ТОП 6 міфів про навчання за кордоном


							альт Корисно знати: Вища освіта

Тема навчання за кордоном оповита міфами та стереотипами. Хтось розповідає про те, що це недоступно для всіх, а хтось навпаки годує співрозмовників локшиною «У *назва країни* всі чекають саме на вас!». Які з цих стереотипів мають правдиве підґрунтя, а про що варто забути та чому, Mudra розповість у цьому матеріалі.

1. Повна стипендія і безкоштовне навчання

Що-що, а це питання найбагатше на кількість міфів. І, що варто зауважити, мова часом йде про протилежні за значенням міфи: чи то навчання настільки недоступне, що вчитися в іноземному виші можуть тільки діти людей із переліку «ТОП 100 найбагатших особистостей України», чи то є стипендії, які покривають все-все-все та ще й щомісяця видають гроші.

Часто ці міфи поширюють і самі недобросовісні освітні агенції та освітні консультанти, які ганяються за гучними заголовками, забуваючи про зміст.

Приклади сумнівної реклами про навчання за кордоном

Саме тому розберемося у цьому питанні послідовно:

  • Так, стипендії на навчання за кордоном існують.
  • Так, у деяких країнах пропонується більший асортимент стипендій, як, наприклад, в США, а у деяких – менше (наприклад, в Нідерландах).
  • Так, в деяких країнах є окремі стипендіальні програми саме для іноземних студентів.
  • Так, навчаючись мовою країни (німецькою в Німеччині, чеською в Чехії і т.п.), ви можете претендувати на місце на «бюджеті» у державному університеті. Але навіть в такому разі вам доведеться оплачувати реєстраційні збори, студентські щосеместрові внески, вартість проживання, комунальні послуги тощо.
  • Ні, стипендія в іноземних країнах це не про гроші «на руки» як в Україні. Мова йде про відмінусування певної суми від вартості навчання.
  • Ні, жодна освітня агенція не може гарантувати вам 100 % отримання стипендії.
  • Так, особливості отримання стипендіальної підтримки залежать від країни та самого освітнього закладу.

2. Мої гроші – мої правила

Якщо ви платите немалі гроші в іноземному виші та вважаєте, що це вже є гарантією здобуття в майбутньому іноземного диплома, то приготуйтеся розчаруватися. Якщо в багатьох українських вишах статус контрактника є вагомою причиною, щоб пропустити повз очі двійку-трійку, то в іноземних вишах все зовсім інакше. Завалили курс? Проходите його знову в наступному семестрі та вдруге складаєте іспит. Звичайно ж з повторною оплатою кожного кредиту.

3. Вивчу всі курси за 2 семестри – за рік стану бакалавром

Одна з особливостей, яку часто подають освітні консультанти як перевагу навчання за кордоном, це можливість обирати кількість курсів для вивчення протягом семестру. Але недобросовісні консультанти забувають (або ні) уточнювати, що так само у кожному виші є норми мінімальної і максимальної кількості курсів, що може вивчати студент за 1 семестр.

4. Робота під час навчання

Якщо ви плануєте поїхати навчатися за кордоном, віддавши всі заощадження за навчання і розраховуєте жити на те, що будете заробляти, то для вас теж є кілька новин.

  • Не у всіх країнах іноземні студенти можуть працювати паралельно з навчанням. У деяких країнах студентська віза просто не передбачає це.
  • Не всюди іноземні студенти можуть працювати. Наприклад, вас можуть обмежувати переліком вакансій, що пропонує сам університет на кампусі.
  • Є обмеження у кількості часу, протягом якого може працювати іноземний студент. Найпоширеніший варіант – неповний робочий день під час навчання (до 20 годин на тиждень).

5. Дозвіл на роботу після випуску

Дехто розглядає навчання за кордоном як фундамент для переїзду в іншу країну. І це цілком логічно і раціонально, але не все так солодко.

По-перше, не всі країни надають дозвіл для працевлаштування для випускників-іноземців. Вивчились? Молодці, їдьте додому.

По-друге, навіть у таких привабливих з еміграційної точки зору країнах як Ірландія та Канада, не роздають всім 100 % випускників дозвіл на працевлаштування. Під час свого рішення місцеві міграційні служби оцінюють рівень вашої міграційної привабливості за низкою показників:

  • Вік
  • Стать
  • Професія та кваліфікація
  • Рівень володіння мовою
  • Соціальний статус
  • Країна походження
  • Кредитна та податкова історії
  • Досвід роботи

По-третє, якщо ви розраховуєте поїхати вчитися за довгим мовним курсом з надією отримати дозвіл на працевлаштування, то знімайте свої рожеві окуляри вже зараз. Подібні дозволи видаються виключно випускникам академічних програм.

6. ЗНО

Якщо ви вважаєте свої 190+ балів з ЗНО ключиком, який відчинить двері всіх іноземних університетів і дасть вам, якщо не всі, то хоча б вагому частку стипендій, то ми знову змушені вас розчарувати. У більшості країнах світу результати ЗНО вам просто не знадобляться.

Ми сподіваємось, що цей матеріал був корисний для вас з точки зору отримання нових знань та розвіювання міфів. Якщо у вас залишилися ще питання або потрібна допомога при вступі в іноземний виш, скористайтеся можливістю отримати безкоштовну консультацію від фахівців Mudra за тел. (098) 115 115 0, (095) 115 115 0 або (063) 115 115 0.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація