Що потрібно знати про безкоштовну вищу освіту в Чехії?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Коли комусь розповідають про те, що освіта в університетах Чехії для українців безкоштовна, мало хто вірить в це. Але це дійсно правда, яка має кілька нюансів.

По-перше, мова йде про плату за навчання в державних університетах Чехії.

По-друге, мова йде про програми з чеською мовою навчання.

По-третє, для того щоб вчитися на бюджеті в чеському державному університеті українцеві, як і чеху, потрібно пройти конкурс, адже на кожну спеціальність є певна кількість бюджетних місць. А для того щоб бути конкурентоспроможним абітурієнтом потрібно надати атестат з високими балами і відмінно знати чеську мову.

Ну і також не варто забувати, що мова йде тільки про оплату навчання. Інші витрати (проживання, харчування, навчальні матеріали) ніхто не скасовував.

Навіщо їхати здобувати вищу освіту в Чехію?

Як бачите, здобути вищу освіту в Чехії безкоштовно виявилося не так вже й просто. Потрібно буде витратитися на підготовку, витрати на побутові і транспортні потреби. Так чим же мотивують себе інші українські студенти, які їдуть здобувати безкоштовну освіту в чеському університеті?

1. Дипломи про вищу освіту Чехії визнаються в інших країнах Європи. Крім того, що в Чехії ви можете здобути гарну за якістю освіту, ви ще й заощадите. Також в чеських університетах дуже розвинені програми мобільності. Навчаючись в місцевому університеті, ви можете без проблем поїхати на 1-2 семестри навчатися або досліджувати певну тему в партнерський університет у Європі. Для студентів, в тому числі і іноземних, які демонструють високі показники успішності, є можливість податися на стипендіальну програму від університету або професійного фонду вашої спеціалізації.

2. Лояльна міграційна політика Чехії до професіоналів. Завдяки цьому студенти після навчання в Чехії можуть залишитися працювати в цій країні. Тільки в такому випадку при виборі майбутньої спеціалізації варто керуватися не тільки власними інтересами чи амбіціями стати першим юристом в сім'ї, а й брати до уваги, в яких фахівцях є потреба на ринку праці Чехії. Консультанти з питань освіти зазвичай допомагають студентам вибрати щось, що буде відповідати і сфері інтересів студента, і буде актуально для чеського ринку праці.

3. Чехія – це країна доступних цін. Навіть якщо ви вступите на бюджет в державному університеті, вам все одно доведеться оплачувати житло, купувати продукти, думати про витрати на транспорт і розваги. У Чехії в порівнянні з іншими країнами Європи вам обійдеться все це набагато дешевше.

4. Чехія – це безпечна країна з багатою історією, яку цікаво вивчати. Завдяки зручному транспортному сполученню з іншими країнами Європи іноземні студенти у вільний від навчання час можуть подорожувати по Європі. Також є безліч цікавих місць, які варто побачити в самій Чехії. Це важливо, адже студенти їдуть на кілька років в іншу країну не тільки вчитися, а й наповнювати своє життя приємними спогадами.

Види університетів в Чехії

Як ми вже з'ясували, можливість вчитися безкоштовно в Чехії поширюється тільки на державні університети. Якщо ж ви серйозно маєте намір здобувати вищу освіту в Європі, варто звернути увагу на інші варіанти вищої освіти в Чехії.

Наприклад, ви можете здобувати вищу освіту в приватному університеті. Вони користуються популярністю у місцевих і іноземних студентів, а їхні дипломи визнаються міжнародними освітніми організаціями та роботодавцями інших країн Європи.

Також з ростом популярності Чехії серед іноземних студентів, в місцевих державних і приватних університетах, побільшало англомовних програм навчання всіх академічних рівнів. Вони акредитовані міжнародними організаціями та визнаються роботодавцями країн Європи. Тільки варто враховувати, що навчання на англомовній програмі буде дорожчим, ніж на програмі з чеською мовою навчання. Але якщо порівнювати витрати на підготовчі курси вивчення чеської мови, то різниця не така вже й велика. Але вона є і це варто враховувати.

Чеські університети у світових рейтингах

Про належний рівень вищої освіти в Чехії свідчить те, що місцеві університети присутні, як в регіональних європейських рейтингах найкращих університетів, так і в міжнародних списках ТОП закладів вищої освіти. Наприклад, в рейтингу ТОП 500 університетів світу за версією U.S. News and World Report представлені 3 університети Чехії:

  • Карлів університет в Празі (179 місце)
  • Чеський технічний університет в Празі (371 місце)
  • Університет Палацького в Оломоуці (488 місце)

Умови вступу

Для вступу в чеський університет студент повинен надати атестат про повну загальну середню освіту, дозвіл на виїзд з країни, якщо абітурієнту ще немає 18 років, і сертифікат, що підтверджує знання мови, якою буде вестися навчання. Це стандартний набір документів. Додатково у студента можуть попросити рекомендації або резюме, якщо він їде вчитися на магістратурі. Точний список документів завжди варто уточнювати безпосередньо в цікавому для вас університеті, щоб уникнути дурних помилок у вигляді забутої завіреної копії з оцінками атестата.

Як здобути безкоштовну освіту в Чехії?

Існує кілька варіантів, як український студент може вступити в чеський університет. Розповімо детальніше про кожен з них.

1. Студент закінчує 11 класів в Україні та проходить мовну програму підготовки при чеському університеті.

Наприклад, Mudra співпрацює з Чеським аграрним і технічним університетами, які регулярно набирають групи на такі програми. Вона передбачає не тільки заняття з чеської мови, але і з інших предметів (математика, англійська мова), а також ознайомчі лекції про особливості вищої освіти в Чехії. Тривалість програми залежить від вихідного рівня знань студента.

2. Студент закінчує 11 класів в Україні та їде вчитися в центр підготовки до вступу в Чехії.

Такі незалежні центри співпрацюють відразу з декількома університетами Чехії і готують студентів цілеспрямовано для вступу в ці університети. Кожна програма підготовки спеціалізована, тому студенти повинні вже визначитися зі своєю майбутньою професією. Співпраця центру підготовки з університетами дає студентам гарантії, що вони отримують знання, які їм дійсно знадобляться під час вступу. Крім того, при успішному складанні фінальних іспитів, всім випускникам таких курсів гарантують, що вони стануть студентами чеських університетів. Багато студентів вибирають цей варіант, тому що він дозволяє адаптуватися до проживання в Чехії і відвідати університет з ознайомчими поїздками, поспілкувавшись з викладачами і консультантами університету. Тривалість навчання в цьому варіанті – 1 рік.

3. Студент закінчує 9 класів в Україні та їде вчитися в середню школу в Чехію за програмою тривалістю 4 роки.

Це найдовший і найбільш фундаментальний варіант. Навчаючись в Чехії, студенти краще звикають до життя в новій країні, стають більш самостійними, мають більше часу на те, щоб порадитися з місцевими консультантами з приводу вибору університету та спеціалізації. Можливий варіант навчання як в гімназії, так і в спеціалізованій школі. Після завершення навчання в спеціалізованій школі студенти отримують не тільки атестат про повну загальну середню освіту, а й професійну кваліфікацію.

Вища освіта в Чехії іноземною мовою

Для тих, хто знає українську або російську мову, чеська буде вчитися набагато легше. Але важливо розуміти, що для здобуття вищої освіти в Чехії потрібно знати цю мову на рівні B2. Це мінімум рік інтенсивної підготовки. Якщо вас такий варіант не влаштовує, але здобути вищу освіту в Чехії ви бажаєте, то варто звернути увагу на можливості навчання в Чехії на програмах з іноземними мовами навчання. І мова йде не тільки про англійську. Багато університетів Чехії, особливо найпрестижніші і найбільші, пропонують вчитися на програмах німецькою та французькою мовами. Для того щоб вчитися на такій програмі потрібно надати сертифікат, який підтверджує ваш рівень знань. Також може знадобитися пройти інтенсивний курс підготовки при університеті. Навчання за програмою з англійською, німецькою або французькою мовою навчання, буде дорожчим, ніж на чеськомовній програмі.

Паралельно з основною програмою ви можете відвідувати факультативи з чеської мови. Вони в місцевих університетах якщо не безкоштовні, то дуже доступні за ціною. Завдяки цьому ви будете навіть в плюсі, адже вивчити чеську в чеськомовному середовищі буде набагато легше, а завдяки постійній роботі з джерелами англійською, німецькою або французькою, ви покращите ще одну іноземну мову.

Допомога при вступі для українців

Якщо вас зацікавила перспектива здобуття вищої освіти в Чехії безкоштовно або ви не знаєте, який сценарій навчання краще вибрати, звертайтеся в компанію Mudra. Ми допоможемо вам вибрати найкращий варіант, орієнтуючись на ваші цілі. Для першої безкоштовної консультації зателефонуйте за тел. (044) 499 115 0 або залишайте свої дані в формі на сайті, і менеджер зв'яжеться з вами самостійно.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація