Career Centers в університетах. Чому варто звернутися?


							Career Centers в університетах Корисно знати: Вища освіта

Career Centers в університетах

На сьогоднішній день всі вищі навчальні заклади світу розподіляються на класичні та прикладні. Класичні університети надають студентам фундаментальні теоретичні знання та здійснюють науково-дослідну роботу. Прикладні університети більше орієнтовані на професійну освіту.

Класичні та прикладні вищі навчальні заклади використовують однакові методи навчання, що відповідають принципам Болонського процесу та мають однаковий рівень визнання.

Однак основна відмінність полягає в тому, що прикладні університети організовують навчальний процес серед невеликих груп студентів та завжди поєднують теоретичні заняття з практичними. І саме особливості діяльності прикладних навчальних закладів обумовили появу Career Centers.

Що таке Career Center в університеті?

Перш за все, це невід ємний інфраструктурний об'єкт навчального закладу, який активно приймає участь в житті студента та університету в цілому.

Career Center - це організація, що має налагоджені зв’язки з місцевими і міжнародними компаніями та співпрацює з ними в питаннях стажування чи працевлаштування студентів університету.

Career Centers в університетах можуть називатись по різному, Центр розвитку кар'єри, Центр стажування та працевлаштування, Консультаційний центр з питань кар'єри, але мета діяльності залишається незмінною – сприяння у працевлаштуванні активних та цілеспрямованих студентів, що звертаються в центр за допомогою в пошуку кращих варіантів стажування і роботи по завершенню навчання.

Чим займаються Career Centers ?

Як вже зрозуміло, Career Centers в першу чергу займаються розвитком кар’єрних можливостей студентів. Варто відзначити, навчальні програми більшості прикладних університетів включають стажування як окрему одиницю навчального процесу, за проходження якої в навчальному плані студента зараховуються кредити.

Це можуть бути Curricular Practical Training (CPT) або Optional Practical Training (OPT), безпосередньо пов’язані з навчальною програмою студента. Організаторами подібних програм стажування також виступають Career Centers , що функціонують при університеті.

До основних функціональних обов'язків таки центрів можна віднести:

  • допомога студентам у пошуку місця стажування
  • допомога при пошуках офіційного місця роботи по завершенню навчання
  • формування та збір необхідних документів, під час стажування чи працевлаштування студента
  • допомога у написанні резюме, мотиваційних, супровідних листів
  • підготовка студентів до співбесіди
  • всебічна підтримка студента від моменту написання резюме до його працевлаштування

Крім того, Career Centers в університетах організовують велику кількість заходів для студентів: майстер-класи, семінари та лекції з того, як правильно скласти резюме та підготуватись до співбесіди, як шукати роботу за кордоном та які інформаційні ресурси для цього використовувати. Особливим завданням Центрів кар’єрного розвитку є створення умов для знайомства студентів з провідними локальними і глобальними компаніями та потенційними роботодавцями регіону, в якому знаходиться університет. З цією метою щорічно або навіть декілька разів на рік влаштовуються так звані ярмарки вакансій, де представники та співробітники представляють свої компанії, розповідають про відкриті вакансії, рівень оплати праці та характеризують майбутніх співробітників, з якими готові працювати. Часто такими компаніями, яких запрошують Career Centers на подібні заходи, є регіональні представництва світових лідерів торгівлі, машинобудування, - технологій, фінансової сфери та інших галузей міжнародної економіки. Наприклад, студенти West Virginia University мають можливість зустрітися з представниками таких компаній як Facebook, NASA, Apple, Amazon. В University of Huddersfield регулярно запрошуються співробітники IBM, Intel, Ferrari, UK Trade, Johnson and Johnson, які розповідають студентам про досвід працевлаштування в компанію та представляють відкриті вакансії і програми стажування. Наявність Career Centers при університеті дозволяє студентам отримувати актуальну інформацію про ринок праці, затребувані на ньому спеціальності та професії, налагоджувати зв’язки з роботодавцями та відкривати нові можливості працевлаштування за кордоном.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація