Вища освіта в Німеччині та Австрії: Особливості. Вступ. Перспективи.


							альт Корисно знати: Вища освіта

Отримати вищу освіту за кордоном навчаючись німецькою мовою просто, заклади вищої освіти Німеччини та Австрії пропонують широкий вибір програм вищої освіти, підготовчих та мовних курсів. Однак вирішити в якій країні краще навчатись – складно.

Чим відрізняються умови вступу в австрійських та німецьких вишах, чи дозволяється студентам працювати під час навчання та після випуску, чи є можливість навчатись безкоштовно – даємо практичні відповіді на ці та інші питання.

Особливості вищої освіти Німеччини та Австрії

Навчання в Німеччині для українців безперечно має ряд переваг. Перш за все, це гарна можливість отримати фундаментальну вищу освіту в найстаріших вузах Європи за доступною вартістю або взагалі безкоштовно, навчаючись на німецькомовних програмах в державному навчальному закладі.

Що стосується навчання в Австрії, ця країна є не менш привабливою для українських студентів. Високий рівень життя, одні з найбільш комфортних  і сприятливих міст для проживання в усьому світі, високі стандарти освіти, динамічні та сучасні вищі навчальні заклади і найголовніше, доступна вартість навчання – головні причини чому українські студенти обирають навчання в австрійських вузах.

Університети Німеччини та Австрії щорічно показують високі результати та входять в міжнародні рейтинги кращих навчальних закладів світу за різними показниками оцінки якості роботи. Дипломи вищих навчальних закладів обох країн високо ціняться як на локальному так і на міжнародному ринку праці.

Система вищої освіти Німеччини відрізняється різноманітністю вищих навчальних закладів, всього в Німеччині функціонує 250 закладів вищої освіти, серед яких 103 представники класичної університетської освіти та 176 прикладних вишів. За результатами QS World University Rankings 2019, 2 вищих навчальних заклади Німеччини входять до ТОП-100 кращих університетів світу, в ТОП-500 потрапили 25 вишів, а це 10% всієї кількості навчальних закладів країни.

В системі вищої освіти Австрії функціонують 23 громадських вищих навчальних заклади та 11 приватних університетів, які володіють високим рівнем свободи та пропонують студентам широкий вибір актуальних спеціальностей та унікальних професійних програм. В рейтинг ТОП-500 кращих закладів вищої освіти світу потрапили 5 з 34 австрійських університетів.


Особливості вступу до вищих навчальних закладів Німеччини та Австрії

Вищі навчальні заклади як Німеччини, так і Австрії пропонують навчання на німецькомовних та англомовних програмах.

Найбільш популярними програмами є: бізнес, IT, сфера медіа та комунікацій, готельно-ресторанний бізнес.

Головними вимогами вступу до німецького вишу є документ про середню освіту з обов’язковою наявністю 12 академічних років навчання та володіння німецькою мовою на рівні C1. Для українських студентів, що навчаються за 11-річною системою, є два варіанти вступу у заклади вищої освіти Німеччини:

  1. після 1 курсу навчання в українському університеті
  2. по завершенню навчання в Studiencolleg

Що таке Studiencolleg? Це спеціалізований навчальний заклад, який займається підготовкою абітурієнтів, як місцевих, так і іноземних, до вступу в вищі навчальні заклади країни. Тобто, іноземним студентам доведеться конкурувати з місцевими студентами Штудіенколегу, що дуже мотивує та спонукає до навчання.

Навчання в Studiencolleg німецькою мовою безкоштовне, для вступу іноземним студентам достатньо рівня володіння мовою B2. Studiencolleg бувають різних напрямів та пропонують підготовку до навчання на бізнес – програмах, у сфері медичних, технічних, гуманітарних наук. Важливо, що студент, який закінчив Штудіенколег за математичним та технічним напрямом, вступити в університет на медичний напрям не зможе. По завершенню навчання студенти мають високий академічний рівень підготовки до вступу в вищі навчальні заклади та рівень німецької мови C1.

Найвищий рівень конкуренції в навчальних закладах країни на медичних спеціальностях, щоб вступити на них, студенту треба мати середній бал не нижче 11,5 та вільно володіти німецькою мовою. Досвід роботи або волонтерства в медичних закладах буде великою перевагою.

Вступити до вищих навчальних закладів Австрії студенти з України можуть одразу по завершенню навчання в 11 класі та володіючи німецькою мовою на рівні C1, якщо студент при вступі показує нижчий рівень володіння мовою (але не нижче А2), він може розраховувати на умовне зарахування до вишу та навчання на мовних курсах.

Навчатись на таких курсах дозволяється не більше 2,5 років. Цікаво, що за умови досягнення студентом рівня B2, йому дозволяється відвідувати лекційні заняття. Що це дає? По-перше, студент отримує реальну практику з академічної німецької мови, по-друге, відвідуючи лекційні заняття студент має можливість впевнитись у правильності вибору спеціальності, адже під час умовного зарахування можна змінювати бажаний напрям навчання.

Як і в закладах вищої освіти Німеччини, в вишах Австрії є вступні іспити для всіх студентів. Важливий момент, при вступі в австрійські вузи студент повинен мати довідку про готовність навчатися в закладах вищої освіти. Так як в Україні немає аналогів такого документу, студенти мають звернутися до українського університету, в якому хотіли б продовжити навчання та отримати довідку про зарахування на перший курс за тією спеціальністю, навчатися по якій бажають в австрійському виші.


Можливості працевлаштування студентів під час навчання в Німеччині та Австрії

Австрія та Німеччина надають іноземним студентам можливість офіційно працювати під час навчання.

В Німеччині кількість робочих годин студента в період навчання не має перевищувати 20 годин на тиждень та 120 годин в рік. Під час канікул студенти можуть працювати повний робочий день.

Що стосується Австрії, іноземним студентам дозволяється працювати значно меншу кількість часу, не більше 10 годин на тиждень. Під час навчання на магістратурі, кількість робочих годин на тиждень може збільшуватись до 20.

Студенти мають розуміти, що дозвіл на працевлаштування під час навчання в закордонних вищих навчальних закладах, це не лише можливість покрити частину власних витрат, а перш за все, цінний шанс отримати досвід роботи за спеціальністю.

Тому, радимо під час пошуку роботи звертати увагу на вакансії по спеціальності, навіть на волонтерських засадах, адже рекомендації, які ви отримаєте після завершення роботи, будуть набагато ціннішими, ніж оплачувана робота в студентському кафе, і можуть стати вирішальними під час працевлаштування після закінчення університету.


Перспективи

Після завершення навчання в університетах Німеччини, іноземні студенти мають можливість перебувати в країні та шукати варіанти офіційного працевлаштування протягом 1,5 року. Якщо по завершенню цього часу, студент офіційно працює за спеціальністю, він отримує підстави для подовження терміну перебування в країні.

В Австрії навпаки, в місячний термін після завершення навчання в університеті студент повинен працевлаштуватися офіційно і мати трудовий контракт. Саме тому, важливо під час навчання рухатись у вірному напрямку та починати шукати роботу за спеціальністю, нехай навіть неоплачувану та зарекомендувати себе як відповідальну, активну та цілеспрямовану особистість.

Перевагою під час працевлаштування також є участь в громадських проектах університету або міста, де студенти долучаються до виконання  громадських обов’язків та отримують рекомендаційні листи.

Отримати вищу освіту в Німеччині або Австрії, означає отримати якісні знання та практичні навички за обраною спеціальністю, які в майбутньому допоможуть почати успішну кар’єру на міжнародному рівні.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація