Шляхи вступу до університету. Який обрати?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Навчання в закордонному вузі дає можливість студентам отримати глибокі знання та практичний досвід у тій чи іншій сфері наук, розширити власний кругозір, знайти нових друзів та корисні знайомства, навчання за кордоном - це ще й високі перспективи працевлаштування в провідних закордонних компаніях.

Вступити до закордонного вишу можна напряму або через підготовчу програму. Як прямий вступ до навчального закладу, так і вступ через підготовчі програми, має ряд особливостей, про які розкажемо далі.


Особливості прямого вступу в закордонні університети

Для того, щоб вступити в університет напряму, тобто без підготовчих програм, необхідно мати повну середню освіту та високий рівень володіння мовою.

Прямий вступ не передбачає ніякого додаткового навчання та підходить студентам, які мають високі показники академічної успішності і середній бал вище 10.

Для підтвердження володіння іноземною мовою студентам необхідно буде пройти один з міжнародних екзаменів на знання мови та отримати сертифікат з високими результатами.

Безумовно, прямий вступ в закордонні заклади вищої освіти дозволяє зекономити час та гроші, а висока успішність студента – це шанс отримати стипендію на навчання.

Однак, більшість закордонних вишів не визнають український атестат або приймають студентів, що мають 12 академічних років. Відповідно, перелік університетів, в які можна вступити напряму значно обмежується. Задля того, щоб студенти з різних країн та з різним рівнем підготовки мали однакові шанси на вступ до закордонного вишу, функціонують підготовчі програми.

Вступ в університети за кордоном через підготовчі програми

Більшість українських студентів закінчують 11  класів в українській школі і вступають на підготовчі програми University Pathway та Foundation, по завершенню яких переходять на 2 курс навчання в університеті. Такі програми дозволяють покращити володіння мовою, пройти академічну підготовку з основних предметів по спеціальності та зрозуміти як проходить навчання в тому чи іншому закордонному виші.

З огляду на те, що багаж знань українських студентів сформований українською, ним важко користуватися під час навчання англійською чи будь якою іншою іноземною мовою. Тут в нагоді також стануть підготовчі мовні курси, які дозволять сформувати великий академічний словник, необхідний для навчання в університеті та вивчити професійну лексику майбутньої спеціальності.

Студенти, що вступають в університет через підготовчу програму, зазвичай показують високі академічні результати вже у першому семестрі навчання, а все тому що період адаптації у них проходить ще під час підготовчих курсів. Велика перевага, якщо ви проходите підготовчу програму на базі того університету, в який бажаєте вступати. В такому випадку ви вже будете знайомі з інфраструктурою самого університету, без проблем знайдете лекційні зали, лабораторії, спортзал та інше.

Цікаво, що в Європі 30% студентів, які вступили на 1 курс, не закінчують виш або не переходять навіть на 2 курс навчання. Серед причин, академічні показники успішності і, частіше всього власне бажання студента змінити спеціальність або університет для навчання. До речі, в США такий показник вибуття студентів складає аж 50%.

Підготовчі програми, які передбачають вивчення основних предметів за спеціальністю, дозволяють студенту зрозуміти чи бажає він продовжувати навчання і роботу у цій сфері і надалі. Можливо, варто по закінченню підготовки, маючи високий рівень іноземної мови вступити на іншу спеціальність або навіть вибрати інший університет.

В будь якому випадку, всі переваги отриманої за кордоном вищої освіти варті того, щоб пройти складний процес вступу в університет та отримати бажаний результат.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація