Вища освіта в Британії VS Вища освіта в Малайзії


							альт Корисно знати: Вища освіта

Велика Британія – одна з найбільш економічно розвинених країн світу,  яка займає 5 позицію в світовій економіці за рівнем ВВП. Британську систему освіти по праву визнано однією з найдосконаліших в світі.

В свою чергу, Малайзія – це країна Південно-Східної Азії, яка до 1957 року була британською колонією. Сьогодні Малайзія впевнено розвивається та перетворюється на індустріальну країну і входить в 5-ку найбільших промислових експортерів Азії.

У закладах вищої освіти Малайзії та Великої Британії студенти з усього світу отримують вищу освіту, навчаючись англійською мовою. Система вищої освіти та правила вступу у вищі навчальні заклади цих країн дуже схожі, однак є і певні відмінності.


Навчальні заклади: кількість / рейтинги

В системі вищої освіти Великої Британії налічується близько 357  університетів та коледжів, з них в ТОП-100 рейтинг QS University Rankings-2019 увійшли 10 (2,8%) університетів. В рейтингу ТОП-500 представлено 30 університетів, це майже 8,5% всієї кількості закладів вищої освіти Британії.

В Малайзії налічується 121 заклад вищої освіти, в ТОП-500 кращих університетів світу ввійшли 6 малайзійських університетів, це близько 5% всіх закладів вищої освіти країни.


Особливості отримання вищої освіти в Великій Британії та Малайзії

В системі вищої освіти Великої Британії переважають класичні вузи, що надають фундаментальну підготовку в різних галузях науки. В Малайзії навпаки, більшість вузів є прикладними та мають науково-дослідний характер навчання.

Вступ в британські та малайзійські заклади вищої освіти вимагає 12 академічних років та відбувається через підготовчі програми або після 1-2 років навчання в українському університеті. Серед головних вимог до студентів - високий рівень володіння англійською мовою, IELTS на рівні від 5,5.

Підготовчі програми Foundation в вишах Британії та Малайзії покликані покращити академічний рівень англійської мови та підготовити студента до навчання в закордонному університеті. Програма Foundation триває від 1 до 1,5 року, після чого студенти зараховуються до університету на 2 - 3 рік навчання.

Тривалість програм бакалаврату в Британії складає 3 роки, магістратура – 1-1,5 роки. Шотландська система освіти передбачає навчання на бакалавраті тривалістю в 4 роки. Що стосується Малайзії, навчання на окремих спеціальностях за програмами бакалаврату може складати від 3 до 4 років, магістратура – 1 рік.

Малайзійські заклади вищої освіти пропонують студентам широкий вибір програм подвійних дипломів. Таким чином, навчаючись в одному з університетів Малайзії студенти можуть отримати ще й дипломи провідних  університетів США, Австралії, Великої Британії, Китаю.

Наприклад, Asia Pacific University of Technology and Innovation, провідний технічний університет Малайзії активно співпрацює зі Staffordshire University (Велика Британія) та пропонує акредитовані програми британського вишу. Співпраця зі ще одним британським університетом De Montfort University дозволяє студентам 2 роки навчатись в Малайзії, далі продовжувати навчання в Британії, безпосередньо в De Montfort University.


Вартість навчання та проживання

Варто відзначити, що вартість навчання в вишах Малайзії вдвічі нижча, за вартість навчання в Британії. Те саме стосується й проживання.

Вартість навчання на бакалавраті в університетах Великої Британії коливається в межах від 13 500 до 22 000 GBP в рік, відповідно в USD це, від 17 800 до 29 000 доларів. Закінчити бакалаврат в Малайзії вартуватиме від 3 500 USD на рік.

Враховуючи те, що навчаючись в Малайзії можна отримати подвійний диплом провідних університетів світу, доступна вартість робить малайзійські виші все більш привабливішими для іноземних студентів.

Працевлаштування студентів під час та після навчання

В Великій Британії іноземним студентам не дозволяється працювати під час навчання. Після завершення навчання в британському навчальному закладі студент може залишитись працювати в країні, якщо на момент випуску він має контракт на офіційне працевлаштування.

В Малайзії навпаки, іноземним студентам дозволяється працювати під час навчання, але не більше 20 годин на тиждень. Однак працювати студентам в Малайзії зовсім не вигідно: висока конкуренція з боку місцевих жителів та невисока оплата.

Кращим варіантом для студентів є оплачувані стажування, які пропонує майже кожен малайський виш. Дуже популярні програми Hand-on-Learning – це реальні завдання та проекти, які пропонуються різними компаніями на вирішення університету. Для цього, серед кращих студентів в університеті формується команда, яка направляється в офіс компанії і працює над проектом. Такі програми дають шанс студентам не лише отримати корисний досвід, а й знайти своє перше робоче місце. Роботодавці придивляються до студентів та запрошують найбільш активних на роботу в місцевий офіс або представництво компанії в інших країнах світу.

Університети Великої Британії також пропонують програми стажування студентам, найбільш цікавою є програма Sandwich Course. За умовами програми 3 роки навчання на бакалавраті перетворюються на 4-річну програму, з обов’язковим стажуванням між 2 та 3 роками навчання. Sandwich Course розраховані для студентів з високою академічною успішністю та вільним володінням англійською мовою.

Яку б країну для навчання ви не обрали, і Велика Британія, і Малайзія – це сучасні та динамічні країни, навчальні заклади яких широко використовують інновації у навчанні, пропонують студентам великі можливості для професійного та особистісного розвитку.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація