Мамо, я дизайнер: де вчитися, скільки коштує і види спеціалізацій


							альт Корисно знати: Вища освіта

Реєструйтеся за цим посиланням на вебінари Mudra та залишайтеся на зв`язку з Mudra в InstagramFacebook та YouTube.

Результати недоспаних робочих ночей дизайнерів оточують нас всюди: у туфлях, які ви сьогодні взули, в годиннику, на який ви дивитеся, щоб звірити час, гуляючи по торговому центру, оформлення якого теж є результатом роботи дизайнера. У більшості випадків наш мозок ухвалює рішення, беручи до уваги зовнішні характеристики. Особливо це актуально, якщо мова йде про товари і сферу покупок.

Різноманітність спеціалізацій в світі дизайну вражає. Тому Mudra підготувала огляд популярних професій для випускників програм зі спеціалізацією «Дизайн».

Види спеціалізацій

1. Промисловий дизайнер (Industrial designer)

Ґрунтуючись на ідеях і пропозиціях клієнтів, промислові дизайнери спочатку роблять ескіз або креслення, як цей продукт буде виглядати. Після затвердження ескізу, дизайнери переходять до створення дизайну продукту, що принесе користь як клієнтові, так і виробникові.

Промисловий дизайнер повинен враховувати аспекти ергономіки, зручності використання, маркетингу та економічної життєздатності кінцевого продукту, тому симпатичного ескізу буде недостатньо.

Промислові дизайнери можуть працювати в будь-якій виробничій компанії і розробляти меблі, одяг, письмове приладдя.

2. Графічний дизайнер (Graphic designer)

Графічний дизайнер створює візуальну концепцію продукту, основною метою якого є передача повідомлення, інформування або привернення уваги авдиторії чи потенційних клієнтів.

Через графічний дизайн компанії і організації намагаються виділитися з натовпу, аби стати легко впізнаваними для клієнтів.

3. Дизайнер інтер'єру (Interior designer)

Якщо ви виберете ступінь бакалавра в галузі дизайну інтер'єру, ви будете займатися розробкою інтер'єрів для різних будівель, таких як будинки, офіси, лікарні, готелі і магазини.

Ступінь бакалавра в цій галузі дозволить вам розробити індивідуальний дизайн стін, меблів, підлогових покриттів, освітлення, колірних рішень. Ви також будете займатися закупівлями матеріалів, тому для вас важливо розбиратися в їхніх характеристиках.

4. Фешн дизайнер (Fashion designer)

Як фешн дизайнер, ви маєте бути експертом в області текстилю та матеріалів для одягу, а також знати, як поєднувати предмети одягу з такими аксесуарами, як взуття, сумки та прикраси.

Фешн дизайнери створюють нові тенденції, розробляючи свої колекції одягу. Найчастіше студенти їдуть вчитися за фахом «Fashion Design» в Італію, Францію і Великобританію.

5. Дизайнер користувацького досвіду (User experience designer)

Це досить молода спеціалізація в дизайні. Дизайнери користувацького досвіду вивчають і оцінюють загальне враження користувачів при роботі з такими системами, як веб-сайт, програмне забезпечення або додаток.

Дизайнери користувацького досвіду оцінюють простоту використання, загальне сприйняття продукту, його корисність і ефективність. Дизайнери користувацького досвіду підвищують задоволеність клієнтів і їх лояльність до продукту.

Якщо проведення експериментів і вимір того, як кожна невелика зміна впливає на фідбек споживачів, цікаво для вас, то це ваша спеціальність.

6. Архітектор-дизайнер (Architect designer)

Ваша робота на цій посаді передбачає розробку макету для житлових приміщень, житлових комплексів, офісів, готелів, театрів.

7. Ландшафтний архітектор (Landscape architect designer)

Ландшафтний архітектор проєктує макет відкритих просторів, таких як сади і парки, щоб створити зовнішній простір, яке візуально з'єднується з будівлями навколо.

8. Міський дизайнер (Urban designer)

Міський дизайнер може проєктувати інфраструктуру сіл, селищ і міст. Іноді вони займаються навіть проєктуванням великих приміських районів.

9. Інженер-проєктувальник (Design engineer)

Ваша робота на посаді інженера-проєктувальника буде полягати в створенні дизайну і схем для різних типів систем, конструкцій, машин або обладнання. На відміну від інших спеціалізацій, інженери-проєктувальники – це більше технічні фахівці, ніж художники.

Правила вступу

Вимоги до абітурієнтів залежать від країни, де знаходиться університет, і академічного рівня програми. Більшість університетів вимагають, щоб перед навчанням на бакалавраті іноземні студенти пройшли навчання на підготовчих програмах. У деяких країнах для навчання на програмах творчих спеціальностей існує два види підготовчих програм. Наприклад, у Великій Британії є стандартна дипломна програма і програма Foundation. Тим, у кого немає портфоліо, необхідно пройти навчання за дипломною програмою тривалістю 2 роки. Для студентів, які відповідають академічним вимогам, знають англійську на мінімально необхідному рівні і мають портфоліо, підходить програма Foundation.

Більшість університетів приймають результати стандартних іспитів з іноземної мови (IELTS, TOEFL, DELE, CILS). Але деякі проводять тестування за власною методикою. Тому так важливо дізнаватися вимоги індивідуально в кожному закладі вищої освіти.

Якщо ви збираєтеся вивчати мистецтво і дизайн за кордоном на магістратурі, то у вас повинен бути досвід роботи, резюме та рекомендації. Якщо ваші показники академічної успішності або рівень іноземної мови, якою проводиться навчання, нижче норми, то перед магістратурою вам потрібно пройти навчання за підготовчою програмою Pre-Master.

Стипендії для вивчення дизайну

Стипендія – це те, що робить навчання за кордоном доступнішим, особливо якщо у вас є досвід роботи в своїй сфері і портфоліо. Більшість шкіл дизайну мають власні стипендіальні програми, які часто фінансуються не тільки школою, але і успішними випускниками. Міжнародні компанії, громадські організації та уряд теж фінансують стипендіальні фонди в сфері дизайну. Тому є сенс шукати стипендіальні програми, як на офіційних ресурсах університетів, так і статтях на кшталт «Стипендії для дизайнерів» на студентських та професійних онлайн-ресурсах.

1. YMA FSF Case Study Competition Scholarship – це американська стипендіальна програма. Її мета в тому, щоб заохочувати обдарованих студентів у галузі дизайну, мерчендайзингу, роздрібної торгівлі та бізнесу, забезпечуючи, розвиток індустрії та залучення відданих, працьовитих і творчих людей.

Стипендія передбачає премію в розмірі 5 тис. доларів, можливість відвідати церемонію нагородження в Нью-Йорку (безкоштовний проїзд і проживання в готелі), можливість пройти стажування в США, програму наставництва, регіональні мережеві заходи і запрошення приєднатися до асоціації випускників.

2. DAAD Fine Art, Design / Visual Communication and Film Scholarships – це стипендіальна програма Німецької служби академічних обмінів для студентів, які хочуть вчитися на магістратурі або післядипломній програмі в Німеччині. Стипендія покриває повністю витрати на навчання в німецьких університетах.

3. Vectorblocks Design Scholarships – американська програма стипендій для студентів бакалаврату та магістратури. Переможці отримують стипендію в розмірі від 3 тис. до 10 тисяч доларів.

4. NABA, International Academy of Arts and Design Scholarships – італійська стипендія для студентів, які хочуть вивчати дизайн на магістратурі в Nuova Accademia di Belle Arti. Переможці отримують фінансування навчання на 60%, 50%, 40% і 25%.

Cambridge School of Visual & Performing Arts

Це британська школа в Кембриджі. У списках найкращих шкіл графічного дизайну за кордоном Cambridge School of Visual & Performing Arts регулярно займає високі позиції. В Cambridge School of Visual & Performing Arts доступні дипломні програми, програми Foundation, бакалаврат і магістратура в таких предметних областях як мистецтво і дизайн, графіка та ілюстрації, 3D дизайн, фешн дизайн, анімація.

Вартість 1 року навчання на підготовчих програмах – 31,5 тис. євро, бакалавраті – 18 тис. євро, магістратурі – 34,3 тис. євро.

CESINE Design & Business School

Це іспанська школа бізнесу і дизайну в Сантандері. CESINE Design & Business School входить до трійки найкращих закладів вищої освіти країни. У CESINE Design & Business School доступні програми двох видів:

  • Стандартні програми бакалаврату
  • Подвійні програми бакалаврат + магістратура зі скороченим періодом навчання

Студенти CESINE Design & Business School вивчають дизайн інтер'єру, фешн дизайн і графічний дизайн. Вартість навчання на бакалавраті – 7 тис. євро, на подвійній програмі бакалаврат + магістратура – 9 тис. євро.

Istituto Europeo di Design

Це мережа шкіл дизайну з корпусами в Мілані, Римі, Турині, Венеції, Барселоні та Мадриді. Istituto Europeo di Design пропонує програми навчання англійською, іспанською та італійською мовами. Якщо ви хочете не просто вивчати арт і дизайн за кордоном, а вам цікава конкретна вузькоспеціалізована тематика, то Istituto Europeo di Design це те, що вам потрібно. У Istituto Europeo di Design доступні 81 бакалаврська програма і 58 магістерських програм зі спеціалізацією в ювелірному дизайні, дизайні скла, цифровому дизайні, менеджменті в сфері дизайну, дизайні взуття, дизайні виставкових приміщень, дизайні освітлення, графічному дизайні, дизайні анімації, інтер'єру, упаковки, фешн дизайні.

Вартість 1 року навчання на бакалавраті в Istituto Europeo di Design – від 16 тис. євро, а на магістратурі – від 12 тис. євро.

Допомога для абітурієнтів

Якщо вас цікавить дизайн і навчання за кордоном, звертайтеся в компанію Mudra. Ми допоможемо вам у виборі програми, країни навчання, підготовки документів, узгодимо питання щодо житла і авіаквитків. Дізнайтеся більше про вивчення дизайну за кордоном на безкоштовній консультації. Для цього зателефонуйте за тел. (044) 499 115 0 або залиште заявку на сайті, щоб консультант сам зв'язався з вами.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація