ECTS: що це і чому важливо?


							альт Корисно знати: Вища освіта

ECTS (European Community Course Credit Transfer System) – це кредитна система, яка пропонує спосіб вимірювання та порівняння навчальних досягнень і переведення їх з одного інституту до іншого. Вона є складовою Болонського процесу і була розроблена з метою забезпечення єдиної процедури оцінювання навчання в різних університетах світу. Сьогодні країнами-учасниками Болонського процесу є 48 держав. 1 кредит в різних країнах дорівнює різній кількості навчальних годин. Наприклад, в Австрії, Іспанії та Італії 1 кредит це 25 навчальних годин, у Нідерландах – 28 навчальних годин, у Німеччині – 30 навчальних годин.

Для здобуття певного академічного ступеня студент має вивчити курси на певну суму кредитів. Наприклад, трирічна бакалаврська програма передбачає вивчення 180 ECTS кредитів, дворічна магістерська програма – 120 ECTS.

ECTS та American credits

Академічні кредити ECTS не дорівнюють академічним кредитам американських університетів. Якщо ви є випускником чи студентом європейського вишу і хочете продовжити навчання в США, то вам необхідно конвертувати кредити, які ви заробили. Зазвичай кредити конвертують, використовуючи співвідношення ECTS до американських академічних кредитів 2:1. Тобто якщо ви маєте 60 ECTS, то за американською системою академічних кредитів у вас є 30 кредитів.

Чому кредитні системи важливі?

Тривалість і вартість навчання

Актуальність системи кредитів особливо помітна, якщо аналізувати іноземні заклади вищої освіти. Можна інколи почути, що тривалість навчання на бакалавраті в іноземному університеті для різних студентів відрізняється. Це пов’язано саме з тим, скільки курсів і на яку суму кредитів студент вивчає протягом 1 академічного року чи семестру. Якщо студент здатен вивчати більше курсів протягом 1 року, то він швидше здобуде академічний ступінь і завершить навчання. Але в такому разі студент буде і більше платити за 1 рік навчання. Це пов’язано з тим, що в багатьох іноземних університетах вартість 1 академічного року навчання розраховується за такою формулою:

сума кредитів за всі курси, що взяв студент для вивчення на 1 рік х вартість 1 кредиту = вартість 1 року навчання

Також важливо зауважити, що кожен університет самостійно встановлює мінімальну і максимальну кількість кредитів для 1 року навчання.

Подвійний диплом та Erasmus

Якщо ви навчаєтесь за подвійною академічною програмою в різних країнах і по завершенню навчання здобудете 2 дипломи або ж поїхали на семестр навчатися в іноземний університет за програмою Erasmus, то завдяки єдиній кредитній системі вам буде легше перезарахувати кредити за ті курси, що ви прослухаєте в іноземному університеті.

Трансфер

Враховувати інформацію про кредити варто і в ситуаціях, якщо ви є студентом або випускником українського університету, який хоче продовжити навчання в іноземному університеті. Якщо ви хочете скористатися трансфером та перевестися в іноземний виш, вам варто бути готовим до того, що вам або взагалі не зарахують курси, вивчені в Україні, або зарахують лише кілька кредитів. Детальніше про трансфер можна дізнатися у цьому матеріалі.

Якщо мова йде про вступ в іноземний університет на базі українського диплома бакалавра для здобуття вищого академічного ступеня, то в залежності від специфіки вашого фаху, вступна комісія може поцікавитися навчальним планом бакалаврату для ознайомлення, в якому обсязі (в кредитах) ви вивчали окремі курси.

Таким чином, ми бачимо, що розуміти важливість кредитної системи необхідно, якщо студент планує навчатися за кордоном. Якщо вас зацікавила можливість переведення до європейського університету чи залишилися питання щодо навчання за кордоном, звертайтеся в Mudra. Отримайте безкоштовну консультацію за тел. (044) 499 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація