4 способи, як іноземному студенту зекономити на навчанні в Європі


							альт Корисно знати: Вища освіта

Одна із популярних причин, чому студенти навіть не розглядають можливість навчання за межами України – це стереотип про захмарну вартість. Однак у цьому питанні все не так однозначно, адже вартість навчання залежить від низки факторів: країна, тип програми, мова навчання тощо. У цьому матеріалі Mudra розповість, як український студент може зекономити на оплаті навчання в Європі, не йдучи на компроміс щодо якості навчання.

1. Оберіть країну, де не потрібно платити за навчання

Так-так, ви все правильно прочитали. Іноземні студенти можуть навчатися в європейських університетах безкоштовно. Але тут слід брати до уваги те, що під «безкоштовно» мається на увазі, що студенту не потрібно оплачувати вартість навчання або потрібно оплачувати лише семестрові внески розміром в кілька сотень євро. Однак оплату житла, харчування і навчальних матеріалів ніхто не скасовував. Така опція доступна в деяких країнах і в університетах певного типу. Наприклад, у державних університетах Німеччини та Чехії. Важлива умова для безкоштовного навчання – знати мову, якою буде проводитися навчання. Тобто, якщо ви хочете взяти участь у конкурсі за фінансоване державою місце на бакалавраті в Німеччині вам потрібно знати на високому рівні німецьку, а в Чехії – чеську.

2. Оберіть країну з низькою вартістю навчання

Європа велика і різноманітна, а вартість за навчання в різних країнах тим паче. Тому не варто відмовлятися від навчання в Європі, ознайомившись з вартістю навчання в британських вишах. Є альтернативи, які, можливо, менш популярні, але не поступаються за якістю навчання і дають безліч можливостей для розвитку кар’єри в Європі. Наприклад, варто звернути уваги на державні університети Австрії, Франції, Іспанії та Італії.

3. Отримайте стипендію

Поняття стипендій в Україні та інших європейських університетах суттєво відрізняється. Ставши переможцем стипендіальної програми в Європі, ви можете частково або навіть повністю покрити витрати за навчання. Крім того, ви не обмежені лише стипендіями від університету. Безліч європейських професійних організацій, громадських об’єднань та навіть представники бізнесу пропонують стипендіальну підтримку для талановитих студентів. Варто лише шукати і пробувати свої сили.

4. Зекономте на проживанні

Якщо ви хочете навчатися за кордоном, вам слід брати до уваги не лише вартість 1 року навчання, а й вартість проживання. І під терміном «вартість проживання» варто враховувати вартість оренди житла, харчування, навчальних матеріалів, витрат на транспорт тощо. Поцікавтеся, який прожитковий мінімум необхідний для студентів в різних країнах, який вибір студентського житла і також зважайте на це.

Якщо вас зацікавила можливість навчатися на бакалавраті в Європі, але лишилися питання щодо вартості навчання або ви не знаєте, як обрати університет, зверніться за допомогою до фахівців Mudra. Безкоштовну консультацію можливо отримати за тел. (044) 499 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація