Найнезвичніші професії світу


							альт Корисно знати: Вища освіта

В серпні минулого року стрічки соцмереж замайоріли новинами про вакансію мрії. Грецька благодійна організація оголосила, що вона шукає доглядальника для котів. Фахівець би мав жити у затишному будиночку з власним садом, з якого відкриваються неймовірні краєвиди на Егейське море. Чотирилапих на той час в організації було небагато-немало – аж 55. Така незвичайна посада неабияк потішила активних юзерів фейсбуку. Однак перелік незвичайних професій не обмежується лише доглядальником котів. Про інші чудернацькі професії вам розповість Mudra.

1. Доула

Доула — це фахівчиня, яка надає професійну допомогу жінці під час вагітності і під час догляду за новонародженим. Вона не є медичним працівником, а надає виключно психоемоційну підтримку та може допомогти в пошуках важливої інформації.

Під час вагітності вона допомагає майбутній мамі в пошуках лікарів та оформлення документів для пологів. Також вона складає план поточних справ, з якими потрібно розібратися мамі до пологів. Під час пологів вона слідкує за психоемоційним станом мами, може зробити їй масаж шиї або принести морозиво.

Дуола, яка надає професійні послуги після народження дитини, допомагає мамі та іншим членам родини звикнути до життя в новому ритмі з новим членом сім'ї. Зокрема дуола дає поради щодо грудного вигодовування, займається легкими домашніми справами, приготуванням їжі або просто може час від часу побути з дитиною в той час, коли мама хоче сходити в душ.

Для того щоб стати дуолою, необхідно пройти програму підготовки. Вони зазвичай розробляються великими організаціями на кшталт DONA International та Childbirth International. Також за кордоном активно розробляються та впроваджуються тематичні програми навчання в коледжах та університетах.

2. Художник по тілу

Художники по тілу використовують людське тіло як полотно. На відміну від майстрів тату, художники боді-арт створюють роботи, які існуватимуть від кількох годин до кількох тижнів. Роботи можуть створюватися як по всьому тілі, так і на якійсь конкретній частині — ногах чи руках. Зазвичай ці фахівці працюють:

  • на музичних і спортивних фестивалях;
  • на виставках образотворчого мистецтва, де є живі експонати;
  • на комерційних зйомках (реклама, фільми, кліпи тощо);
  • на політичних протестах, де боді-арт використовують для того, щоб привернути увагу ЗМІ та суспільства;
  • на приватних заходах: корпоративні вечірки, дні народження, благодійні заходи.

Фарбу зазвичай наносять руками, губками, кісточками або аерографами. Деякі роботи настільки реалістично виглядають, що глядачі можуть навіть вагатися, чи вони дійсно бачать малюнок. В роботі такого художника, крім творчого таланту, важливо, щоб він дотримувався правил безпеки і міг гарантувати, що його фарба не є токсичною, не викликає алергію і легко змивається.

Фахівці цієї спеціалізації зазвичай отримують базові знання на навчальних курсах, однак багато що залежить насамперед від практики.

3. Живий манекен

Живі манекени — це нова і незвична форма реклами, яка популярна в США. Живі манекени стоять за вітриною магазину, змінюючи час від часу пози. Вони можуть мати певний прописаний сценарій поведінки з клієнтами або ж стояти просто як звичайнісінький манекен. Також живі манекени тестують першими нові розробки відомих дизайнерів і будинків моди, вказуючи що з точки зору комфорту їм сподобалось і не сподобалося в обраному елементі одягу.

Крім того, вони працюють у сфері розваг, перетворюючись на вуличних артистів-пантомімів. Вони заробляють на фото з перехожими або участі в приватних заходах (тематичні вечірки, корпоративні зустрічі тощо).

Ця професія не вимагає специфічної освіти. Однак якщо ви зможете проявити весь свій артистизм та опинитися в потрібному місці в потрібний час, вам може пощастити в співпраці з івент-агентствами.

4. Етичний хакер

Це IT-спеціаліст, якому платять за те, що він взламує комп'ютери і мережеве обладнання організацій. Його головне завдання — виявити прогалини в комп'ютерних системах організацій, аби згодом ці прогалини не виявили зловмисники. Етичний хакер не лише виявляє слабкі місця, а й, співпрацюючи з іншими фахівцями ІТ, надає рекомендації, як виправити прогалини систем.

Ці фахівці готуються за стандартними академічними програмами зі спеціалізацією в інформаційних технологіях.  Також вони зазвичай регулярно проходять навчання на додаткових курсах. В сучасних умовах, коли питання захисту даних як ніколи актуальне, було розроблено навіть спеціальну систему сертифікації етичних хакерів через EC-Council. Якщо у вас є досвід роботи у сфері інформаційної безпеки, ви можете одразу подати заявку для складання іспиту. Якщо досвіду немає або недостатньо, ви спочатку проходите навчання на спеціальному підготовчому курсі. Також етичний хакер може отримати сертифікацію ECSA та просунутий рівень сертифікації EC-Council,  що дає змогу працювати зі складнішими комп'ютерними системами.

5. Тестувальник водних гірок

Так-так, ви правильно прочитали. Людям платять за те, що вони тестують водні гірки в різних країнах світу. Щоразу коли в готелях чи парках розваг встановлюють нову водну гірку, виникає потреба у спеціалісті, який перевірить її. Тестувальник водних гірок перевіряє, як багато води потрапляє на різні ділянки гірки і скільки часу знадобиться для спуску. Після того, як тестувальник покатався на гірці, він записує свої враження у звіті та подає його технічним працівникам.

6. Спеціаліст зі сну

Якщо ви жартували раніше про сон на роботі як про нездійсненну мрію, то мусимо вас засмутити, адже дійсно є така професія, де людям платять за те, що вони сплять. Мова йде про спеціаліста зі сну, який тестує матраци та подушки для компаній-виробників та готелів. Хоча це звучить як професія мрії, однак насправді це важка робота. Спеціаліст зі сну точно знає, як потрібно лягти, щоб переконатися, що подушка та матрац, відповідають нормам. Для цього спеціаліста важливо вміти без проблем заснути в новому місці, будучи прикріпленими спеціальними дротами з датчиками та знаючи, що за тобою слідкують фахівці компанії. Крім того, у цих спеціалістів має бути хороше здоров’я та розвинене вміння описати свої відчуття після «сеансу». Це не фіксована робота «з 9 до 18», адже тестування можуть тривати від 24 годин до 2 місяців з перервами в залежності від специфіки проєкту.

Яку б професію ви не обрали, важливо пам’ятати, що єдиний критерій, за яким вам дійсно слід її оцінювати це зовсім не престижність чи незвичність. Головне, щоб ви дійсно любили свою професію. А якщо у вас виникають труднощі з вибором професії, звертайтеся в компанію Mudra за професійною профорієнтаційною консультацією.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація