Чому 2020 рік є роком змішаного навчання?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Завдяки новітнім технологіям змінюються форми здобуття знань. Це робить якісну освіту доступнішою для всіх. Не дуже позитивні обставини 2020 року стали поштовхом, завдяки якому ці зміни набули масового характеру. Аналітики єдині у своїх прогнозах – технології і надалі будуть активніше інтегруватися в наше повсякденне життя, в тому числі і в освітній процес.

Чому саме змішаний формат навчання?

1. Для студентів нового покоління традиційні методи навчання одноманітні та нудні. Перебування у середовищі постійного інформаційного шуму призводить до того, що зменшується середня кількість часу, скільки людина може концентруватися на чомусь.

Динамічний досвід взаємодії з новітніми технологіями у повсякденному житті теж займає не останнє місце в цьому процесі. Той, хто відпочиває, будуючи нові світи у Майнкрафт, та дивиться мультфільми у форматі 3D, навряд чи зацікавиться плакатом, що роздрукований на звичайному домашньому принтері. Саме тому педагоги по всьому світу вже не перший рік говорять про необхідність використання технологій та поєднання навчальних модулів, завдяки чому навчальне середовище буде адаптуватися до потреб кожного студента.

2. За даними Міністерства освіти США змішаний формат навчання є найбільш ефективним, бо він активно залучає студентів до навчального процесу, дозволяє кожному навчатися в комфортному для себе темпі та включає елементи стандартного навчання в класі у тих блоках навчальних планів, де інші формати або неможливі, або менш ефективні.

3. Змішаний формат навчання не лише зручний в наших сучасних реаліях, а й вчить правильно використовувати наявні ресурси. Про це активно говорять розробники платформ онлайн-курсів. Так, наприклад, представники української платформи онлайн-освіти Prometheus неодноразово наголошували на тому, що завдяки змішаному формату навчання студенти шкіл та університетів в маленьких містечках можуть слухати лекції провідних вчителів та професорів і закріплювати практично вивчене офлайн зі своїми викладачами.

Дослідження теми змішаного формату навчання є не просто тенденцією чи черговим трендом, що зникне за 3-5 років. Це розвинутий новітній підхід до освіти, який відповідає майбутнім потребам студентів. Наприклад, в Канаді цим займається окрема інституція – Канадська асоціація дослідження цифрового навчання. За даними цієї інституції, нині більшість канадських закладів вищої освіти вже інтегрували онлайн-навчання з традиційним навчанням.

Поширення інтересу до використання цифрових технологій у всіх сферах лише зростає. Тому важливо, аби нове покоління професіоналів мали практичний досвід роботи з технологіями різного типу і не сподівалося на старі інструменти роботи лише тому, що вони вже працювали. Колись люди ходили групами зі списами на мамонта і досить успішно ходили, якщо вірити археологам, але ж лише через цей позитивний досвід людство не зупинило свій природний ритм розвитку. Аналогічна ситуація і зі сферою освіти.

Однак також варто зазначити, що нині досвідчені педагоги наголошують на важливості саме змішаного формату навчання замість повністю онлайнового формату навчання, котрий позбавляє людину фізичної взаємодії.

Переваги змішаного формату навчання

1. Необмежений доступ

Замість того, щоб чекати доступ до матеріалів курсу, студенти можуть легко отримати доступ до всіх навчальних модулів 1 кліком. Завдяки цьому кожен студент працює у зручному для себе темпі та отримує повноцінне уявлення про кожну з тем.

2. Більше індивідуальної уваги

Змішаний формат навчання дає вчителю більше інструментів та ресурсів для відстеження рівня прогресу студента та частішої комунікації.

3. Доступність

Коли мова йде про доступність, то мається на увазі і вартість, і фізичний доступ до матеріалів, і зручність у роботі з матеріалами. Більшість іноземних коледжів та університетів розробили власні онлайн-платформи та додатки для смартфонів, завдяки яким навчальний процес для студентів в рази простіший.

4. Підвищена ефективність

Використання цифрових технологій для самостійного опрацювання навчальних матеріалів розвиває у студентах важливі м’які навички – самостійність та дисципліну.

5. Віддалений доступ

Жарти жартами, але завдяки такому формату навчання можна нарешті догодити і жайворонкам, і совам. Все завдяки тому, що ви самі формуєте свій розклад. Завдяки цьому навчання є більш ефективним та практичним для вас.

Як підготуватися до ефективної роботи в змішаному форматі навчання у 2020-2021 н.р.?

1. Подбайте про технічне забезпечення і доступ до швидкісного інтернету. Вам, звичайно, не обійтися без ґаджетів. В залежності від специфіки самої онлайн-платформи, яку використовує ваш навчальний заклад, і від особливостей завдань, вам знадобиться або смартфон, або персональний комп’ютер. Також не будуть зайвими навушники та мікрофон.

2. Уточніть спосіб комунікації з викладачами. Якщо ви будете спілкуватися електронною поштою, перевірте, чи не забули ви пароль. За необхідності відновіть доступ.

3. Скоріше за все, звітуючи про домашнє завдання, вам доведеться надсилати великі файли. У такому разі перевірте наявність пам’яті на Google Drive або створіть акаунт у файлообміннику на кшталт Dropbox чи FEX.NET.

4. Коли з’явиться розклад, ознайомтеся з датою офлайн-занять і подбайте, щоб на цей час у вас не було інших планів.

5. Уже під час навчання розплануйте свій графік таким чином, щоб не залишати все на останній момент. Наприклад, навіть якщо деякі лекції доступні вам у запису, не відкладайте все на останній день.

Змішаний формат навчання – це не тренд, а новий підхід в освіті

Нині можна почути досить суперечливі відгуки батьків, коли йде мова про змішаний формат навчання. Однак варто розуміти, що унікальність людської психології у тому, що людина по своїй природі і намагається протистояти будь-яким змінам, і водночас чудово адаптується до будь-яких змін.

Варто не мати ілюзій, що все буде, як і раніше. Ми є свідками дійсно історичних змін для життя багатьох майбутніх поколінь. Крім того, ми не знаємо, з якими викликами доведеться зіштовхнутися людству в майбутньому, тому змішаний формат навчання в умовах самоізоляції є допустимою формою збереження соціальної активності людини.

Таким чином, 2020 рік став роком рушійних і важливих змін. Поки люди чинять супротив цим змінам, вони не бачать переваг та позитивного боку у цій ситуації, тому нумо фокусуватися на позитиві та розвивати важливі навички.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація