Як підготуватися до співбесіди?


							альт Корисно знати: Вища освіта

Співбесіда – важлива складова не лише в процесі пошуку роботи, а й для студентів. Закордонні університети та школи практикують такий метод знайомства зі студентом для того, щоб більше дізнатися про нього та переконатися в його мотивації навчатися.

Слід зауважити, що співбесіда обов’язкова не у всіх університетах і навіть не для всіх програм. Наприклад, зазвичай співбесіда є важливим етапом для всіх, хто вступає на медицину, стоматологію, догляд за хворими, освіту, музику, мистецтво та дизайн. Натомість для тих, хто планує вивчати STEM науки або соціальні науки, співбесіди на етапі вступної кампанії зазвичай відсутні.

Типи співбесід

  • Загальні – на співбесідах цього типу обговорюють мотивацію студента навчатися саме в цьому університеті та саме за цією програмою. Також студент розповідає про свій досвід, освітній рівень та сильні сторони. У деяких закладах студента можуть попросити виконати завдання, що пов’язане з його спеціалізацією.
  • Аналітичні або «Oxbridge» співбесіди – це популярний вид співбесід, що отримали свою назву від назви двох університетів, де їх найчастіше використовують –University of Cambridge та University of Oxford. Студент отримує для ознайомлення текст або ж представник університету озвучує усно студенту якусь проблему. Студент обговорює почуте (прочитане) з викладачем. У цьому типі співбесід головне не те, як швидко чи наскільки правильно ви відповісте. Правильної відповіді може взагалі не бути. Використовуючи цей підхід, представники університету намагаються зрозуміти, наскільки у студента розвинені навички аналітичного мислення, порівняння фактів та вміння аргументувати свою позицію.
  • Серія міні співбесід – це ще один специфічний вид співбесід, що більш популярний для програм з медицини. Деякі університети також застосовують цей підхід для студентів, які вступають на юридичну чи фармацевтичну програми. Кожну міні співбесіду зазвичай називають «станцією». Всього серія може складатися з 6-12 «станцій», кожна з яких призначена для перевірки знань певного типу. Для того, щоб відповісти на питання вищого рівня, студент має спершу відповісти на питання нижчого рівня. За виконання завдань кожного рівня виставляється бал. По завершенню співбесіди формується загальний бал, що розраховується як середнє арифметичне від усіх балів. Типи завдань кожен заклад зазвичай розробляє самостійно. Саме тому студентів часто зобов’язують перед такою співбесідою підписати документ про конфіденційність, котрий передбачає, що студент не може розголошувати подробиці процедури. Університети обирають цей тип співбесід через кілька причин. По-перше, вони урівнюють можливості вступу серед студентів, які можуть дозволити собі підготовку по спеціальних курсах, і тих, які не можуть собі це дозволити. По-друге, деякі сценарні типи завдань дозволяють визначити, як буде поводити себе студент в ролі фахівця. По-третє, серія міні співбесід передбачає виконання завдань різного типу, що робить саму співбесіду більш захопливим і цікавим процесом.

Практичні поради

Досвідчені спікери наголошують, що найкращою імпровізацією є та, яку ви ретельно плануєте. Саме тому головний секрет успішної співбесіди – це ретельна підготовка.

  • Кожен освітній заклад має власний формат та особливості співбесіди. З цього факту випливає порада № 1. Готуючись до інтерв’ю, вивчіть інформацію на форумах або знайдіть студентів, які вже вчаться на цікавій для вас програмі. Поспілкуйтеся в соцмережах, аби дізнатися більше про особливості співбесіди.
  • Підготуйте відповіді на загальні питання на кшталт «Чому ви хочете вивчати цю програму?» та «Чому ви хочете вступити в цей університет?». Це базові питання, на які потрібно чітко і переконливо відповісти.
  • Перед співбесідою перечитайте заявку на вступ, що ви подали. Вас можуть запитати про те, що ви вказали у заявці.
  • Точно переконайтесь, що ніщо не завадить прибути вам в університет у домовлену дату. Якщо виникли якісь проблеми, зв’яжіться з представниками університету для того, щоб уточнити можливість перенесення співбесіди.
  • Не забудьте взяти з собою додаткові документи. Наприклад, якщо ви подаєтесь на творчу спеціальність, вас попросять принести ваше портфоліо. Переконайтесь, що не забули його, адже саме на інформації з нього буде базуватися ваша співбесіда.
  • Приїздіть в університет заздалегідь, позбавте себе зайвого хвилювання, чи встигнете ви на співбесіду, стоячи в заторах.
  • Якщо ви будете проходити співбесіду онлайн, це не означає, що можна показатися перед представниками університету в піжамі. Подбайте про свій зовнішній вигляд і те, що вам ніхто і ніщо не заважало.
  • Якщо ви їдете на офлайн співбесіду, обирайте охайний та стриманий одяг. Нові черевики залиште для іншого дня, стресу буде достатньо і без них. Зручність у цей день – ваше все.
  • Намагайтеся не нервувати. Те, що ви пройшли на етап співбесіди – вже добре і означає, що ваша заявка зацікавила приймальну комісію. Розслабтесь і будьте впевнені у власних силах.

Крім того, ви можете пройти підготовку за спеціальним онлайн-курсом Interview Skills від британської освітньої організації EtonX. Вона є дочірнім підрозділом престижної школи у Лондоні – Eton College. Для того щоб отримати інформацію щодо курсу або безкоштовну консультацію від менеджера з питань освіти за кордоном, звертайтеся в Mudra. Достатньо зателефонувати за ном. (044) 499 115 0 або залишити заявку на сайті.

Підписатися на новини
Безкоштовна консультація