Рахуємо бюджет: які витрати необхідно врахувати, відправляючи дитину на навчання за кордон.


							Рахуємо бюджет: які витрати необхідно врахувати, відправляючи дитину на навчання за кордон. | Mudra Корисно знати: Вища освіта

Ми вже не раз  з вами рахували орієнтовні витрати на проживання, харчування в різних країнах світу. Сьогодні розповімо, які витрати необхідно врахувати, які послуги можуть знадобитися дитині та які неочікувані, на перший погляд, витрати можуть очікувати дитину за кордоном.

 

Перед тим як розглядати навчання за кордоном, зазвичай батьки визначають скільки грошей вони готові виділити на рік на навчання та проживання дитини за кордоном. В залежності від вподобань, знань та фінансових можливостей родини й обирається як навчальний заклад, так і країна. Проте, окрім явних витрат як плата за навчання, проживання та харчування додаються ще й інші. Про них і поговоримо. 

 

Які витрати очікують на дитину за кордоном?

 

Що стосується навчання, то окрім власне плати за навчальний рік або семестр, студент має також розрахувати суму на підручники, така плата може сягати від $500 до $2 500 за рік. В деяких навчальних закладах у вас попросять оплатити депозит за користування технікою (наприклад iPad). 

Витрати на аренду помешкання будуть чи не найбільшою частиною вашого щомісячного бюджету, проте в залежності від умов вартість може значно різнитися. Наприклад, кімната в резиденції може коштувати навіть дорожче, ніж арендована квартира на декількох осіб. Окрім плати за житло, вам також буде необхідно сплатити страховий депозит, який, як правило, коштує місячну орендну плату. Цей депозит повертається в кінці терміну проживання, якщо ви не завдали значних збитків орендованому приміщенню.

Окрім цього, також варто врахувати комунальні послуги, Інтернет та вартість мобільного зв’язку – за кордоном всі ці послуги в рази дорожчі, ніж в Україні. Так, наприклад, вартість мобільного зв’язку може сягати 25$ в місяць.

 

Так само, при виборі житла, варто враховувати опції харчування. У випадку проживання в гуртожитку, ми можете обрати варіант самостійного приготування їжі, або ж харчування в їдальні. Справа в тому, що не у всіх гуртожитках є кухні, де студенти можуть самостійно готувати, деякі навчальні заклади вважають, що це занадто небезпечно. Тому дуже часто навчальні заклади пропонують харчування в їдальні "meal plan". Така опція харчування подекуди може вийти навіть дешевшою, ніж приготування страв самостійно, проте все залежить від харчових звичок та уподобань студента.

 

Не варто забувати й про витрати на транспорт. Звичайно, чудово коли ви живете в студентському містечку й навчання та все необхідне знаходиться в пішохідній доступності, проте таке буває не завжди. Тому, в бюджет варто також включити витрати на транспорт. Звичайно, як і в Україні, студенти мають знижки на проїзд у громадському транспорті.

Окрім всіх цих витрат, не варто забувати про щоденні витрати, а також, що студентське життя сповнене пригод та розваг. А щоб студентське життя запам’яталось тільки найкращим, варто все добре спланувати зазадалегідь.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація