Навчання за кордоном. Що потрібно знати студентам


							Навчання за кордоном - Що потрібно знати студентам Корисно знати: Вища освіта

Отже, ви вирішили навчатися за кордоном. Ще, можливо, в роздумах щодо країни чи ВНЗ, добре як визначилися або ще визначаєтеся зі спеціальністю, чи, може, ще зважуєте, коли саме починати навчання. Проте, на якому би етапі прийняття рішення ви не знаходилися, час замислитися і дізнатися, як то воно там – вчитися за кордоном.

Навчальний план

Кожен ВНЗ визначає навчальний план програми навчання з урахуванням академічних годин (лекції, семінари), практичних годин (якщо передбачене стажування в індустрії) та годин на самоопрацювання матеріалу (написання курсових, дипломних робіт, дисертацій). В процесі опрацювання відповідних годин студент отримує кредити, які в сумі складають заліковий кваліфікаційний мінімум для отримання відповідного наукового ступеню (бакалавра чи магістра, наприклад) або кваліфікації (диплом чи сертифікат).

В одних країнах та/або в ВНЗ є можливість самостійно визначати скільки кредитів (предметів) ви готові подужати в поточному семестрі, до речі, в таких ВНЗ вартість навчання за період визначається сумарною вартістю кредитів, в інших випадках вам треба справитися з затвердженим навчальним планом незалежно від своїх обставин і вартість навчання за семестр в цьому випадку фіксована. Але, так чи інакше, раджу не пропускати занять (хіба з дуже поважної причини) не лише з метою бути допущеним до здачі екзаменів, але й з метою краще зрозуміти тему, вчасно отримати консультацію викладача та зекономити свій час на опанування матеріалу. Ще один момент,  кожен ВНЗ встановлює власні межі допуску до екзаменів з огляду на відвідуваність студентів. Наприклад, в IED (Італія, Іспанія) 80% відвіданих занять – це мінімальна межа для допуску до екзаменів. Якщо студент відвідав 79% лекцій та семінарів, він не допускається до складання іспитів разом з іншими студентами, але це не означає, що такий студент «вилітає» з вишу. Ні, завжди є шанс доскласти або перескласти іспит, але вже за окрему плату. Вартість такої перездачі 300 – 2000 USD.

До речі, готуйтеся до того, що у вас може не бути постійного складу однокурсників. Ви можете на різних предметах зустрічатися з різними студентами. З кимось частіше, з кимось рідше. Це незвично, але цікаво, бо коло вашого спілкування потенційно ширше.

Відносини з викладачами

Зазвичай товариські, теплі але без панібратства. Викладачі завжди раді допомогти розібратися в темі і не лише під час заняття. Ви можете підійти до викладача після уроку, в інший день, попросити ще раз пояснити матеріал і викладач з радістю та охотою допоможе та підкаже, як краще що зробити. Звісно, якщо ви вчитеся у великому університеті, де на лекції присутні 100-300 студентів, то викладач може і не здогадуватися про ваше існування або може і не знайти часу на кожного студента. Проте в ВНЗ з невеликою кількістю студентів в класах (20-40 чоловік) викладачі насправді зацікавлені в тому, щоб ви опанували матеріал на всі 100%. Тут тепер лиш справа за вами. Тож порада: будьте проактивними, спілкуйтеся з викладачами так само як із студентами – і їм приємно, і вам корисно; не соромтеся того, що щось упустили чи не зрозуміли – ми всі люди й не боги горщики ліплять – переступайте свою сором’язливість і будьте проактивними, ініціативними. Демонструйте та підживлюйте свою зацікавленість та вмотивованість – і ви будете приємно вражені, як вам Всесвіт (в особі викладачів та студентів) буде сприяти в досягненні успіхів.

Спеціалізація

Навчання за кордоном в порівнянні з навчальними планами українських вишів буде більш практичним і вужче спеціалізованим. Ви не будете вчити загальноосвітні предмети, хоч вибір таких предметів зазвичай у вас буде. Часто вашими викладачами будуть не просто фахові викладачі, але й професіонали з індустрії, які не просто мають багатий досвід роботи в своїй сфері, але й досягли значних успіхів в своїй кар’єрі.  

Міжнародне середовище

Будьте готові, що поруч з вами навчатимуться студенти з різних країн. В когось англійська мова звучатиме краще, в когось гірше. Ви повинні налаштувати своє сприйняття таким чином, щоб взаємодіяти з усіма. Це означає не лише сприймати інакшу англійську вимову, але й ментальність, поведінку, запропонований вам спосіб стосунків. Не варто судити про своїх однокурсників з позиції звичного вам стандарту. Дайте собі і іншим студентам шанс зрозуміти одне одного. Ваша зваженість та терпіння в цьому питанні вас врешті решт винагородять.

Працевлаштування під час навчання

В одних країнах імміграційна служба дозволяє студентам працювати фіксовану кількість годин чи то на тиждень (наприклад, Канада – 20 год), чи то на рік, як у Німеччині. В інших країнах студентам під час навчання по студентській візі не дозволено працювати взагалі або лише на кампусі та/або під час стажування, що входить в навчальний план. Тому, якщо вам важливо працевлаштуватися на час навчання, то поцікавтеся заздалегідь такими можливостями. Але навіть в країнах, які дозволяють студентам працювати, не раджу розраховувати на те, що заробіток від такої роботи покриє весь ваш бюджет на навчання та проживання. Розраховуйте, що у вас буде можливість (не гарантія) заробити на щось одне – або на проживання, або на навчання. Тож враховуйте, будь ласка, заздалегідь і такий нюанс.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація