3 наукові новини, які вас вразять


							альт Корисно знати: Вища освіта

Одна із головних причин, чому студенти обирають навчання за кордоном – це можливість займатися науково-дослідною діяльністю, здобуваючи вищий академічний ступінь. Кардинально інший рівень розвитку інфраструктури й матеріального забезпечення, співпраця з бізнесом та державними інституціями – все це важливо для тих, хто бачить своє майбутнє в науковій діяльності. У цьому матеріалі Mudra підготувала добірку цікавих новин зі світу науки. Читайте, дізнавайтеся більше і, можливо, саме одна з цих новин мотивуватиме вас зайнятися наукою.

Запальні танці від американських роботів


Розпочнемо з новини, яка, здається, сколихнула всі стрічки новин у минулому місяці. Американська інженерна компанія Boston Dynamics, яка займається розробками у сфері робототехніки, привітала своїх підписників зі святами запальним відео з власними роботами. В оригінальній версії новітні розробки танцюють під запальний трек «Do You Love Me?». Відео так сподобалося багатьом, що користувачі масово почали робити локальні версії з місцевими хітами. Так-так, на просторах Facebook можна знайти версію, де розробки танцюють під Руслану і Сердючку.

Ця новина цікава не лише тому, що це відео здатне викликати посмішку у будь-якого, а й тому що вона є прикладом стрімкого розвитку робототехніки як індустрії майбутнього. Ще у 2013 році роботи Boston Dynamics ледве могли ходити, у 2015 р. – продемонстрували прийоми паркуру, а торік – вперше показали акробатичні трюки.

Безпечний стадіон в часи COVID-19 в Амстердамі


Нідерландські науковці влаштували цікавий експеримент. Вони розмістили на стадіоні в Амстердамі аерозолі і почали розприскувати рідину, моделюючи в такий спосіб поширення краплинок слини уявних глядачів. Спеціальні датчики відстежували під час дослідження , скільки частинок рідини і у якій кількості лишається у повітрі. Дослідження проводилося, маючи 2 цілі:

1) Простежити, як у відкритому просторі на футбольному полі, накопичуються і поширюються залишки рідини.

2) Визначити точки високої концентрації рідини та навчитися очищати повітря в такому середовищі.

У майбутньому нідерландські дослідники планують повторити цей експеримент з людьми, щоб згодом напрацювати алгоритм заходів, з яким стадіони будуть безпечними для людей навіть у часи COVID-19.

«Нюхокоптер» від студентки американського університету


Дрон з функцією нюху або як його також лагідно називають «нюхокоптер» створила американська розробниця Мелані Андерсон. Вона навчається на PhD програмі зі спеціалізацією у машинобудуванні в University of Washington.

Нюхокоптер здатен розрізняти запахи та знаходити їхнє джерело. У своїй роботі Мелані Андерсон використала антени нічних мотилів, завдяки яким комахи знаходять, чим поживитися. Антени слугують сенсорами запахів для дрона і здатні лишатися активними до 4 годин.

Поки нюхокоптер розрізняє лише запахи квітів, але дослідниця націлена на те, щоб запрограмувати його і на інші запахи. Така розробка дозволить у майбутньому використовувати пристрій у побуті, виявляючи витоки газу, або під час надзвичайних ситуацій, коли треба знайти людей під завалами чи виявити міну.

Бажаєте навчатися на програмі з фокусом у науково-дослідній діяльності? Зробіть крок назустріч мрії вже зараз – отримайте безкоштовну освітню консультацію за тел. (098) 115 115 0, (095) 115 115 0, (063) 115 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація