповідно до їхніх вподобань та можливостей. Важливо зауважити, що для студентів з України перш ніж вступити на бакалаврську програму в Dublin Business School необхідно пройти курс підготовки за програмою Foundation.

IBAT College Dublin – це популярний серед іноземних студентів коледж, що розташований в серці туристичного життя Дубліна. В IBAT College Dublin роблять акцент в підготовці студентів на розвиток кар’єри та практичне засвоєння знань. Такий підхід в навчанні дозволяє випускникам цього коледжу без проблем знайти роботу. В IBAT College Dublin доступне навчання на бакалаврських, магістерських і короткострокових програмах в сфері бізнесу. Проживають студенти IBAT College Dublin в місцевих сім’ях або резиденції.

Таким чином, в цій поїздці ми переконалися, що навчання в Ірландії – це перспектива отримати якісну освіту, можливості нового ґатунку за доступну ціну. Не втрачайте цей шанс та скоріше звертайтеся до нас за консультацією.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація