Де краще пройти програму МВА


							альт Корисно знати: Вища освіта

Короткий екскурс в історію виникнення програм МВА. Понад 100 років тому, у 1902 році, в штаті Нью Гемпшир, США, 7 студентів Dartmouth College (входить в Лігу Плюща / Ivy League) отримали перші дипломи бізнес-освіти, прослухавши повний курс програми M.C.S. (Master of Commercial Science).

Освітні програми для бізнес-спеціальностей тривалий час були прерогативою бізнес-шкіл США, аж поки в кінці 70-х років Великобританія започаткувала свою першу освітню бізнес-програму і з того часу подібні програми стали з’являтися і в інших країнах Європи.

Сьогодні кваліфікаційний ступінь у сфері управління, ступінь Магістра ділового адміністрування (Master of Business Administration – МВА), можна отримати в понад 1250 навчальних закладах в усьому світі. Кваліфікація МВА має на увазі здатність виконувати роботу керівника середньої і вищої ланки та фокусуватися на аналітичній, функціональній та етичній складових бізнесу.

Прийнято розрізняти американську та європейську моделі МВА. Єдиної чи загальної систематизації програм МВА не існує. Найбільш практико-орієнтована програма МВА розрахована на слухачів з великим досвідом керівної роботи і класифікується як EMBA (Executive Master of Business Administration).

В цілому, програми МВА можна розділити за змістом навчального плану на загальні, General MBA, де слухачі вивчають стратегічні питання розвитку бізнесу, та спеціалізовані, Specialized МВА, де слухачі отримують знання в певній галузі або специфічній сфері.

Тривалість навчання на програмах МВА залежить від форми навчання (full time - очна, part time – вечірня, distance-learning / on-line – віддалена або дистанційна) та моделі навчання. Американська модель зазвичай передбачає 2 повних роки навчання на програмах МВА, в той час як європейська – 1 рік, дистанційна – до 5 років. 

Практично всі бізнес-школи мають міжнародну акредитацію. Найпоширенішими та найвідомішими міжнародними акредитаційними інституціями є наступні:

  • AACSB International (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) — головна асоціація США та найстаріша у світі, яка діє в сфері бізнес-освіти з 1916 році. ЇЇ мета — сприяти підвищенню якості вищої освіти в області бізнес-адміністрування та менеджменту.
  • Центрально- та Східно-Європейська асоціація розвитку менеджменту (CEEMAN) - головна європейська асоціація, яка діє в сфері бізнес освіти. CEEMAN є міжнародною асоціацією розвитку управління з 1993 році, створеною з метою прискорення зростання якості менеджменту в країнах Центральної та Східної Європи.
  • Асоціація МВА (АМВА) займається проблемами освіти в галузі менеджменту для випускників університетів та сприяє формуванню класу професійних менеджерів. Акредитація була створена для вирішення багатьох задач та оцінки шкіл бізнесу і їх програм на відповідність установленим стандартам.
  • EQUIS (European Quality Improvement System — Європейська Система Вдосконалення Якості) відома європейська організація, що займається акредитацією. EQUIS — це міжнародна система стратегічного аудиту і акредитації, створена в Європі для оцінки бізнес-шкіл з широким спектром національних особливостей.
  • ECBE (European Council for Business Education) — зареєстрована у Швейцарії. Основна мета організації — підвищення якості бізнес-освіти у всьому світі.
  • FIBAA (Foundation for International Business Administration Accreditation) — міжнародна агенція (некомерційний фонд) з акредитації та експертизи якості вищої освіти. Заснована у 1994 році провідними об'єднаннями працедавців Німеччини, Швейцарії та Австрії. Головне представництво у м. Бонн, Німеччина.

Щоб визначитися, де ВАМ краще проходити програму МВА, варто зважити свою попередню кваліфікацію, управлінський досвід, вік, цілі та плани на майбутнє, готовність витратити певний час на навчання, інтенсивність навчання, вступні вимоги і, нарешті, але не в останню чергу, бюджет.

І пам’ятайте, успішний МВА – це людина, яка не просто заробляє більше чи багато.

Це в першу чергу людина, яка:

  • Вміє досягати цілей
  • Вміє утворювати команди та надихати їх на звершення
  • Вміє керувати проектами різних масштабів та контролювати бізнес-процеси
  • Вміє впливати та змінювати світ навколо

Успішний МВА – це завжди агент позитивних змін та сталого розвитку.

Бажаємо вам сміливості іти вперед та перемог!

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація