Робота у майбутньому. Які професії замінить штучний інтелект?


							альт Корисно знати: Вища освіта

1. Телефонний продавець

Дослідники зазначають, що на відміну від інших спеціалістів сфери продажів, телефонним продавцям не потрібен високий рівень соціального або емоційного інтелекту. Крім того, сам цей інструмент продажів також вже не є дуже ефективним і зазвичай коефіцієнт конверсії від прямих телефонних продажів складає менше ніж 10 %. Тому автоматизувати цей процес – найкраще рішення для бізнесу.

2. Оператор кол-центру

Ситуація щодо цього фахівця аналогічна, що й з телефонним продавцем. Вже зараз, зателефонувавши на гарячу лінію банку або супермаркету, є велика ймовірність почути не відповідь живого оператора, а запис автовідповідача. Завдяки сучасним технологіям автовідповідач розтлумачує суть звернення людини і дає відповідь заготовленими аудіозаписами. Якщо в базі немає відповідей, клієнта з’єднують з живим оператором. Вже нині це дозволило значно скоротити штат операторів кол-центрів і є велика ймовірність, що в майбутньому кількість операторів кол-центрів буде рекордно малою

3. Молодший бухгалтер

Очікується, що до 2024 року кількість робочих місць в цій спеціалізації зменшиться на 8 %. Все тому, що з кожним роком все більше бухгалтерських процесів автоматизують. QuickBooks, FreshBooks та Microsoft Office уже пропонують програмне забезпечення, що доступніше за ціною, ніж утримання окремого спеціаліста.

4. Адміністратор офісу

Автоматизовані телефонні системи та програми планування можуть виконувати більшість функцій, які покладені нині на традиційних адміністраторів офісу. Це особливо актуально для сучасних технологічних компаній, де навіть немає традиційних офісних телефонів.

5. Кур’єр

В багатьох країнах вже активно тестують доставку товарів та пошти безпілотниками та роботами. Наприклад, влітку цього року американський гігант Amazon запустив доставку замовлень дронами. І хоча динаміка не така як, наприклад, для операторів кол-центрів, однак будьте готові, що одного дня ваше замовлення може привести безпілотник.

6. Коректор

Програмне забезпечення у сфері коректури дуже динамічно розвивається. Сьогодні є безліч програм різного рівня складності: від простої перевірки правопису й граматики в Microsoft Word до перевірки текстів в Grammarly, Language Tool та Hemingway. Саме тому професія коректора стає все менш актуальною.

7. Райтер

Технології дійшли до того рівня розвитку, що здатні замінити комерційних рейтерів. Зокрема в 2018 році китайський інтернет-гігант Alibaba заявив, що фахівці компанії розробили робота, який здатний писати комерційні описи продуктів зі швидкістю 20 тисяч рядків за секунду. Жоден живий райтер не здатен працювати з такою швидкістю. Якщо ця розробка набуде масового характеру, ця професія буде під загрозою зникнення. Крім того, схожі нововведення презентував і Google. Розробка американського гіганта полягає в тому, що штучний інтелект аналізує написаний в Google Docs текст і надає свої варіанти, як можна завершити речення.

8. Спеціалісти з комп’ютерної підтримки

Кількість контенту в Інтернеті стрімко збільшується. Це стосується й появи численних інструкцій, покрокових пояснень та ботів в соцмережах й месенджерах. Вони дозволяють користувачам швидше і зручніше розв’язати свою проблему. Тому зовсім не дивно, що згодом компанії будуть надавати перевагу ботам та автоматизації, а не спеціалістам з комп’ютерної підтримки.

9. Касир

Зменшенню попиту на цю професію сприятимуть 2 основні фактори:

  • Розповсюдження кас самообслуговування в магазинах та закладах харчування.
  • Збільшення кількості покупок онлайн, де контакти покупців з людьми можуть звестися до нуля.

Саме тому більш актуальними стають м’які навички: вміння критично аналізувати інформацію, комунікувати, креативно мислити, працювати в команді. Також зростає попит на фахівців, які знають іноземні мови на високому рівні та володіють компетенціями, а не однією конкретною професією. Все це – запорука успіху на трудовому ринку не ефемерного майбутнього, а найближчих десятків років. Тому якщо вас цікавлять мовні курси або потужна академічна освіта, що сприятиме розвитку актуальних навичок, отримайте безкоштовну консультацію в Mudra за тел. (044) 499 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація