Середня освіта за кордоном: як обрати школу?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Навчання в іноземній школі – це непросте рішення для багатьох батьків, які хочуть дати своїй дитині хорошу середню освіту. Наважившись відпустити дитину у більш самостійне життя, перед батьками постають нові проблеми. Як обрати школу? В яку країну відправити дитину? У скільки років дитина готова їхати? Обрати державну чи приватну школу? На ці та інші питання відповість Mudra.

Що варто врахувати, обираючи школу?

Ознайомившись з різноманіттям шкіл в різних країнах, батьки часто залишаються спантеличеними, адже різноманіття шкіл дійсно вражає. Саме тому важливо з самого початку відповісти на 3 головні питання.

3 фактори, на які потрібно зважати при виборі школи

1. Мотивація

Чому вас цікавить середня освіта за кордоном? Які у вас плани?

2. Бюджет

Чи є у вас обмеження по вартості навчання та проживання?

3. Рівень підготовки

Скільки років вашій дитині? Який рівень її академічної підготовки? Як добре вона знає мову, якою буде проводитися навчання?

Відповіді на ці питання стануть базою, на основі якої можна буде шукати конкретні варіанти, що задовольнять ваші запити. Якщо у вас немає значних обмежень по бюджету, можна врахувати також наступні пункти:

1. Яку увагу приділяють в школі всебічному розвитку, які клуби за інтересами є?

2. Якими видами спорту можна займатися в школі і наскільки великий асортимент спортивних активностей?

3. Чи долучаються студенти до волонтерської роботи?

4. Чи проводиться в школі профорієнтаційна робота? Якщо так, то які конкретно заходи передбачені?

5. Чи є у студентів старших класів можливість вивчати курси, кредити за які будуть їм зараховані під час навчанні у закладі вищої освіти?

Важливо не оминути увагою позицію школи в тематичних місцевих та національних рейтингах, які відповідають на такі питання:

  • Який відсоток випускників школи стають студентами університетів?
  • Який відсоток випускників школи вступають в університети першого пріоритету?
  • Який відсоток випускників вступають в рейтингові університети?
  • Який відсоток задоволеності студентів навчанням і проживанням на кампусі?
  • Яке відсоткове співвідношення результатів випускних іспитів?

Що стосується віку студента, то чим молодший студент, тим менше шкіл готові прийняти його. Мінімальний вік – 7 років. Більшість шкіл США, Канади та Великобританії готові приймати іноземних студентів віком від 12 років. Також варто підмітити, що вартість навчання для студентів різного віку відрізняється. Зокрема навчання у молодших класах дешевше. Це варто врахувати під час формування бюджету.

Також слід з’ясувати свої вподобання по локації. Дехто шукає школи в тихій зеленій місцевості подалі від метушні великих міст, хтось інший – навпаки.

Якщо у вас лишаються сумніви або ви не впевнені, що ваша дитина готова до навчання в закордонній школі, можна скористатися можливістю провчитися за короткою програмою. Безліч шкіл пропонують опцію навчання від кількох місяців до 1 семестру для іноземних студентів. Навчаючись за цією програмою, студенти знайомляться з країною, особливостями освітнього процесу і покращують знання іноземної мови.

Крім того, часто батьки вагаються, яку школу обрати – державну чи приватну. Розглянемо це питання детальніше, акцентуючи увагу на специфіці шкіл в конкретних країнах.

Середня освіта у Великобританії

Іноземні студенти можуть вступити у Великобританії лише в приватні школи. Це може бути як школа-пансіон, так і приватна денна школа. Якщо студент навчається в денній школі, він проживає у місцевій сім’ї.

Приватні школи Великобританії поділяються на 2 види:

  • школи з конкурсним відбором
  • школи без конкурсу для вступу

Для вступу у школи першого типу студенти мають відповідати певному переліку вимог і пройти конкурс. Школи другого типу невеликі за кількістю студентів і можуть забезпечити мінімальну кількість дітей в класі – від 6 до 15 учнів. Завдяки цьому у школах без конкурсного вступу гарантовано кращий зв'язок між викладачем та учнем і завдяки цьому у учнів відповідно вища мотивація навчатися.

Що стосується вартості навчання, то все залежить від класу навчання. Середня вартість навчання і проживання для іноземного студента у Великобританії – від 33500 євро до 51000 євро.

Ознайомитися з каталогом шкіл у Великобританії


Середня освіта в США

У США іноземні студенти можуть навчатися і в державних, і в приватних школах. Зазвичай іноземні студенти проживають у місцевих сім’ях. Крім стандартних програм (Advanced Placement, High school diploma, IB Diploma Programme), студенти з України можуть поїхати навчатися за програмою FLEX. Це програма для учнів країн Східної Європи, що фінансується урядом США. Вона дає змогу навчатися 1 академічний рік в американській державній школі. Живе студент цієї програми також в місцевій сім’ї. Переваги FLEX у тому, що ціна за навчання дуже низька – від 4600 євро до 11000 євро. Але для навчання за цією програмою треба пройти конкурс.

Навчання за стандартними програмами з проживанням в американській родині обійдеться від 32000 євро до 65000 євро.

Ознайомитися з каталогом шкіл у США


Середня освіта у Канаді

Найчастіше студенти їдуть в Канаду навчатися в державних школах, хоча суто юридично вони можуть навчатися і в місцевих приватних школах. У більшості випадків дитина проживає в місцевій сім’ї. У Канаді дуже шанобливо ставляться до можливості бути відібраною родиною, яка прийматиме іноземного студента. Вважається, що твоя родина виконує роль «послів Канади» для дитини.

Навчання в державній школі в Канаді обійдеться студенту від 11800 євро до 16500 євро, у приватній – від 23000 євро до 46000 євро.

Ознайомитися з каталогом шкіл в Канаді


Середня освіта в Європі

У різних країнах Європи можливо здобути середню освіту за американською, британською або змішаною системами освіти. Найчастіше мова йде про приватні школи для міжнародних студентів. Навчання в таких школах за іноземними програмами навчання зазвичай доступніше, ніж в країнах походження програм.


Середня освіта в Ірландії

Ірландські школи мають попит серед українських студентів. Це обумовлено поєднанням високої якості освіти з більш доступною вартістю, якщо порівнювати з престижними школами Великобританії. Влада Ірландії багато уваги приділяє освітнім питанням, а також фінансує і державні, і приватні школи. Значний відсоток доходів державного бюджету витрачаються саме на освітні потреби, що й пояснює відповідний рівень якості освіти.

За 1 рік навчання і проживання іноземний студент в Ірландії заплатить від 20000 євро до 28000 євро.

Ознайомитися з каталогом шкіл в Ірландії


Середня освіта в Швейцарії

Середня освіта у Швейцарії недаремно вважається елітною. І справа не лише у вартості. В цій країні розташовані відомі міжнародні школи, які готують студентів за програмами швейцарської, британської, американської систем середньої освіти та пропонують умови проживання підвищеного рівня комфорту. Це відповідно впливає і на вартість навчання.

1 рік навчання та проживання в місцевій школі обійдеться іноземному студенту від 57000 євро до 76000 євро.

Ознайомитися з каталогом шкіл в Швейцарії


Таким чином, можна зробити висновок, що важлива складова у виборі школи – це правильна підготовка. Визначившись з бюджетом, причиною, чому студент хоче навчатися в іноземній школі і орієнтуючись на його рівень підготовки, ви зможете скласти перелік важливих вимог до вибору школи.

Крім того, як показує досвід, державні і приватні школи в різних країнах відрізняються і ці відмінності не вимірюються категоріями «це краща школа» чи «це гірша школа». Різні і державні, і приватні школи орієнтовані на студентів з різними цілями навчання. Саме тому, обираючи школу, важливо працювати з фахівцем, який допоможе вам на всіх етапах: від формування переліку вимог до оформлення документів.

Скористайтеся можливістю отримати безкоштовну консультацію від фахівців Mudra вже сьогодні. Для цього зателефонуйте за номером (044) 499 115 0 і мрія про середню освіту за кордоном стане ближчою до вас!

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація