Мотиваційний лист: що це і навіщо?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Реєструйтеся за цим посиланням на вебінари Mudra та залишайтеся на зв`язку з Mudra в InstagramFacebook та YouTube.

Важливим етапом процесу вступу в іноземний виш є написання мотиваційного листа. Він є найбільш персональним документом з тих, які ви надсилаєте приймальній комісії. Мотиваційний лист розкриває вас як окрему особистість зі своїми інтересами, думками, бажаннями та досвідом. Як його написати і чому він дійсно важливий для іноземних закладів вищої освіти, Mudra розповість у цьому матеріалі.

Що таке мотиваційний лист для вступу в університет?

Мотиваційний лист – це спосіб пояснити представникам університету, чому саме ви маєте навчатися на обраній програмі в обраному виші, підтверджуючи цю інформацію фактами про себе. Ваш мотиваційний лист здатен впливати на рішення приймальної комісії – зарахувати вас на програму або відмовити вам. Особливо це актуально для університетів з великим конкурсом.

Написання мотиваційного листа – це не просто формальність. Приймальні комісії дуже серйозно ставляться до них, адже вони демонструють прихильність і наміри абітурієнта, а якість вашого листа свідчить про ваш характер, цілі та амбіції.

Починаємо писати мотиваційний лист: з чого почати?

Оскільки мотиваційний лист є важливим документом з загального пакета документів для подачі заявки на вступ, вам слід почати писати його заздалегідь. Уточніть завчасно дедлайни і не залишайте все не останній тиждень.

Перш ніж ви почнете писати мотиваційний лист для подачі заявки, дізнайтеся якомога більше про університет та програму, на якій бажаєте навчатися. Зазвичай на сайтах та у соцмережах університетів є досить багато чіткої інформації про вимоги та очікування від нових студентів. Знаючи це, філософію та інтереси університету, ви будете краще розуміти, яку інформацію має містити ваш мотиваційний лист.

Починаючи, не забудьте привернути увагу читача з першого абзацу. Скажіть коротко і лаконічно, на яку програму ви хочете вступити і чому. Детальніше аргументувати свій вибір варто в основній частині листа.

Переконайтеся, що ви з самого початку зробили лист особистим. Не робіть його занадто загальним і не використовуйте кліше.

Для декого легше спочатку писати основну частину листа і лишити вступ наостанок, коли ви вже будете мати уявлення про те, яку інформацію буде містити лист. Це допомагає легше сформулювати суть і мати логічну структуру.

8 порад для сильної основної частини мотиваційного листа

Що варто враховувати, коли ви пишете «кістяк» мотиваційного листа?

  • Запишіть деякі з основних ідей, які ви хочете висвітлити в листі і спробуйте розвивати свою думку навколо цих ідей, аби збагатити їх зміст.
  • Поясніть, чому ви думаєте, що цей університет і програма вам цікаві і підходять.
  • Зосередьтеся на своїй найсильнішій кваліфікації, минулому досвіді (особливо, якщо ви маєте міжнародний досвід) і якостях. Не забувайте, що інформація про ваш досвід має бути максимально релевантна програмі навчання.
  • Не пишіть занадто багато. Текст більшості хороших мотиваційних листів легко вміщується на 1 сторінці А4.
  • Оберіть структуру мотиваційного листа: або структуру з 3 абзаців (вступ, основна частина, завершення), або структуру з 5 абзаців (де основна частина містить 3 окремих абзаци).
  • Ознайомлення з мотиваційними листами інших людей корисне, але не варто їх копіювати.
  • Вказуйте лише правдиву інформацію про себе.
  • Не забудьте перевірити лист на наявність помилок. Дрібна помилка здатна зіпсувати перше враження про людину з найвищим рівнем підготовки.

Загалом мотиваційний лист має допомогти представникам приймальної комісії дізнатися більше про вас як про особистість, ваші риси, навички, кваліфікацію і зрозуміти, що саме це робить вас придатною особистістю для навчання за обраною програмою.

Якщо вам необхідна допомога при вступі в іноземний виш, в тому числі і під час написання мотиваційних листів, звертайтеся за допомогою в компанію Mudra. Отримати безкоштовну консультацію можна за тел. (098) 115 115 0, (095) 115 115 0 або (063) 115 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація