Варто чи ні: трансфер до іноземного університету


							альт Корисно знати: Вища освіта

Трансфер – це процедура переходу студента з одного університету в інший. Вона дозволяє продовжити навчання в іншому закладі вищої освіти з урахуванням тих дисциплін, які студент вивчав в першому університеті. У цьому матеріалі Mudra хоче звернути увагу на популярну практику переходу студентів з українських університетів в іноземні заклади вищої освіти та розповість про особливості цього процесу, які важливо враховувати.

Кредитна система в іноземних університетах VS система курсів в українських університетах

Коли ми говоримо про трансфер до іноземного університету з українського вишу, слід розуміти, що зазвичай в іноземних університетах таке звичне для нас поняття як «перший, другий курс» відсутні. Це обумовлено тим, що студенти мають гнучкі умови, щоб обрати стільки дисциплін для вивчення, скільки вони фізично мають сили вивчити. Відповідно і вартість навчання залежить виключно від кількості кредитів. Тобто вартість навчання за 1 рік обчислюється відповідно до того, скільки дисциплін і на скільки кредитів вивчає студент за цей рік. Тому часто замість поширених в Україні цін за 1 рік навчання чи за вартість навчання на конкретному курсі, іноземні університети публікують вартість за 1 кредит.

Наприклад, для здобуття ступеня бакалавра студент має вивчити матеріал на 180 кредитів. Є фіксована вартість 1 кредиту. Вартість навчання за 1 рік рахується відповідно до того дисципліни на скільки кредитів вивчає студент протягом року. Якщо зарахувати кредити з університету, з якого студент перевівся, вартість навчання і тривалість в іноземному університеті буде меншою. У цьому головна перевага трансферу замість вступу в іноземний університет напряму.

Що потрібно для трансферу до іноземного університету?

Для трансферу в іноземний університет студент надає свій атестат, виписку оцінок, навчальний план з попереднього університету. Зазвичай також необхідно підтвердити рівень володіння іноземною мовою, якою ведеться навчання.

Спершу студента зараховують на 1 курс і він має 0 кредитів. Академічна комісія іноземного університету вивчає виписку з оцінками та навчальний план з українського університету. В процесі оцінюють, скільки годин студент вивчав конкретну дисципліну, в якому обсязі, яку оцінку отримав студент.

Важливі особливості трансферу в іноземний університет

Важливо розуміти, що трансфер не означає, що вам зарахують всі кредити. На вірогідність зарахування кредитів з українського університету впливає рівень успішності студента та спорідненість спеціальностей. Тобто, чим вищі оцінки в українському університеті й чим ближчі за спеціалізаціями спеціальності в українському та іноземному університетах, тим вищий шанс, що більше кредитів буде зараховано.

Однак є ще одне важливе зауваження. Всі університети світу видають диплом за умови, що мінімум 50 % навчального матеріалу студент вивчив саме в цьому університеті. Тому навіть якщо ви відмінник, який закінчив 3 курс в українському університеті, вас не переведуть на 4 останній рік навчання в іноземному університету.

Висновки

Таким чином, якщо ви задумалися про трансфер до іноземного університету, вам важливо сфокусуватися на 3 питаннях:

1. Визначте, чи готові ви продовжити навчання в новому університеті навіть за умов, якщо вам не зарахують жодного кредиту.

2. Визначте, чи готові ви продовжити навчання з першого курсу в іноземному університеті, якщо вам зарахують тільки пів року навчання в українському університеті.

3. Беріть до уваги різницю у способі визначення вартості навчання в українських та іноземних університетах: у нас оцінюють вартість навчання за конкретний курс, в іноземних університетах найчастіше – за 1 кредит.

Якщо ви готові до різних сценаріїв розвитку подій, то для вас є сенс задуматися про трансфер. Також не забувайте, що навіть якщо студента з 1 курсу українського університету переводять на 1 рік навчання за програмою в іноземному університеті, це вже краще, ніж нічого, бо студент має певну базу знань для навчання.

Якщо у вас лишилися питання щодо трансферу в іноземний університет або ж ви хочете скласти якомога ефективніший план навчання для своєї дитини, звертайтеся за допомогою в Mudra. Першу безкоштовну консультацію можливо отримати за тел. (044) 499 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація