Куди зникає час?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Mudra продовжує серію пізнавальних матеріалів, які допоможуть вам більше дізнатися про себе та світ навколо. У минулому місяці ми розповідали, що є найбільшим страхом людини. У цьому матеріалі ми розповімо детальніше про сприйняття часу.

Чи траплялося з вами таке, що ви не пам’ятали, який сьогодні день чи не могли повірити, що вже минув тиждень, місяць або рік? Час минає, а ви так і не втілили задумане? Мова йде ні про що інше як про сприйняття часу.

Сприйняття часу є складним психічним процесом, що відображає тривалість, послідовність й швидкість подій та явищ реального світу.

Важливо розуміти, що сприйняття часу через годинник і загальновстановлені міри (секунди, хвилини, години тощо) є соціальним договором людей, коли всі погоджуються координувати свою діяльність через час, що показує годинник. Але мозок не оцінює час категоріями «хвилини» чи «години». Натомість є ще так званні внутрішні годинники людини. У мозку є мережа мозкових клітин, які відповідають за наше сприйняття часу в межах досвіду та спогадів. Також є багато біологічних годинників, які допомагають організму людини, слідкувати за часом. Наприклад, циркадні годинники, які налаштовані на денне світло.

Сприйняття часу ретельно досліджують науковці різних спеціалізацій. Нейробіологи зазначають, що на сприйняття часу впливають різні емоційні стани людини (радість, депресія, страх тощо). Історики зауважують, що сприйняття часу змінюється через інтенсивність подій в житті людини. Варто бодай порівняти типовий день людини у 2020 році і у 1820 році, щоб зрозуміти різницю в інтенсивності подій. Психологи натомість одноголосно говорять, що сприйняття часу пов’язане з почуттям спокою та зосередженості. Тобто чим більше ви зосереджені та в стані спокої, тим краще ви сприймаєте час.

Якщо пов’язати все це, то можна сказати, що за останні десятки років збільшується кількість чинників, які впливають на людину і відповідно сприяють розвитку відчуттю «зникнення часу». Постійний інформаційний потік, нескінченні стрічки новин та соціальних мереж – все це тригери, які ускладнюють можливість зосередитися.

Як дбати про те, щоб у вас не зникало відчуття часу?

  1. Важливо мати якусь структуру дня, навіть якщо мова йде про ліниві вихідні чи карантин, який невідомо коли завершиться.
  2. Працюючи, не розпорошуйте свою увагу одразу на кілька справ, навчіться ставити пріоритети. Формуючи перелік справ на новий день, аналізуйте, чи відповідають вони вашим далекоглядним планам.
  3. Намагайтеся лягати спати і прокидатися в один і той самий час.
  4. Не забувайте про здорове збалансоване харчування.
  5. Практикуйте усвідомлену діяльність, проговорюйте, що вас непокоїть і які емоції ви відчуваєте.
  6. Не забувайте про регулярну фізичну активність. Мова йде не лише про традиційні заняття фітнесом чи ранкові пробіжки. Шукайте комфортний і цікавий для себе варіант фізичної активності. Медитація чи просто 1-2 години пішої прогулянки – це теж чудовий варіант, як підтримувати себе в формі.
  7. Дбайте про інформаційну гігієну. Мова йде не лише про якість тих матеріалів і новин, що ви читаєте, а й про їхню кількість.
  8. Принаймні за 2 години до сну та в першу годину після пробудження не беріть до рук телефон.

Таким чином, ми розуміємо, що сприйняття часу невідворотно пов’язано з історичними змінами умов життя і емоційним станом людини. Підвищення рівня усвідомлення свого життя, вміння ставити цілі та розвиток м’яких навичок (тайм-менеджмент, вміння розставляти пріоритети) – все це допоможе вам мінімізувати відчуття, що час безслідно зникає.

Попередня новина

Інженерні спеціальності Корисно знати: Вища освіта
Інженерні спеціальності

Наступна новина

ECTS: що це і чому важливо? Корисно знати: Вища освіта
ECTS: що це і чому важливо?
Підписатися на новини
Безкоштовна консультація