Як отримати середню освіту у Великобританії


							альт Корисно знати: Середня освіта

Освіта в Британії є обов’язковою для всіх дітей віком від 4 років. З 4 до 11 років діти ходять до початкової школи  (primary school), а з 11 до 18 років – до середньої (secondary school). Всі школи в Англії, і початкові, і старші, можна розділити на два основних типи: державні (state schools) та  приватні (private schools). Державна освіта всім обходиться  безкоштовно (батьки платять лише за шкільну форму, обіди та гуртки), а приватна  - задоволення не для всіх. За державний кошт дітям викладають лише саме необхідне, в той час як приватні школи насичують своїх студентів не лише різноманітними та глибокими знаннями з різних предметів, а й сприяють формуванню та розвитку всебічно розвинених та адаптованих до сучасних викликів особистостей. Тому саме приватні школи здобули славу британській освіті серед іноземців.

Для іноземних студентів, які приїжджають до Великобританії навчатися на програмах середньої освіти, загально прийнято або починати навчання у віці 11 років, або чекати до виповнення 13 років, щоб використати один рік у школі в якості підготовчого, перш ніж розпочати дворічну програму GCSE, яка триватиме від 14 до 16 років.

Приватні школи (private schools, також їх називають independent або public schools) діляться на заклади змішаного типу (co-educational) та школи окремо для хлопчиків або дівчаток. Для Великобританії роздільне навчання - явище цілком традиційне. Статистика показує, що в старшій школі результати іспитів в таких школах трохи вищі, ніж в звичайних, особливо у дівчаток.

Також виділяють boarding schools - школи-пансіони, де діти вчаться і живуть: додому відпускають рідко, а батьків пускають з візитами нечасто. Заможні і зайняті британці досить часто відсилають дітей вчитися саме в такі школи. Навчання там коштує від 20 тисяч фунтів на рік. Вартість навчання збільшується з кожним наступним рівнем, програмою навчання. Тобто, навчання 16-річних студентів обходиться батькам дорожче, ніж навчання 14-річних дітей і т.д.

Деякі приватні школи приймають талановитих учнів безкоштовно, але конкурс на місце справді величезний, і батьки часто витрачають гроші на численних репетиторів, щоб підготуватися до іспитів.

У кожній приватній школі свої критерії відбору і ціна навчання. Тому, якщо ви хочете обирати приватну школу і хочете дізнатися, як туди поступити, зверніться до експерта, в агенцію.

Чому? Тому що школи відрізняються одна від одної не лише результатами академічних досягнень чи оснащеністю, а ще й атмосферою, методологією навчання, навчальним планом, міжнародним складом студентів та/або вчителів, позакласними активностями, інтенсивністю та глибиною вивчення тих чи інших предметів, тощо. Не можна оцінювати школу за одним лиш рейтингом. Дізнайтеся про школу більше. Спробуйте наперед оцінити не лише шанси на вступ до школи, а й те, наскільки вашій дитині там буде комфортно, наскільки атмосфера школи справді сприятиме всебічному розвитку вашої дитини.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація