Чеклист старшокласника


							альт Корисно знати: Вища освіта

Питання вибору майбутньої професії та закладу, де її здобувати, є «хворим мозолем» багатьох старшокласників та їхніх батьків. Mudra вирішила полегшити і без того непростий період для школярів та підготувала чеклист, з яким підготовка до вступу в іноземний університет буде значно простіша.

1. Терміни

Якщо ви плануєте здобувати вищу освіту за кордоном, вам слід розуміти, що цим питанням варто зайнятися завчасно — принаймні за 2 роки до випуску. Це був би ідеальний варіант. Однак якщо ви почали займатися цим в 11 класі, то не варто думати, що всі шанси втрачені. Так, ви можете підготуватися якісно за 1 рік, але для цього вам потрібно буде дуже активно працювати.

2. Сфера діяльності

Спершу варто визначитися зі сферою діяльності, яка вам цікава. Старшокласник з легкістю може пошукати інформацію про специфіку різних сфер діяльності самостійно (соціальні мережі, YouTube, професійні інтернет-ресурси).

Коли ви почнете досліджувати це питання, в будь-якому разі у вас почнуть з'являтися нові ідеї і питання. Досліджуючи, ви зможете структурувати інформацію про ту чи іншу сферу діяльності.

Якщо ж ви будете вагатися, скористайтеся допомогою профорієнтаційного консультанта.

3. Країна навчання

Визначившись з майбутньою спеціалізацією, почніть обирати країну навчання. Займаючись цим питанням, важливо звернути увагу на культурні і побутові особливості кожної з країн. Це важливо, адже ви поїдете не просто вчитися, а кілька років житимете в цій культурі. Також можна звернути увагу на те, які галузі активно розвиваються в різних країнах і яка ситуація на ринку праці.

4. Заклад вищої освіти

Обравши країну, де ви плануєте здобувати вищу освіту, можна почати досліджувати місцеву систему вищої освіти.

Помилковою для студентів програм всіх рівнів є думка про те, що якщо університет не присутній у рейтингу ТОП 100 світу, то і уваги вашої він не вартий. Однак, обираючи іноземний виш, варто зважати на рівень розвитку конкретної сфери діяльності та програм у цьому університеті. Це можна визначити за наявності конкретних професійних відзнак, за відгуками студентів, ознайомившись з пріоритетними сферами науково-дослідної роботи та рівнем розвитку інфраструктури.

Якщо ви не обмежені у часі, ви можете самостійно зайнятися цим питанням. Читайте, порівнюйте, шукайте більше інформації від студентів університетів. В іншому випадку варто скористатися послугами освітнього агента. Цей фахівець ознайомлений зі специфікою систем вищої освіти різних країн та вже має досвід підготовки українських студентів до вступу в іноземні університети.

Освітні агенти компанії Mudra використовують у своїй роботі комплексний підхід. Ми опікуємось студентами на всіх етапах підготовки, вступу і навчання, а також надаємо інструменти, як нас контролювати, адже це важливо для довіри між сторонами.

Крім того, освітній агент може надати консультацію з приводу можливості отримання стипендіальної підтримки, допомогти у підготовці та подачі документів.

5. Вступні вимоги

Обравши університет та програму навчання, варто ознайомитися з вимогами для вступу. Їх можна поділити умовно на 2 частини:

  • документальна (атестат про повну середню освіту тощо)
  • інформація про студента (рекомендаційні листи, резюме, мотиваційний лист, сертифікат про знання мови навчання)

6. Сертифікат про знання мови

Більшість університетів вимагають надати міжнародні сертифікати про рівень володіння мовою навчання. Якщо мова йде про англомовну програму, то університет, вказує, які конкретні сертифікати приймаються (IELTS, TOEFL). Лише поодинокі заклади вищої освіти проводять власне тестування.

Важливо об’єктивно оцінювати свій рівень володіння тією мовою, якою буде проводитися навчання в університеті. За потреби почніть відвідувати додаткові заняття. Вони доступні у найрізноманітніших форматах:

  • заняття з носієм мови в Україні;
  • заняття з акцентом на підготовку до іспиту (IELTS, TOEFL) в Україні;
  • групові заняття в українській мовній школі;
  • індивідуальні заняття з репетитором в Україні;
  • іноземні мовні курси (стандартні, підготовка до іспиту чи курс академічної іноземної мови).

Важливо обрати той формат і того фахівця, які відповідатимуть вашому запиту.

Mudra також має у своїй команді викладача, який готує студентів на індивідуальних дистанційних заняттях до IELTS. Ви можете залишити заявку на сайті і дізнатися більше про ці заняття.

7. Оплата навчання і побутова підготовка

Після отримання листа про зарахування, потрібно оплатити навчання. Зазвичай в університетах є опція оплати за семестр або за академічний рік.

Після цього ви можете зайнятися пошуком житла. Важливо заздалегідь уточнити, чи надає університет студентам місце в резиденції і якщо так, то на яких умовах та на який термін. Якщо університет не має власної резиденції, дізнайтеся, чи допомагають консультанти університету в пошуках житла та чи мають партнерські відносини з місцевими житловими компаніями. Крім того, в питаннях пошуку житла вам також може допомогти український освітній агент.

8. Віза

Після всіх цих етапів ви можете подати документи на візу, підтвердивши свої наміри навчатися в іноземному університеті отриманими документами.

На цьому етапі вже можна готуватися до від’їзду. Фахівці Mudra не складуть за вас валізи, але з радістю підкажуть, що варто взяти з собою, які мають бути ваші перші кроки за кордоном та підготують для вас індивідуальні рекомендації. Саме тому не втрачайте можливість отримати безкоштовну консультацію. Заповнюйте форму на сайті або телефонуйте самостійно за номером (044) 499 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація