Освіта в Іспанії: система освіти, вартість, рекомендації.


							альт Корисно знати: Вища освіта

Реєструйтеся за цим посиланням на вебінари Mudra та залишайтеся на зв`язку з Mudra в InstagramFacebook та YouTube.

Система освіти в Іспанії контролюється і регулюється Міністерством освіти, яке в даний час очолює міністр освіти і спорту Хосе Ігнасіо Верт. Система освіти Іспанії розділена на шість рівнів: ясла, дошкільний рівень, початкова школа, обов'язкова середня освіта, повна загальна середня та вища освіта, яка може включати в себе професійну освіту або вищу освіту.

Рівні:

1. навчання «немовлят» або ясла (до 3 років) - Guarderia;

2. навчання в дитячому садку (від 3 до 6 років) - Educación Infantil;

3. початкова освіта (від 6 до 12 років) -Educación Primaria;

4. середня освіта (від 12 до 16 років) - La Educación Secundaria Obligatoria (ESO);

5. повна загальна середня освіта (від 16 до 18 років) - (Bachillerato) або середня спеціальна освіта;

6. вища освіта (від 18 років) - La Enseñanza Universitaria.

Дошкільна освіта

Дошкільна освіта (Educación Infantil або Preescolar) в Іспанії не є обов'язковою, але для всіх дітей у віці від 3 до 6 років протягом трьох років така освіта є безкоштовною. Іспанські дошкільні установи зазвичай розташовані в навчальних містечках різних початкових шкіл, хоча є окремі дитячі садки, відомі як Colegios Infantiles.

Початкова освіта

Початкова шкільна освіта в Іспанії, відома як Educación Primaria або Colegio, являє собою початок 10-річної освіти. Навчання в початковій школі триває 6 років і розподілене на три дворічні цикли: 

• Перший цикл (від 6 до 8 років)

• Другий цикл (від 8 до 10 років)

• Третій цикл (від 10 до 12 років)

Кожен цикл початкової освіти учня має заздалегідь визначений навчальний план, заснований на національних і регіональних стандартах. Наприклад, в першому циклі основна увага приділяється базовим академічним навичкам - читанню, письму, рахунку, в той час як два інші цикли засновані на предметах, які допоможуть підготувати учнів до наступного етапу навчання, обов’язкової середньої освіти. 

Обов'язкова середня освіта.

 Школи в Іспанії можна розділити на три категорії:

• Державні школи (colegios públicos).

• Приватні школи, що фінансуються державою (colegios concertados).

• Суто приватні школи (colegios privados).

Обов'язкова середня освіта або навчальний заклад Secundaria Obligatoria (ESO) включає в себе чотири роки навчання для учнів віком від 12 до 16 років. Як і у початковій освіті, ESO має встановлений навчальний план, розроблений Міністерством освіти. Проте, у міру того, як учні проходять курс навчання в ESO, вони можуть зосередитися в більшій мірі на академічних предметах з метою переходу на пост-обов'язкову шкільну освіту і, в кінцевому рахунку, вступу до університету; або вони можуть зосередитися замість цього на професійно-технічних навичках, які запропоновані в різних областях.

Студенти, які виконали вимоги ESO і склали необхідні іспити, отримують «Сертифікат про завершення середньої освіти» (Titulo de Graduado en Educación Secundaria).

Як тільки учні отримали сертифікат про завершення середньої школи, у них по суті є три варіанти:

1. Залишити школу.

2. Продовжити свою освіту, навчаючись на іспанському бакалавраті чи Bachillerato (потрібно для студентів, які планують отримати університетську освіту або вищу професійну освіту).

3. Продовжити свою освіту на професійних курсах - програму, відому як Ciclo Formativo, зазвичай запропоновану в тій же школі, в якій вони отримали сертифікат ESO.

Іспанський бакалаврат чи освіта Bachillerato.

У систему освіти Іспанії входить рівень бачілерато, що є аналогом старших класів. Цей рівень обирають учні, які мають намір вступати до вищих навчальних закладів, а тому цей етап загальноосвітньої школи необов'язковий. Етап ділиться на два періоди. На першому ведеться загальна підготовка до вищої освіти, а другий вимагає від учня обрати конкретний напрям продовження навчання, тобто гуманітарні або точні науки. Навчання на цьому етапі завершується іспитом, який є ще й вступним до вищого навчального закладу. Зарахування в іспанські університети відбувається на конкурсній основі, тому учні, які набрали більшу кількість балів, мають певні переваги під час вступу.

Професійне навчання.

Студенти, які завершують обов'язковий етап середньої освіти (ESO) і хочуть продовжити професійну освіту, можуть залишатися в школі і відвідувати курси професійного навчання середнього класу або Ciclos Formativos de Grado Medio. Як і Bachillerato, цей етап зазвичай займає 2 роки, і єдиною вимогою є сертифікат ESO, отриманий за рахунок обов'язкової середньої освіти. Успішне завершення цього середнього рівня навчання може забезпечити працевлаштування в безлічі сфер.

Вища освіта в Іспанії.

Вища освіта в Іспанії здійснюється 76 університетами країни, більшість з яких фінансується за рахунок держави. Двадцять чотири з цих університетів є приватними, сім з яких пов'язані з католицькою церквою.

В рамках університетської системи можна отримати диплом, який підтверджує наявність вищої освіти. Процес навчання будується на трьох етапах:

Градо (ступінь бакалавра). Навчання займає від трьох до чотирьох років, в залежності від обраної спеціальності;

Магістрастура. Продовження навчання після отримання ступеня градо, займає від одного до двох років;

• Докторадо. Є аналогом аспірантури в Україні, тривалість навчання займає від трьох до шести років. Пройти цей курс можна після магістратури, а в окремих випадках - відразу після бакалаврату.

Вища освіта в Іспанії здійснюється на платній основі. Сума оплати варіюється в межах від 2500 до 5000 євро (в державних установах), а в приватних ціни значно вище - від 3000 до 20 000 євро в рік. В Іспанії існує гнучка система стипендій, обміну та грантів, що дозволяє студентам повністю оплатити навчання або відправитися за програмою обміну в іноземний ВНЗ.

Для всіх іспанських ВНЗ передбачена певна автономія, що дозволяє їм змінювати навчальний план і програму освіти. Саме адміністрація університетів розраховує вартість навчання для кожного факультету.

В Іспанії навчальний рік починається в жовтні, а закінчується в червні. Основною мовою є іспанська, для студентів-іноземців передбачені мовні курси, причому ухил в навчанні зроблений з урахуванням обраної спеціальності (юриспруденція, економіка, медицина і т.і.). Іспанські університети пропонують безліч програм, які викладаються англійською мовою.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація