Середня освіта за кордоном. Які бувають програми?


							Середня освіта за кордоном. Які бувають програми? | Mudra Корисно знати: Середня освіта

Останнім часом українці почали цікавитися не лише вищою освітою за кордоном, а й активно дізнаватися про отримання середньої освіти для своїх дітей. І це не дивно, адже правильно підібрані закордонні школи забезпечують дитині отримання знань та вмінь, необхідних як для вступу, так і для життя. Окрім цього, діти мають гармонійний фізичний та розумовий розвиток, психологічну підтримку та спеціалізацію зі старшої школи. Ще один з важливих факторів – це мультикультурність шкіл та глобалізм, що значно розширює кругозір дітей. Їх вчать толерантності, взаємоповазі та досвіду різних культур світу.

Всі ці фактори дають значну перевагу дітями як при вступі, так і при подальшому працевлаштуванні.

Отже, розглянемо які бувають програми середньої освіти за кордоном.

 

GCSE (General Certificate of Secondary Education) - це атестат про повну загальну середню освіту, який отримують учні в школах Великої Британії після закінчення 11 класу. Програма починається в 10 класі. Основна мета курсу - забезпечити певний рівень опанування загальноосвітніми знаннями, щоб  на наступному етапі (A-Level) зосередити подальші зусилля над вужчим колом предметів для підготовки до вступу в університет. Стандартна програма GCSE розрахована на 2 роки навчання. Студенти вивчають в середньому 8-10 предметів, серед яких є обов'язкові (Core subjects) і предмети за вибором студента (Electives). Традиційно, в список обов'язкових предметів входить англійська мова, математика і природничі науки (основи фізики, хімії та біології). Особливістю програми GCSE є те, що більшість основних предметів має два рівні вивчення - Foundation Tier (базовий рівень) і Higher Tier (високий рівень). Навчальна програма сприяє розвитку навичок самостійного логічного мислення і аналізу матеріалу. Сертифікат GCSE ідеально підійде тим студентам, які в подальшому планують продовжувати навчання саме в Британії.

 

 

iGCSE (International General Certificate of Secondary Education) - це міжнародна академічна програма повної середньої освіти. Навчання за цією програмою забезпечує прекрасну базу для переходу на програми A-Level або IB.

IGCSE розроблена педагогами Кембриджського університету в 1988 році як міжнародна альтернатива традиційної GCSE, і по системі NQF вона знаходиться на одному рівні з GCSE, IBMYP і American High School Diploma.

IGCSE пропонує більше 70 предметів. В середньому учні вивчають від 5 до 14 дисциплін. Основні з них: англійська, математика, природничі науки. В кінці програми учні здають іспити і отримують кваліфікацію IGCSE по кожному з успішно пройдених предметів.

Набір сертифікатів, одержуваний по закінченню програми IGCSE, визнається провідними університетами у всьому світі як свідчення мовної компетентності абітурієнта і його готовності до навчання в новому академічному середовищі. Диплом про повну середню освіту IGCSE істотно допомагає як при вступі до університету, так і при влаштуванні на роботу. У поєднанні з сертифікатами A-Level, сертифікати IGCSE приймаються роботодавцями в понад 100 країнах світу в якості підтвердження освітнього рівня.

 

 

A-Level - це дворічна навчальна програма, яка передбачена британською системою освіти для підготовки студентів у віці 16-18 років до вступу на програми бакалаврату. Програма A-Level включає в себе 45 дисциплін. З них кожен студент обирає собі 3-5 предметів для вивчення. Вибирати необхідно з огляду на майбутню спеціалізацію в університеті. Академічна програма A-Level складається з двох частин, тривалістю 1 рік кожна. Після першого року навчання студенти отримують ступінь AS-Level, після другого року - ступінь A2-Level. Після проходження програми студенти складають іспити на отримання диплома A-Level.

BTEC - це диплом про середню технічну освіту за низкою спеціальностей, починаючи з основ бізнесу і закінчуючи інженерією. Для зарахування на програму потрібно, щоб студент досяг 16-ти річного віку і здав певну кількість іспитів GCSE.

Програма поєднує теорію з практикою, з переважанням практики. Тому навчання проводиться в нерозривному зв'язку з індустрією, в якій студенти планують працювати в майбутньому. Практику молоді люди проходять в діючих компаніях, де мають можливість навчатися на їх реальному досвіді.

Відмінною рисою програми є відсутність іспитів та сесій. Знання студентів оцінюють на підставі курсових робіт і проектів, що говорить про практичні навички.

BTEC має три рівні: BTEC Firsts, BTEC Nationals, BTEC Apprenticeships.

Після успішного завершення програми BTEC студенти можуть йти працювати або продовжити навчання у вищих навчальних закладах в межах своєї сфери навчання або пов’язаних з нею. BTEC все-таки слід розглядати як скорочений шлях в реальне трудове життя, і лише потім як шлях до здобуття вищої освіти. Але разом з тим, якщо раніше університети вимагали тільки A-Level, то зараз є ряд університетів, яким досить BTEC, потрібно всього лише уточнювати вступні вимоги.

 

 

IB (International Baccalaureate) - міжнародна програма підготовки студентів у віці 16-19 років для вступу до вищих навчальних закладів. В рамках програми головний акцент робиться на академічні досягнення, вміння критично мислити, навички самостійної роботи. Програма IB розрахована на два роки. Предмети програми IB розподілені на чотири групи: точні науки, природничі науки, гуманітарні науки, мови. З кожної з цих груп студент обирає сумарно 6 предметів, з яких 2-3 предмети вивчає поглиблено, на рівні першого курсу університету. Академічна частина складається з трьох елементів: власне вивчення предметів і складання іспитів в кінці другого року навчання; проведення самостійного дослідження і презентація його результатів у формі розгорнутого есе (Extended Essay) обсягом від 4 тис. слів на самостійно обрану тему; курс Theory of Knowledge (TOK), який передбачає формування базових академічних навичок (правильного написання есе, формулювання і аргументації своєї думки тощо). Диплом IB визнається в усьому світі. Результати іспитів є вступними до університету.

 

AP (Advanced Placement) - програма поглибленої підготовки з окремо взятих предметів для вступу в університети США та Канади. Вже в 10 класі старшої школи (High School) студенти можуть  обрати предмет(и) на рівні першого курсу університету. За час навчання за програмою АР студентам дається можливість не просто отримувати оцінки, але і заробити навчальні кредити, які при вступі на конкурсні спеціальності університетів надають певну конкурентну перевагу, в тому числі при розгляді заявок на отримання стипендій та грантів на навчання. Крім того, зараховані таким чином кредити звільняють студента від повторного проходження цього предмету (курсу) в університеті, що позитивно позначається на вартості першого року навчання.

 

AP Capstone була розроблена, щоб доповнити і посилити спеціалізацію конкретних дисциплін, що вивчаються на рівні курсів АP. AP Capstone Diploma включає послідовність двох курсів: AP семінар (AP Seminar) і AP дослідження (AP Research). У створенні програми AP Capstone взяли участь викладачі та члени приймальних комісій з понад 50 американських коледжів та університетів, включаючи Стенфорд, Колумбійський університет, університет Дьюка та Каліфорнійський університет в Берклі. Передбачається, що програма буде сприяти вступу в найбільш селективні вузи США. Студенти, які беруть участь в програмі AP Capstone, вчаться читати і критично оцінювати джерела, відбирати і узагальнювати висновки, засновані на фактах і ефективно повідомляти свої висновки іншим. Вона розвиває вміння критичного читання, мислення і якісного вираження матеріалу, що веде до високих досягнень і результатів в коледжі.

 

Програма Інтеграції – це ідеальне рішення для батьків та їх дітей, які хочуть навчатися за кордоном, але мають певні страхи і сумніви щодо довгострокового навчання.

Короткострокова Програма Інтеграції від 2 до 24 тижнів дає дітям можливість приміряти на себе життя іноземного учня. Під час програми діти адаптуються до правил і графіків школи, вивчають основні предмети разом з іноземними студентами та поєднують це з інтенсивним вивченням академічної англійської.

Разом з усіма учнями, діти, що знаходяться на короткостроковому навчанні в іноземних школах, також беруть участь в спортивних заходах і культурному житті школи.

Зарахування на Програму Інтеграції відбувається за традиційною схемою: кандидати повинні надати офіційні звіти про успішність, характеристики від класного керівника або директора школи і виконати вступні тести.

Загалом це чудова можливість покращити розмовну і академічну англійську, розібратися в освітній системі іншої країни, розширити свій кругозір та знайти нових друзів.

 

Середня освіта за кордоном та правильно підібрана школа дає можливість дитині гармонійно навчатися, отримувати необхідні знання з використанням сучасних методик, вчить дитину самостійності, відповідальності, а також вмінню працювати в колективі над спільними завданнями. Окрім цього, дитина з середньою освітою за кордоном має переваги при вступі в навчальні заклади, а навчання в закордонному університеті дається набагато простіше. 

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація