Вивчаємо моду за кордоном: де, що і за скільки?


							Вивчаємо моду за кордоном: де, що і за скільки? Корисно знати: Вища освіта

Причини здобувати fashion-освіту за кордоном

Мода – це індустрія, що має великий вплив і мільярдні обороти на міжнародному ринку. Мілан, Париж, Нью-Йорк – навчання в одній з модних столиць світу закладе міцний фундамент для розвитку кар'єри на міжнародному рівні.

Навчання в школі мод за кордоном добре підготує вас до непростої кар'єри в цій індустрії. Світ моди – це швидкий темп роботи, постійні зміни, змагання, відстеження міжнародних тенденцій. Щоб стати кращим у своїй справі, фахівець фешн-індустрії повинен бути готовий до всього. Навчання в школі моди в Італії або у Франції знайомить студентів зі справжнім внутрішнім світом індустрії.

Студенти здобувають за кордоном важливі навички, які їм необхідні для комунікації з людьми з різних куточків світу і сфер діяльності. Крім того, це дозволяє поліпшити свою іноземну мову, без якої ніяк не збудувати кар'єру міжнародного рівня. Багато шкіл моди Франції та Італії пропонують навчання англійською мовою. Паралельно студенти вивчають ще одну іноземну мову, знання якої можна покращувати в повсякденному житті. Це підвищує шанси отримати вигідну пропозицію працевлаштування після закінчення навчання.

Навчаючись в одній зі шкіл мод за кордоном, ви переймаєте досвід у відомих фахівців фешн-індустрії. Іноземні заклади освіти регулярно влаштовують лекції та практичні заняття з відомими дизайнерами, стилістами та менеджерами топових компаній. Також головна мотивація для іноземних студентів – це можливість пройти стажування в компанії мрії або взяти участь в роботі над цікавим проєктом під керівництвом відомого дизайнера.

Навчання в іноземній школі мод дає реальний досвід і знання, що відповідають сучасним тенденціям розвитку ринку. 80-90% навчального часу студенти займаються проєктами, які допомагають розвивати важливі для їхніх професій навички. Також завдяки такому підходу навчання, студенти формують своє портфоліо, яке є обов'язковим для представників цієї сфери діяльності.

Правила вступу до школи моди в Європі

Вимоги до вступників залежать від країни, де знаходиться заклад і типу програми.

1) Якщо програма викладається англійською мовою, вам потрібно скласти іспит TOEFL або IELTS. Якщо навчання проводиться іншою мовою (французька, італійська), ви може пройти тестування на знання мови при університеті або у вас можуть попросити скласти національний іспит.

2) Багато університетів і шкіл моди просять студентів надати портфоліо та рекомендації.

3) В залежності від того, на яку програму і в яку країну ви вступаєте, залежить які документи про освіту потрібно надати. Для вступу на бакалаврат необхідно пройти навчання за програмою International Baccalaureate або Foundation. А для вступу на магістратуру є два варіанти: досить надати диплом бакалавра з юридично завіреним перекладом або ж вам доведеться пройти підготовку за програмою Pre-masters.

Види програм

Дизайн в сфері моди

Хочете створити свою колекцію одягу або спробувати свої сили у високій моді? Тоді ця програма для вас. Навчаючись за цією спеціалізацією, ви дізнаєтеся, як розробляти власний дизайн від початку до кінця, адаптувати стилі одягу, познайомитеся з технічною стороною моди і будете в курсі останніх тенденцій, колірних палітр і силуетів.

Мерчендайзинг у сфері моди

Мерчендайзинг у сфері моди – це планування і збільшення кількості продажів через подання продукту на потрібному ринку в потрібний час, а також організація рекламних кампаній та акцій. Хороший мерчендайзер у сфері моди вміє прогнозувати майбутні модні тенденції і знає, як ухвалювати важливі бізнес-рішення для проєкту. В індустрії моди є 2 види команда мерчендайзингу: команда візуального мерчандайзингу та команда модного мерчендайзингу.

Команда візуального мерчендайзинга – це люди, які відповідають за розробку макету, плану поверху і оформлення вітрин магазину з метою збільшення продажів.

Команда модного мерчендайзингу – це люди, які займаються виробництвом модних дизайнів і поширенням продукції серед кінцевих споживачів. Модні мерчендайзери співпрацюють разом з дизайнерами, гарантуючи, що готова продукція буде відповідати запитам і характеристикам цільової аудиторії.

Фотографи зі спеціалізацією в моді

Фотографи цієї спеціалізації навчаються передавати через фотографію особливості одягу і аксесуарів. Студенти фешн-фотографії вивчають методи фешн-фотографії і редагування, працюють з модними дизайнерами і моделями і поповнюють своє професійне портфоліо.

Менеджмент у сфері моди

Вивчаючи менеджмент у сфері моди, студенти акцентують свою увагу на управлінні модними продуктами, бренд-менеджменті або маркетингу. Студенти цієї програми особливу увагу приділяють навичками співпраці з іншими гравцями ринку, починаючи від дизайнерів і закінчуючи роздрібними продавцями та виробниками.

Журналістика та піар у сфері моди

Студенти, які вивчають модну журналістику, вчаться доносити до людей свіжу інформацію про моду в зручній і цікавій формі. Студенти, які прагнуть розвивати кар'єру у зв'язках з громадськістю, дізнаються, як створювати імідж бренду, регулярно взаємодіяти із засобами масової інформації, підтримувати зв'язок і писати прес-релізи.

Мода і стиль

Студенти цієї спеціалізації вивчають професію стиліста. Це консультант, який вибирає одяг і створює цілісні образи друкованих або телевізійних рекламних кампаній, музичних кліпів, концертних виступів і будь-яких публічних виступів знаменитостей, моделей або інших громадських діячів. Стилісти часто працюють в команді з модельєром, фотографом / режисером, перукарем і візажистом, щоб сформувати цілісний образ або тему для конкретного проєкту.

Вартість освіти у сфері мода за кордоном

На вартість навчання впливає рівень престижності навчального закладу і тип програми. Також в деяких країнах дотримуються політики, згідно з якою навчання для іноземних студентів у 2 рази дорожче, ніж для студентів цієї країни або країн ЄС, якщо мова про європейські університети. Якщо говорити про конкретні цифри, то рік навчання у Великобританії обійдеться вам від 17 тисяч євро, в Іспанії – від 7 тисяч євро, у Франції – від 8 тисяч євро.

Також варто враховувати при підрахунку бюджету не тільки вартість 1 року навчання, а й додаткові студентські внески, оплату проживання, харчування та транспорту.

Стипендії для навчання в Європі

Стипендії можуть повністю або частково покрити витрати на навчання. Але отримати її не так просто через те, що кожна стипендіальна програма має свої вимоги. Деякі програми поширюються тільки на студентів з країн ЄС, для інших обов'язкова наявність портфоліо. Щоб не втрачати час даремно, важливо одразу ознайомитися з усіма вимогами. Ось, наприклад, список популярних стипендіальних програм для іноземних студентів для навчання в Європі.

1. Domus Academy Masters Fashion Design Scholarships – це стипендіальна програма в Італії для студентів магістратури.

2. Rita Bolland Dutch Fellowship for Textile, Dress and Fashion Study – це програма для дослідників в Нідерландах.

3. 74 IED Masters Courses Scholarship Competition – це програма для студентів магістратури в Італії та Іспанії.

4. Will Conard Undergraduate Scholarships в Regent's University London – це програма для студентів бакалаврату у Великобританії.

5. Istituto Marangoni Undergraduate and Postgraduate Scholarships – це програма стипендій для студентів бакалаврських та магістерських програм в Італії.

6. NABA Postgraduate Fashion Design Scholarships – це стипендіальна програма для студентів післядипломних програм в Італії.

7. Marks & Spencers Full Fee Scholarship – це стипендіальна програма для студентів магістерських програм у Великобританії.

8. Istituto Europeo di Design Barcelona Scholarship – це стипендіальна підтримка студентів програм різних рівнів в Іспанії.

Де здобути fashion-освіту у Франції?

Collège de Paris – це приватний університет в Парижі, який готує фахівців в області моди, дизайну, кулінарного мистецтва та маркетингу. Університет відомий розвиненою партнерською програмою з університетами і компаніями світу. Завдяки цьому студенти Collège de Paris отримують подвійні дипломи, а також проходять стажування в таких відомих компаніях як Dior, Chanel, Hermes. У Collège de Paris доступні бакалаврські та магістерські програми зі спеціалізацією в дизайні одягу, текстилі і менеджменті бізнесу у сфері моди класу люкс.

Де здобути fashion-освіту в Іспанії?

CESINE Design & Business School – це іспанська школа дизайну і бізнесу. Вона входить в трійку найкращих університетів Іспанії. Завдяки співпраці CESINE Design & Business School з компаніями Китаю і США, студенти можуть пройти стажування в цих країнах. Також завдяки унікальній навчальній програмі, студенти CESINE Design & Business School отримують 2 дипломи – бакалавра і магістра – всього за 4 роки навчання. У CESINE Design & Business School доступні бакалаврські та магістерські програми зі спеціалізацією в таких предметних областях:

  • Фешн дизайн
  • Фешн дизайн + менеджмент люксових брендів і комунікації

Де здобути fashion-освіту у Великобританії?

University for the Creative Arts – це британський університет, який входить в ТОП 25 університетів країни. Також University for the Creative Arts займає 1 місце серед британських університетів за рівнем підготовки фахівців креативної індустрії. В University for the Creative Arts доступні бакалаврські та магістерські програми з такою спеціалізацією:

  • Модна фотографія
  • Текстиль
  • Маркетинг і комунікації у сфері моди
  • Фешн дизайн
  • Креативна режисура в індустрії моди
  • Менеджмент і бізнес в індустрії моди
  • Медіа та просування у сфері моди
  • Модна журналістика
Підписатися на новини
Безкоштовна консультація