Професійні навички VS М'які навички


							Професійні навички VS М'які навички | Mudra Корисно знати: Вища освіта

Наявність класичного диплома з певним рівнем кваліфікації та професійних навичок є лише частиною вимог до сучасних співробітників. Сьогодні потенційні співробітники також повинні вміти продемонструвати роботодавцю свої м'які навички та особисті риси характеру, якщо вони дійсно хочуть отримати хорошу роботу.

Що це за м'які навички і як вони розвиваються?

У доповіді Deloitte Access Economics, «М'які навички для успіху в бізнесі», йдеться про те, що десять з шістнадцяти найважливіших навичок у 21-му столітті, визначених Світовим економічним форумом, є м’якими.

Американський бізнесмен і інвестор Марк Кубан вважає, що м'які навички, такі як креативність, вміння працювати в команді та комунікабельність, дуже важливі. Він вважає, що наявність в команді співробітника з різноманітними навичками і знаннями може запобігти міжособистісним конфліктам в колективі.

В Австралії все частіше починають проявлятися ті ж погляди, що озвучив бізнесмен Кубан. Ця думка підтверджується дослідженням Hays Salary Guide 2019, в якому показано, що роботодавці найчастіше наймають співробітників з більш розвиненими м'якими навичками. Майже третина роботодавців вважають, що м'які навички мають найбільший вплив на ефективність їхньої організації.

З 3400 організацій в Австралії, опитаних в рамках дослідження Hays Salary Guide 2019, майже дві третини тих, хто має намір найняти нових співробітників в новому році, хочуть кандидатів з навичками розв’язання проблем. Ще 58% хочуть співробітників з сильними комунікативними навичками, а 47% – з навичками критичного мислення.

Професійні навички – це не все, що потрібно, щоб отримати нову роботу в наш час. Так, вони гарантують, що ви можете виконувати певні типи завдань. Але м'які навички гарантують, що співробітник вміє працювати в команді, налагоджувати ефективні відносини, як в команді, так і з зовнішніми партнерами. Також кандидат з добре розвиненими м'якими навичками вміє ефективно розв’язувати проблеми і аналізувати інформацію.

Професор Лоуренс Каведон, заступник декана з комп'ютерних наук та ІТ в Університеті RMIT, вважає, що м'які навички повинні доповнювати професійні навички. Каведон також згоден, що добре розвинені професійні і м'які навички є гарантією успішного працевлаштування.

Більш того, багато роботодавців роблять ставку саме на м'які навички та особистісні риси характеру й цінності людини. Основа таких дій це переконання, що в першу чергу люди працюють з людьми. Тому всім членам команди повинно бути комфортно разом співпрацювати. Ну а що стосується професійних навичок, то їх можна згодом розвинути.

М'які навички та освіта

На тлі того, що м'які навички все більше цінуються в повсякденному житті роботодавцями, стає все більш важливим приділяти їм увагу на всіх рівнях освіти.

Розвиток цих навичок на ранніх етапах навчання в учнів не обов'язково має проходити лише в межах класичної освіти. Каведон рекомендує студентам самостійно розвивати свої м'які навички за допомогою участі в клубах за інтересами, роботи волонтером або ж обирати інші види діяльності, які допомагають розвивати командну роботу, комунікативні навички, лідерство та інші soft skills, що пов’язані зі взаємодією з людиною.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація