Навчання за кордоном і COVID-19: новини липня


							альт Корисно знати: Вища освіта

Варто було стовпчикам термометрів поповзти вгору, а українському уряду скасувати суворі карантинні обмеження, і в Mudra одразу збільшилася кількість запитів на мовні програми за кордоном. Також завбачливі школярі та батьки вже запитують, яка ситуація у світі і чи можна буде поїхати вчитися в іноземні школи та університети у 2022 році.

Якщо коротко, то ситуація з навчанням за кордоном стабілізувалася завдяки розробці чітких алгоритмів дій від урядів держав та запровадження нових правил поїздок для туристів. Напевно, на цьому можна було б завершити наш матеріал, однак є безліч нюансів в різних видах програм та країнах, які слід знати. Розглянемо їх детальніше.

СЛОВНИК MUDRA

Спершу ознайомтеся зі словником, що стане вам в пригоді під час дослідження цієї теми.

Академічні програми – програми середньої та вищої освіти.

Неакадемічні програми – програми, навчання за якими не відповідає конкретному рівню освіти (середня, вища). У цьому матеріалі як приклад неакадемічних програм будуть згадуватися короткострокові канікулярні та мовні програми для дітей і дорослих.

Паперове свідоцтво про вакцинацію – паперовий документ, який видає сімейний лікар, вказуючи всю інформацію про повний курс щеплення проти COVID-19. Деякі країни вже визнали цей український документ для міжнародних поїздок. Серед них Болгарія, Угорщина, Туреччина та Іспанія.

COVID-сертифікат – це електронний документ, який містить інформацію про наявний повний курс щеплення проти COVID-19, результат ПЛР-тесту та довідку про нещодавно перенесену коронавірусну хворобу. Згенерувати його можливо через сервіс ДІЯ. Станом на липень 2021 р. ще тривають перемовини для визнання українських COVID-сертифікатів на міжнародному рівні.

Виїхати кудись влітку 2021 р. взагалі можливо?

Станом на липень 2021 р. для українців немає обмежень на в’їзд у 34 країнах. З повним переліком можна ознайомитися нижче.

за даними порталу VISIT Ukraine.Today

Можливість в’їзду в інші країни повністю або частково обмежена та залежить від низки факторів. Дослідимо це питання детальніше на прикладах з конкретними видами програм та країн.

Мовні курси за кордоном у 2021 р.

Якщо вас цікавлять мовні програми для дорослих або дітей, перш за все слід розуміти, що можливість поїхати навчатися офлайн на такій програмі залежить від кількох пунктів:

  • Чинні карантинні обмеження в конкретній країні та (інколи) в конкретній провінції/штаті

Для громадян з різних країн і з різною історією міжнародних поїздок діють різні правила.

  • Вид програми

Наприклад, умови в’їзду для тих, кого цікавить курс загальної англійської, будуть відрізнятися від тих, кого цікавить курс академічної англійської.

  • Тривалість та інтенсивність програми

Аналогічно умови в’їзду в країну для тих, хто їде на 2 тижні та 6 місяців, будуть відрізнятися.

Мовні курси на Мальті

Влада Мальти оголосила, що з середи, 15 липня, на навчання офлайн у мовні школи допускаються лише повністю вакциновані туристи. Для всіх інших доступна лише опція онлайн-занять або допуск до офлайн-занять після 14 днів самоізоляції.

Мовні курси у Великій Британії

Студенти можуть поїхати на курси англійської у Велику Британію за умови, що перші 10 днів вони проведуть на самоізоляції. Для тих, кого цікавлять мовні курси на 2 тижні, цей варіант точно не є актуальним.

Мовні курси у Канаді

Також трохи інакша ситуація з мовними програмами в Канаді. Якщо вас цікавить коротка неакадемічна програма на 2-4 тижні, то ми маємо для вас погані новини – видачу віз, що відповідають таким програмам, станом на липень 2021 р. призупинено. Однак якщо вас цікавить довгострокова мовна програма, навчання на якій буде виключно офлайн, то у вас є шанс отримати візу та поїхати вивчати англійську в Канаді.

Мовні програми на Кіпрі

Мовні курси на Кіпрі – це більш бюджетна та доступна для міжнародних студентів альтернатива у 2021 році.

Якщо ви не були вакциновані, вам потрібно буде двічі здати ПЛР-тест – не більш ніж за 72 години до вильоту та по прильоту на Кіпр. Результати останнього прийдуть протягом 3 годин вам на мобільний. До того часу треба перебувати на самоізоляції.

Якщо ви були вакциновані і маєте відповідний документ, то ви можете в’їхати на територію Кіпру без ПЛР-тестів та карантину. Але важливо, щоб ви були вакциновані саме тією вакциною, що визнається місцевою владою.

Однак слід враховувати, що така доступність Кіпру зумовила великий попит на місцеві мовні курси. Тому треба бути готовими, що вільні місця на зручні для вас дати можуть розібрати як гарячі пиріжки і бронювати поїздку треба щонайменше за 2 тижні.

Середня та вища освіта за кордоном у 2021 р.

Ситуація з програмами середньої та вищої освіти трохи інакша та загалом позитивніша. Українські студенти без проблем їдуть здобувати середню та вищу освіту за кордоном, однак у 2021 році у всіх країнах додалося безліч нововведень. Розглянемо деякі з них на конкретних прикладах.

Самоізоляція

Карантин по прибуттю в країну став новою нормою для тих, хто подорожує або навчається за кордоном. Наприклад, плануючи поїздку на навчання у Велику Британію з України, треба готуватися до 10 днів самоізоляції та щонайменше 3 ПЛР-тестів:

  • за 72 години до прибуття
  • на 2-й день після прибуття
  • на 8-й день після прибуття

Хочете достроково закінчити самоізоляцію? Тоді готуйтеся зробити ще один тест на 5-й день перебування в країні.

Окремий важливий момент – це місце самоізоляції. Де воно може бути – на території кампусу або за його межами – треба узгоджувати заздалегідь.

Тестування VS 14-денна самоізоляція

Всі, хто прибуває в Ірландію, зобов’язані надати негативний результат ПЛР-тесту, зроблений не більше ніж за 72 години до прибуття. Після цього всі відбувають 14-денну самоізоляцію. Її можна скоротити щонайменше до 5 днів, зробивши ПЛР-тест та отримавши негативний результат.

Вакцинація VS 14-денна самоізоляція

Вакцинація стала набирати обертів і це дало свої плоди. Зокрема деякі країни анонсували, що студенти можуть не відбувати самоізоляцію по приїзду в країну за умови, що вони були вакциновані. Однак у кожній країні чітко встановлено, якими вакцинами мають бути щеплені особи, котрим дозволяється не відбувати 14-денну самоізоляцію. Наприклад, в Канаді це Pfizer, Moderna, AstraZeneca/Covishield і Janssen (Johnson & Johnson).

Також є обмеження по датах, коли має бути введена друга доза, і треба надати документ, що підтверджує вакцинацію. У тій же Канаді другу дозу треба отримати за два тижні до прибуття на канадську територію, а документ, що підтверджує вакцинацію, треба оформити англійською/французькою мовами або надати завірений переклад.

Регіональні вимоги

У таких країнах як США та Канада деякі штати і провінції мають право запроваджувати власні карантинні правила. Mudra вже зіткнулася з цією особливістю у цьому сезоні. За чинними правилами візу для навчання в Канаді можна отримати за умови, якщо ваше навчання не перевели в онлайн. Заздалегідь кілька наших студентів обрали навчання у школі в провінції Нова Шотландія. Однак згодом місцева влада оголосила, що навчання з вересня 2021 р. буде онлайн. Саме тому наші студенти обрали все ж таки їхати в Канаду і почати вчитися в партнерських школах в інших провінціях. Якщо у наступному семестрі обрана школа в Новій Шотландії повернеться до офлайн-навчання, студенти за бажанням можуть туди перевестися.

План дій для тих, хто хоче навчатися за кордоном у 2021-2022 р.

Вас цікавить освіта за кордоном, але ви не знаєте, чи дозволить COVID-19 реалізувати зараз ваші плани? Після того, як ви обрали країну, заклад і програму навчання, скористайтеся планом дій від Mudra. Він допоможе вам самостійно розібратися в найважливіших питаннях.

  1. Враховуючи всю інформацію про програму (тривалість, вид, інтенсивність), дізнайтеся, чи можуть приїхати іноземні студенти в обрану вами країну на цю навчальну програму.
  2. Дізнайтеся, чи потрібно відбувати самоізоляцію після прибуття в країну.
  3. Якщо самоізоляція обов’язкова, то дізнайтеся, скільки днів її треба відбувати.
  4. Дізнайтеся, які є вимоги до місця відбування самоізоляції.
  5. Дізнайтеся, чи потрібно робити ПЛР-тест і якщо потрібно, то коли та скільки разів.
  6. Уточніть, за яких умов можливо не відбувати самоізоляцію.

Якщо ж ви хочете не хвилюватися, уникнути зайвих помилок і бути спокійними за процес вступу, довірте ваш шлях до особистого успіху команді Mudra. Зробіть перший крок вже зараз – отримайте індивідуальну безкоштовну консультацію. Для цього достатньо:

  • залишити заявку на сайті у розділі «Безкоштовна консультація»;
  • зателефонувати (098) 115 115 0, (095) 115 115 0 або (063) 115 115 0.
Підписатися на новини
Безкоштовна консультація