Освіта в Німеччині. Від А до Я.


							альт Корисно знати: Вища освіта

Німецька освіта сьогодні приваблює безліч студентів з усього світу, оскільки Німеччина дає можливість безкоштовного навчання, деякі програми викладаються англійською мовою, а для вступу у німецький ВНЗ не потрібно здавати вступні іспити. Заінтригували? Читайте в нашій статті про всі можливості та нюанси навчання в Німеччині.

Про освіту в Німеччині та вступні вимоги. Для вступу в університети Німеччини необхідно мати середню освіту, еквівалентну 12-13-річній німецькій. Оскільки в Україні середня освіта триває менше, то вступ можливий тільки після закінчення курсів Studiennkolleg, задля того аби наздогнати рік або два німецької школи. Studiennkolleg – підготовчі курси на базі університету для іноземних студентів, які підлаштовані під певну спеціальність. Там вивчають в основному німецьку мову та базові предмети з обраної спеціальності. Studiennkolleg дає можливість брати участь в конкурсі на вступ до університету, а також наздогнати місцевих школярів по рокам освіти. Задля вступу на курси необхідно здати вступні екзамени – німецьку мову, на деякі спеціальності математику.

Альтернатива Studiennkolleg - провчитись декілька років у вітчизняному ВНЗ, але в такому разі є великий ризик щодо здачі тесту на знання мови, оскільки конкурентна перевага буде в тих, хто закінчив курси та краще володіє мовою.

Що для цього потрібно? Справді, для вступу в німецький ВНЗ не потрібно здавати іспити, але не на всі спеціальності – наприклад, для вступу на дизайн та інші творчі спеціальності буде необхідне портфоліо або інші різновиди творчих напрацювань. Також необхідно мати гарний атестат про завершення школи, оскільки гарні оцінки є однією з основних вимог та приймальна комісія прискіпливо їх вивчає. Звісно, при вступі в Німеччину обов’язково має бути достатній рівень володіння німецькою мовою, оскільки далеко не всі програми є англомовними. Обов’язково має бути підтверджений сертифікат на знання німецької мови, він називається Test DaF.

З чого почати? Для початку оцініть ваші шанси та оберіть спеціалізацію. Наприклад, якщо ви хочете вступати на медичну спеціальність, то маєте знати, що медичні спеціальності викладаються виключно німецькою мовою, а конкурс туди надзвичайно високий, тому ви маєте знати німецьку на досить високому рівні та мати ідеальний шкільний атестат. Найкраще тут – звернутись за консультацією до спеціаліста, оскільки всіх нюансів у відкритому доступі, на жаль, немає.

Експерти компанії Mudra нададуть вам фахову допомогу в підборі навчального закладу та програми, з урахуванням всіх ваших потреб та бажань.

Безкоштовна освіта. На відміну від більшості європейських країн освіта в Німеччині справді безкоштовна, єдине, що від вас попросять – це адміністративний збір, який складає 100-600 євро. Але не варто забувати, що безкоштовна тільки освіта, але ви маєте мати певну суму грошей, щоб там жити, харчуватись, на транспорт та різні дрібні витрати. Також для отримання студентської візи вам буде необхідно підтвердження наявності грошей в Deutsche Bank, біля 9 000 - 10 000 евро.

Стипендії. Для іноземних студентів передбачені стипендії на часткове покриття витрат, для цього необхідно слідкувати за конкурсом під час навчання. Обов’язковими критеріями є високе володіння англійської та німецької мов, гарна академічна успішність, інколи необхідно також написати мотиваційний лист і довести, що ти дійсно вартий стипендії. Також, активна громадська та академічна діяльність (публікації, заходи) буде плюсом.

Дуальна освітасистема, в який поєднується навчання в університеті та виробнича практика. Навчальний процес побудований таким чином, що декілька днів на тиждень учень навчається, а інший час працює на підприємстві. Дуальна система – взаємовигідний процес, оскільки підприємство інвестує в навчання студента, а він, в свою чергу, зобов'язується працювати там після завершення навчання, отримує практичні знання та заробітну платню. Таким чином, підприємство виховує собі фахівців згідно попиту, інвестує в навчання невеликі кошти, а учні отримують практичні навички, а що найважливіше – їм не доводиться жертвувати навчанням задля роботи чи навпаки.

Навчання в Німеччині – гарна можливість отримати освіту в Європейській країні тим, хто готовий скурпульозно навчатись кожного дня, для працьовитих та талановитих студентів. Німеччина – відкрита країна для тих, хто хоче і вміє вчитись та працювати. А Mudra – твій найкращих провідник в університети Німеччини. 

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація