Вища освіта за кордоном: факти, переваги та корисні поради


							Вища освіта за кордоном: факти, переваги та корисні поради | Mudra Корисно знати: Вища освіта

Щороку перед старшокласниками постає важливе завдання – обрати свій шлях розвитку після випуску зі школи. І з кожним роком збільшується кількість дітей та батьків, які обирають навчання в іноземному університеті замість вітчизняного. Цьому є раціональне пояснення.

Переваги навчання за кордоном

По-перше, упередження «навчання за кордоном – це дорого» вже неактуальне. Так, ціни за навчання можуть сягати десятків тисяч доларів, але так само вам доступне навчання за ту ж вартість що й в Україні або навіть безкоштовно.

Також не слід відкидати такий додатковий варіант фінансування навчання як стипендії. Вони здатні покрити значний відсоток ваших витрат на навчання, а деякі з них передбачають не лише повну оплату навчання, а й щомісячну стипендію для оплати житла, навчальних матеріалів, медичного страхування та особистих потреб. Варто лише знати, де шукати стипендії, та як виграшно представити свою кандидатуру.

По-друге, упередження «навчання за кордоном – це важко» теж далеке від реальності. Ми живемо в час, коли всю інформацію можна легко дізнатися в 3 кліки або навіть у 2 кліки, якщо ви добре знаєте англійську. Вступ, мінімальні вимоги до абітурієнтів, вибір навчальних програм – все це доступно. Також з розвитком самих університетів, які зацікавлені навчати іноземних студентів, полегшується і сама процедура вступу. Навіть якщо місцева та українська системи освіти мають значні відмінності, у 90 % ситуацій вам запропонують можливість пройти навчання за спеціальною підготовчою програмою, що орієнтована на іноземних студентів.

По-третє, ми живемо в часи глобалізації. Якщо ви дійсно хочете побудувати успішну кар’єру, то вміння ефективно та продуктивно працювати з компаніями з різних куточків світу і представниками різних національностей, є запорукою успіху. Це навички, які треба розвивати. Один із найдієвіших способів, як цього досягти – здобути освіту за кордоном. Крім отримання професійних знань та вмінь, ви будете знайомитися з представниками різних культур, навчитеся вибудовувати соціальні зв’язки з різними людьми, розвинете свої комунікаційні навички та розширите мережу професійних зв’язків. Щоб дізнатися, наскільки важко вчитися в університеті Європі, скористайтеся перевагами життя в часи інтернету та Facebook: знайдіть випускників цікавих вам університетів та напишіть їм з проханням поспілкуватися з приводу навчання.

Як обрати країну навчання та університет?

«Навіщо це мені і яка в мене ціль?» – це перше і найголовніше питання для кожного, хто планує здобути освіту в Європі чи США. Правила вибору закордонного закладу вищої освіти для тих, хто планує в майбутньому мігрувати і для тих, хто планує повернутися в Україну, відрізняються. Те ж саме стосується і тих, хто бачить своє майбутнє в науці, і тих, хто прагне не лише отримати знання, а й завести корисні знайомства і відкрити свою справу у іншій країні. Дайте відповідь на це питання в першу чергу собі і з чіткою відповіддю вирушайте до консультанта з питань освіти. Цей спеціаліст знає не лише особливості навчальних програм, а й зможе порадити, де ви будете мати кращі умови для втілення в життя своїх амбітних планів.

Допомога консультанта з питань освіти

У будь-якому разі ви не їдете здобувати вищу освіту за кордон лише заради самого факту здобуття освіти. У вас є ціль, плани, ресурси і завдання професійного консультанта з питань освіти полягає в тому, щоб підібрати якомога найкращий варіант для вас. Що враховує під час пошуку варіантів консультант?

1. Чи хочете ви лишатися в країні навчання після випуску і чи є у вас плани щодо переїзду?

2. У вас достатньо фінансових ресурсів для забезпечення своїх потреб під час навчання чи ви зацікавлені у можливості підробляти паралельно з навчанням?

3. Які іноземні мови ви знаєте і на якому рівні?

4. Чи плануєте ви здобувати вищий академічний ступінь в цій чи іншій країні? (актуально для тих, хто вступає на бакалаврат)

5. Ви точно визначились зі спеціалізацією чи вагаєтесь? (актуально для тих, хто вагається між навчанням США та іншими країнами)

6. Чи маєте ви досвід роботи, проходили стажування чи практику?

7. Який ваш бюджет на навчання?

8. Ви готові до навчання за межами Європи?

Це мінімальний перелік важливих питань, відповіді на які ви обов’язково детально маєте дати консультанту. Зважаючи на це, він зможе допомогти вам обрати саме те, що вам потрібно.

Вартість навчання за кордоном

На вартість одного року навчання в іноземних університетах впливають низка факторів.

1. Країна

США, Великобританія, Австралія – це країни, що лідирують за вартістю 1 року навчання. Але і в цих країнах можна знайти більш-менш доступні за вартістю навчальні програми, якщо, звичайно, порівнювати з середньою ціною по країні. Якщо ж ви шукаєте альтернативу по вартості, але кращу по якості, для українських університетів, то це теж зовсім інша категорія витрат. І мова йде не лише про витрати на оплату навчання, а й оплату житла, навчальних матеріалів, медичного страхування, харчування.

2. Тип програми

Тут мова йде не лише про стандартну різницю між програмами різного академічного рівня, хоча і на це слід зважати. Бакалаврські програми з відзнакою мають довший період навчання і, відповідно, вищу вартість. Програми магістратури можуть відрізнятися типом зайнятості – повна чи частково. Це теж впливає і на тривалість, і вартість навчання.

В залежності від країни навчання і типу програми, також існують додаткові можливості зекономити, про які обов’язково знають консультанти з питань освіти. Так, наприклад, ті, хто здобуває вищу освіту в Канаді, можуть зекономити, провчившись спочатку за асоціативною програмою, і продовживши навчання вже на бакалавраті з 2 чи 3 курсу.

3. Спеціалізація

Безумовним лідером по вартості лишаються програми зі спеціалізацією у бізнесі та медицині. Не пасуть задніх також навчальні програми з інженерії та технологій. Окремої уваги вартують ціни на навчання на авіаційних програмах. Якщо ви хочете не просто підвищити, а й здобути кваліфікацію у сфері авіації міжнародного зразка, то готуйтеся викласти за це немалі гроші. Вартість навчання за деякими такими програмами сягає сотень тисяч доларів. Однак, промоніторивши середню зарплату фахівців вищого класу на міжнародному рівні, ви зрозумієте, що це виправдана інвестиція в освіту.

Як підготуватися до навчання за кордоном?

Чи важко вчитися іноземною мовою? Якщо сьогодні вирішити навчатися за кордоном, а завтра поїхати, не маючи розвинених навичок, то безумовно так, важко. Однак якщо підійти до цієї справи з розумом і заздалегідь визначитися з країною, програмою, мовою навчання, то ви будете мати змогу відмінно підготуватися і уникнете затяжного періоду адаптації.

Так, ви можете думати, що вам буде зовсім не важко вчитися англійською мовою. Однак що ви будете робити, якщо в останній момент зрозумієте, що вам краще навчатися в Німеччині та ще й на німецькомовній програмі? Щоб такого не сталося, слід спочатку підійти серйозно до питання вибору країни та університету, а потім розпочати ретельну підготовку.

Почитайте тематичні форуми, вивчіть юридичні норми перебування іноземного студента в різних країнах, пошукайте відгуки випускників університетів, що вас зацікавили на YouTube. Це базові відкриті джерела, з якими ви можете без проблем ознайомитися самостійно в зручний для вас момент. Але якщо ви хочете перестрахуватися від непередбачуваних ситуацій, коли ви щось забули й не врахували, краще додатково звернутися до консультанта з питань освіти. Наприклад, Mudra може надати вам першу безкоштовну консультацію в зручний для вас момент. Для цього достатньо залишити заявку на сайті або зателефонувати нам (044) 499 115 0.

Отже, ви визначились з країною навчання, університетом та програмою. Вітаємо, половина справи зроблена і далі ще цікавіше. Щоб сам етап підготовки вас не заплутав, починайте з найпростішого – ознайомлення з вимогами для абітурієнтів на офіційних ресурсах.

На що слід звернути увагу у вимогах?

1. Академічний рівень

В залежності від того, на яку академічну програму ви вступаєте, перевірте чи допустять вас до конкурсу з наявним рівнем академічної підготовки. Так, наприклад, школярам, які цікавляться, чи важко вчитися в Німеччині, краще поцікавитися підготовчими коледжами Studienkolleg. Через відмінності української та німецької систем середньої освіти, випускники українських шкіл не можуть одразу вступити в німецькі університети. Їм потрібно або закінчити підготовчу програму в Studienkolleg, або провчитися 1 рік на бакалавраті в Україні.

Якщо ж навіть в обраному університеті та країні готові прийняти вас одразу після школи, не забудьте про процедуру перекладу й офіційного завірення і атестата про середню освіту, і виписки з оцінками.

2. Знання мови

Крім мінімального рівня, який має бути у студента для навчання, зверніть увагу також на те, чи приймають у обраному університеті міжнародні сертифікати на кшталт TOEFL, IELTS. Бувають ситуації, коли університет проводить власні іспити або надає перевагу конкретному виду сертифікатів.

3. Додаткові документи

В залежності від академічного рівня і спеціалізації, представники університету можуть вимагати, аби студент надав рекомендації від професорів чи роботодавців, мотиваційний лист, професійне портфоліо, резюме.

З вимогами ознайомились. Що далі?

Це стосується безпосередньо етапу вступу. Якщо ви дали раду кожному з цих питань, то слід розібратися, чи має університет/коледж власну студентську резиденцію і на яких умовах туди селять студентів.

Якщо резиденція є, то ознайомтеся з умовами проживання та вартістю. Також важливо дізнатися, чи надають студенту місце в резиденції на всі роки навчання чи лише на перший рік навчання.

Якщо ж резиденції немає, то все простіше – вам потрібно її знайти J Заздалегідь можна дізнатися, чи допомагають консультанти з університету в пошуках житла. Часто університети, які не мають свого гуртожитку, принаймні мають партнерські зв’язки з місцевими житловими комплексами для студентів та сервісами оренди апартаментів. Це хороший спосіб зберегти собі трохи нервів та обрати житло за вигідною ціною у перевірених компаніях. Ще один варіант проживання, що особливо поширений для студентів до 16-18 років – проживання в місцевих сім’ях. Це хороша альтернатива для тих, хто їде вчитися за підготовчою програмою.

Користь освітніх заходів

Щоб дізнатися більше про навчання в Європі або США, максимально використовуйте наявні можливості. По-перше, щороку в Києві та інших великих містах України регулярно організовують великі виставки по тематиці освіти за кордоном. На таких заходах присутні представники іноземних університетів з різних куточків світу, які з радістю дадуть відповіді на всі ваші питання щодо вступу, вибору програми, особливостей навчальних планів та професійних перспектив.

Крім того, Mudra регулярно влаштовує освітні онлайн та офлайн заходи. На таких івентах ми знайомимо дітей та батьків, як з окремими університетами й країнами, так і влаштовуємо інформаційні лекції, де розповідаємо про загальні перспективи розвитку кар’єри після навчання в іноземному університеті. Щоб бути в курсі всіх подій, підпишіться на нашу сторінку у Facebook. І не припиняйте вірити в те, що мрія про навчання за кордоном здатна стати реальністю.

Попередня новина

Що ми знаємо про IELTS? Корисно знати: Вища освіта
Що ми знаємо про IELTS?

Наступна новина

Причини навчатися в Німеччині Корисно знати: Вища освіта
Причини навчатися в Німеччині
Підписатися на новини
Безкоштовна консультація