Як отримати освіту у Великобританії


							альт Корисно знати: Вища освіта

В залежності від того, яку саме освіту ви хочете здобути у Великобританії, ви можете обрати або битий, загальновживаний шлях, або прокласти власний.

І яким би шляхом ви не пішли, раджу почати з головних питань. Для чого вам чи вашій дитині потрібна така освіта? Якої цілі вам ця освіта має допомогти досягнути? Тобто, підійти до вибору прийнятного для вас шляху з позиції того, що освіта – інструмент, а не самоціль.

Тож відповідь на питання ЯК? ви знайдете після того, як розберетеся зі своєю мотивацією (ДЛЯ ЧОГО?) та визначитеся з типом освіти, програмою та спеціальністю (ЩО?).

Що варто взяти до уваги? Вік студента, рівень англійської мови, академічну успішність, вмотивованість, соціально-адаптивні та інші психологічні особливості, здібності, навички, професійний досвід, тенденції на локальних та міжнародних ринках праці, фінансові можливості, часові обмеження, тощо.

Тепер давайте припустимо, що ви з усім цим розібралися. Переходимо до вибору шляху.

Варіант 1. Ви хочете отримати середню освіту і підготуватися до вступу в університет.

Середня освіта у Великобританії  зазвичай починається для більшості  учнів у віці 11 років, а в деяких частинах Великобританії існують школи, які починають програму середньої освіти з 12 або й 13 років.

Для міжнародних студентів, які приїжджають до Великобританії навчатися на програмах  середньої освіти, загально прийнято або поступати у віці 11 років, або чекати виповнення 13 років, щоб мати один додатковий рік у школі перш ніж розпочати дворічну програму GCSE, яка триватиме від 14 до 16 років.

З  11 до 14 років студенти вивчають широкий спектр предметів, таких як музика, математика, науки, англійська тощо. А вже з  14 років, студенти зазвичай починають свій перший рік навчання на дворічній програмі  GCSE (або SCE для тих, хто знаходиться в Шотландії).  Основними предметами є англійська, математика та науки (хімія, фізика, біологія). Решту , додаткові 4-5 предметів студенти можуть обрати за власними вподобаннями. Це можуть бути французька, німецька, бізнес, дизайн та технології, музика, спортивні науки або науки про здоров’я, географія, історія та інші варіанти. В державних школах зазвичай студенти вивчають 5-10 предметів, в незалежних приватних школах – 11-12.

GCSE займає в цілому 2 роки і означає закінчення обов'язкової освіти для студентів у Великобританії. Після закінчення GCSE, випускники мають можливість або перейти до подальшої освіти та продовжити готуватися до вступу в університет, або можуть піти зі школи та шукати роботу. Для міжнародних студентів наступним кроком є підготовка до ВНЗ.

Варіант 2. Ви хочете підготуватися до вступу у ВНЗ і поступити на програму бакалаврату.

Тут є кілька шляхів:

-        Закінчити програму A-Level (16-18 років). Це дворічна програма, розрахована на одночасне вивчення 3-4 предметів, два з яких мають бути профілюючими для подальшого навчання в університеті . Наприкінці кожного року навчання студенти складають іспити (A1 / S та A2 відповідно), що адмініструються  офіційним органом оцінки (незалежне оцінювання).  До речі, до цієї програми можна теж підготуватися. Взяти, наприклад, Pre-A-Level курс, тривалість якого може коливатися в межах одного року з огляду на фактичну підготовленість студента.

-        Якщо ви ще не визначилися з профілюючими предметами або спеціальністю, й до того ж ви здібний та сильний студент, ви можете закінчити теж дворічну програму ІВ (International Baccalaureate – Міжнародний бакалаврат). Впродовж двох років ви будете вивчати 6 предметів з 4 основних блоків: мови (друга іноземна мова є обов’язковою), математика, науки, гуманітарний блок. Крім того, в кінці програми ви повинні опрацювати та написати власну дипломну роботу, а також виконати певні суспільно-корисні та/або лідерські нормативи.

-        Після нашого 11 класу ви можете поступити або на однорічну програму мовної та академічної підготовки Foundation або на однорічну програму International Year One, яка надає можливість вступу одразу на другий курс університету, звісно, за умови досягнення певних академічних та мовних показників.

Варіант 3. Ви хочете поступити на програму бакалаврату без підготовчих програм або зробити трансфер, перевестися з українського ВНЗ до британського.

Це теж може бути. Для прямого вступу до університету вам має бути повних 18 років на момент початку навчання, а також ви маєте відповідати мінімальним вступним критеріям обраного ВНЗ.

З трансферами трохи складніше. По-перше, щоб отримати диплом бакалавра або магістра, вам потрібно закінчити не менше як 50% навчального плану в тому університеті, диплом якого ви хочете отримати. Це означає, що університет, в який ви хочете перевестися, повинен зарахувати вам ваші кредити. Це клопіткий і не завжди результативний процес нотифікації вашого попереднього диплому/атестату, оцінка пройденого вами навчального плану та зведення до спільного знаменника отриманих вами академічних результатів з вимогами та стандартами обраного вами університету.

Варіант 4. Ви хочете поступити на програму магістратури? Будь ласка.

Можете поступати або безпосередньо на програму, якщо ви відповідаєте вступним вимогам. Або, що частіше трапляється, можете поступити на програму підготовки до магістратури Pre-Masters тривалістю до 1 року, опанувати академічну англійську мову в тій мірі, що дозволить вам продуктивно навчатися на програмі, та набути навичок як самостійної, так і командної проектної роботи з теоретичним та практичним матеріалом.

Моя вам дружня та професійна порада: не легковажте програмами підготовки. Підготуйте себе не лише академічно, але й психологічно до навчання в новому мовному, культурному, соціальному середовищі. Дайте собі  час на адаптацію. Вивільніть свій потенціал та пристосуйте до нових для вас умов до початку основної академічної програми.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація